logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 42


15 oktober 2007

Day after syndromen

Nadat gisteren de Radde's Boszanger gezond en wel de wijde wereld in was gevlogen werd er druk gespeculeerd over een eventuele andere boszanger die we nog graag in de netten hadden gezien. De Bruine zou leuk zijn en een Kroonzanger ook wel! Waar er ÚÚn boszanger rondscharrelt kunnen er natuurlijk best meer volgen. Verdere spectaculaire vangsten bleven evenwel uit.
Wel onverwacht is een vrouwtje Sperwer dat er in de hoek van sectie ÚÚn en twee in knalt, om na een half uur gevolgd te worden door een tweede, dit keer een mannetje, maar ook bij dezelfde plaats. Een Vuurgoudhaan is ook wel weer eens leuk maar verder is het vooral veel en veel blad (zonder zangers) in de netten.
De aanwezigheid van vogels lijkt iets af te nemen en de wind wat toe.

André G. Duiven en Kees Oosterbeek

16 oktober 2007

Dat was een heel korte indiaanse zomer.

Het weer is omgeslagen in negatieve zin. Alhoewel het vrijwel de hele dag droog blijft (met alleen 's avonds een paar onbetekenende drupjes) is het weerbeeld nu toch bepaald herfstig te noemen. De teller blijft onder de twintig (vers geringde vogels) staan en de meest bijzondere soort is een Sijs. De jaarlijkse delegatie van de JNM komt langs om voor morgen een excursie te regelen.
Op instructie van Natuurmonumenten sluiten we de hele sectie 6, omdat de Soay-schapen bij voortduring in het mobiele schapenraster verstrikt raken. Nadat dit gedaan is staat zowat de gehele kudde ieder rondje ook inderdaad bij en onder de netten. Blijkbaar is het gras hier niet te versmaden.

André G. Duiven en Kees Oosterbeek


17 oktober 2007

Passerende fronten.

In de ochtend worden wij wakker onder begeleiding van gestaag neerdruppelende regen. Dat betekent ieder half uur langs de netten en levert in het eerste rondje zelfs een Waterral en een Kramsvogel op. De Waterral heeft mogelijk gereageerd op het rallengeluid dat we gisteravond hebben laten galmen over het Groene Glop; het diertje zat in een mistnet en niet in een kooi. De geplande excursie van de jnm'ers lasten we af en na de melding dat er een Zeearend is gesignaleerd op het eiland verlaten ze spoorslags het glop onderwijl de prachtige, ietwat verregende, mannetjes Havik negerend waarmee Kees net aankomt. De Havik is al geringd en niet door ons. Nadat hij wordt losgelaten gaat hij een poosje in een berk naast het toegangspad zitten, ongeveer 10 meter van de ringtafel vandaan. Daphna komt iets later terug van het dorp en weet te melden dat een Havik met moeite een Ekster versleept ter hoogte van Holwerda, dat is wel heel sterk werk (als het tenminste dezelfde Havik is, wat wij aannemen).
Het regent gestaag door tot een uur of drie en daarom hebben we het daggeluid vandaag maar achterwegen gelaten. Net als de regen druppelen de vangsten ook een beetje door, met nauwlijks enige opleving tijdens de opklaring in de namiddag. Ondanks het lage aantal vogels (25) is het soorten-tableau bepaald opmerkelijk: Na de Havik vangen we aan het eind van de ochtend een IJsvogel, in de loop van de middag een Vuurgoudhaantje en in het eennalaatste rondje vangen we de Raddes terug. Voorwaar niet onaardig voor een regenachtige dag in 't Glop.

André G. Duiven en Kees Oosterbeek


18 oktober 2007

Ratten Knallen.

Fikse buien met veel wind, oftewel veel bladeren en een enkele elzenprop in de netten. We hebben de geluidsinstallatie zo ingesteld dat de nanacht boven het Glop weergalmt van het Rallengekrijs. Deze metafysische praktijk heeft duidelijk invloed op de vangsten: in de tweede ronde een Bruine Rat in kooi 3, rond een uur of twaalf twee Zanglijsters in kooi 2 en tenslotte rond een uur of vier ÚÚn Waterral...
De uitgestelde JNM-excursie komt om tien uur; 25 juvenielen verdringen zich rond de ringtafel in de hoop op een Raddes of nog erger, helaas hebben we niet meer te bieden dan een Kramsvogel, een Goudhaantje (ooh wat lief) en wat Merels. Na de excursie sukkelen we wat verder met in elk rondje wat lijsters en zo nu en dan een groepje mezen. Opvallend was een groepje Staartmezen met opeenvolgende ringennummers van elders, waarschijnlijk afkomstig van de Zeereep. Het ziet er dan ook niet naar uit dat we veel vogels gaan ringen deze dag, oftewel tijd voor andere zaken: met de freewheeler het nodige zand over de baan gekruid.
De laatste twee ronden brengen ons echter nog 15 invallende Merels en wat Koperwieken. VERSCHE AANKOMST! En dat ondanks het ontbreken van sectie 6!

André G. Duiven en Kees Oosterbeek


19 oktober 2007

Merel inval!

Het eerste rondje maakt duidelijk dat er vandaag meer Merels op het eiland zijn. Daarnaast ook redelijk wat Koperwieken en wat meer Roodborsten, waardoor het totaal aan gevangen vogels deze dag flink omhoog schiet. Een voorbode van de eerste merelinvaise dit jaar?
In de zeereep is ook gevangen door de Calidristen, maar daar speelde de harde wind ons parten en viel het aantal vogels tegen. De regen bleef beperkt tot een enkel miezerig buitje.

