logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 39


24 september 2007

De weersomslag heeft plaatsgevonden. Veel meer wind met name uit ZW richting. De ochtenduren waren nog redelijk zonnig maar rond 14.00 uur begon de wind aan te trekken en is het begonnen te regenen. Vanwege groot "succes" hebben we sectie 6 gesloten. De regen hield aan tot ongeveer 17.00 uur. Wel aldoor rondjes gelopen en af en toe een vogel in het net. In de loop van de ochtend een deel van de excursieploeg van gisteren op bezoek gehad. Gelukkig konden we nu verschillende vogels laten zien.
De paddo's van gisteren hebben hun werk goed gedaan. Het werd ons blauw voor de ogen en de meest wilde vogels kwamen in gedachten langs. Maar het was werkelijkheid. In sectie 1 hing na het middaguur een ijsvogel!! Voor ons de eerste op Schier.
De aantallen gevangen vogels waren een hele verbetering t.o.v. gisteren. De vorige ploeg had nog geen waterrallen gehoord. Wij tot nu ook nog niet. Grote verbazing bij ons om om 19.30 een waterral in de inloopkooi te hebben; de eerste voor dit najaar. Gerrit we hebben gelijk het waterrallen geluid aangezet. De kooien staan al vangklaar maar morgen gaan we ze optimaliseren; eens kijken of er meer terug zijn. Om 20.30 het laatste rondje gelopen. Vanavond nog een keer voor de rallen.


Groeten Bert en Rineke


25 september 2007

De herst is begonnen. Niet alleen het weer (harde wind, veel regen en lagere temperaturen) maar ook de vogelsamenstelling. Gisteren en vandaag de eerste sijzen van het seizoen. Gisteren de eerste waterral, vandaag opnieuw twee in de kooien. Ik hoop dat Henri Bouw,eester gelijk krijgt die op ringersnet stelt dat de wind naar het NO zal draaien en er grote aantallen vogels naar Nederland gaan komen. We zijn er klaar voor.
Vandaag in de ochtend zon afgewisseld met buien. In de namiddag buien met af en toe zon. Het gisteren gedraaide rallengeluid heeft zijn vruchten afgeworpen. Je hoort ze niet maar toch twee gevangen (één in de kooi en één in net 7). Vanavond weer het geluid aan, nog 1 a 2 rondjes lopen, we zij benieuwd!!
Rond 18.00 uur een havik man in net 2. De tiende voor de ringbaan en de eerste van dit seizoen.
In de middag nog bezoek gehad van Guido Keijl met 2 vrienden. Zijn de hele week op het eiland en ook zij hebben erg weinig gezien. Wel in de ochtendtrek boven zee een paar honderd Jan van Genten (ze vonden het eigelijk tegenvallen).

Groet, Bert Dijkstra en Rineke de Graaf


26 september 2007

Vanacht enkele zware, langdurige buien. In de ochtend korte buien met opklaringen. De temperatuur is naar beneden gegaan. Er was duidelijk meer beweging in het Glop. Lijsters, sijzen, vinken, roodborsten waren te horen. Met name in de ochtenduren veel zanglijsters gevangen. Weer twee nieuwe waterrallen en twee controles. Tijdens het tweede rondje ook de eerste koperwieken van dit seizoen.
Henry's voorspelling lijkt uit te komen. Vandaag een ouverture naar het grote werk morgen. We zijn zeer benieuwd!!!
Alle rallenkooien zijn nu vangklaar gemaakt (aansluiting met de vleugels was nog niet overal perfect). Bij de kooi bij baan 8 staat vrij veel water; dat is ook de enige kooi die nog geen rallen heeft opgeleverd. Vanavond het rallengeluid weer aan.
We hebben reeds de tweede appeltaart in de oven staan en een fles Schierder kruidenbitter koud staan. Als het goed is hebben we morgenavond iets te vieren. We wachten met spanning af.

Groeten, Bert Dijkstra en Rineke de Graaf


27 september 2007

Overal in het Glop waren vogels te horen. Groepjes keepen, sijzen, lijsterachtigen etc. vlogen over en verbleven in het Glop. De verwachte influx is zeker binengekomen. Het weer was zonnig met harde wind. Zelfs zo zonnig dat de netten tot ongeveer 16.00 uur constant in de zon stonden te wapperen. Wel de hele dag door vogels gevangen maar in lage aantallen; de netten vielen teveel op.
Opvallend is naast het hoge percentage typische najaarssoorten toch ook nog een aantal Afrikagangers (bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, kleine karekiet). Alle rallenkooien vangen nu. Ook de laatse bij sectie 8 heeft rallen opgeleverd. Vannacht weer het rallengeluid aan.
Het laatste rondje, om 20.15 uur, leverde nog veel invallende lijsters op. Morgenvroeg zullen we daar nog wel wat van meepakken. Ook voor morgen worden nog veel inkomende groepen vogels verwacht, volgens de radar is er nog veel naar de waddeneilanden onderweg.
Nu is de wind hard aangewakkerd; we hebben wat te vieren met deze aantallen gevangen vogels en gaan aan de appeltaart met kruidenbitter.

Tot morgen Bert Dijkstra en Rineke de Graaf.


28 september 2007

Harde wind en veel regen afgelopen nacht; we hadden al het gevoel dat geeft naast vogels ook veel ellende op de baan. En ja hoor toen we de hoek omsloegen van sectie 1 naar sectie 2 waren de netten overvloedig