André G. Duiven en Kees Oosterbeek


20 oktober 2007

Changing of the guards

Om 12.00 heeft Holmer met familie en Jan Brouwer de aanwezige ringers Kees Oosterbeek met familie en AndrÚ Duiven afgelost. Geen idee wat er voor zich voor 12.00 heeft afgespeeld. Daarna wel. In het Glop zitten behoorlijk wat Merels, Koperwieken, Vinken, Kepen, Sijsen en Barmsijsen. Ik had verwacht een volledig verdronken Glop aan te treffen, maar niets is minder waar. Er zijn behoorlijk wat droge plekken te vinden. Het eerste rondje levert al flink wat vogels op. De volgende rondjes lopen we precies andersom met de nodige gevolgen. Er stuiven flinke aantallen Merels het bos in. Bij sectie 6 zetten we een paar netten open, maar dan zodanig hoog dat de geiten er niet bij kunnen. Het levert uiteindelijk 6 vogels op. Bij de lange losse sectie van 5 zitten ongeveer 100 Vinken en Kepen op het veld bij een plasje te drinken. We komen op het goede moment uit de goede richting waardoor we een paar Vinken en een Keep verschalken. En zo loopt het aardig door.
's Middags staat plotseling Bas (JNM) op de stoep met een dode Havik. Het blijkt de NVO van een paar dagen geleden. Hij lag 100 meter verderop en was volledig uitgemergeld....vliegspier 0. Bas gaat de ring melden bij het VT.
Barbara was ik al op de boot tegen gekomen, waar ze me enthousiast op een Zeehond wees... voor de kinderen, die het natuurlijk prachtig vonden. De hele dag kwam ze af en toe langs, doodsbang dat ze iets geweldigs zou missen. Op de vraag wat haar mobiele nummer was keek ze mij enigszins glazig aan.
Op dezelfde boot zat Christiaan Both met familie. Ook zij kwamen langs voor een bezoek. Daarmee was het Glop met de lunch een drukke bedoening: 8 kinderen, 11 volwassenen en een hond. Daphna had heerlijke dingen bewaard en dat was een waar welkom!
Tijdens de avondronde kwam een aantal Merels slapen in het Glop, maar ik had de indruk dat de meeste juist vertrokken. Op een tweeter bij sectie 8 heb ik vandaag wat vreemde Phylloscopen afgedraaid. Vooralsnog nog geen resultaat, maar je weet maar nooit. En dan de vogelknallers van vandaag: een Tjiftjaf met een AJ-ring. Verkeerd geringd zie ik u denken, maar de Noren hebben 2.0 ringen die beginnen met AJ. Het was een Stavanger! De andere knaller was de Taigaboomkruiper. De wens van Kees kwam dus op de valreep nog uit.
Evert-Jan is vandag langs geweest om over het publiceren van de terugmeldingen te praten. We gaan kijken of we Google-kaartjes kunnen gaan gebruiken om de terugmeldingen te plotten. Dan kunnen we Beflijster tonen die op Helgoland gecontroleerd is en de Vink die eerst in Noorwegen gecontroleerd is en jaren daarna in Denemarken dood werd gevonden.
Wat een heerlijke begindag! En dan te bedenken dat de voorspelling voor de komende dagen erg goed zijn!

Holmer Vonk


21 oktober 2007

De zoete inval

De vroege ochtendronde voor de Houtsnip levert niets op. Bij sectie 8 heb ik een kleine tweeter met exotische roepjes neergelegd. Het blijkt aan het eind van de ochtend niets aantoonbaars opgeleverd te hebben.
In de uren erna komen er in het Glop regelmatig Merels en Koperwieken binnenvallen. Het eiland schijnt vergeven te zijn van de Merels. Zelfs op het strand zitten ze.
Het weer is erg somber en grijs. Om 10.00 begint het heel langzaam te regenen. Als Barbara om 11.00 binnenfietst regent het al iets meer dan motregen. Barbara heeft gisterenavond gebeld of ze vandaag weer langs mocht komen. Ze is er stellig van overtuigd dat we een leuk zangertje gaan vangen. De EIG IJsvogel is geen zangertje maar maakt haar dag helemaal goed!
Om 12.00 speelt zich een apart maar bekend fenomeen af. Er vliegen ineens grote groepen Koperwieken en Vinken strak van west naar oost. Het gaat om vele honderden vogels die we alleen al vanuit het Glop zien. Blijkbaar worden er correctievluchten gemaakt.
Om 13.30 belt het bezoekerscentrum dat er 6 excursiegangers zullen komen. Intussen zijn Ardie, Gea; Ellen, Maartje en Tijmen gearriveerd. Als ik om 13.50 (OK, beetje aan de late kant, maar er zullen toch niet veel vogels zijn) een rondje ga lopen blijken er in sectie 2 zo¦n 15 lijsters te hangen. Uiteindelijk levert het een rondje van 25 op. De 10 excursiegangers krijgen vogel na vogel te zien. De vier excursiegangers die zich niet aangemeld hebben lappen samen 8 euro. Eerlijk is eerlijk.
Wim Fokker is om ongeveer 15.00 langs geweest na een succesvolle Calidris-week. Symen Deuzeman komt langs voor het afsluiten van de kasten en de week. Ondertussen ringt hij nog 6 lijsters terwijl ik kan eten. De avondronde levert nog een reeks Merels op.


terug
later
eerder

Holmer Vonk


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox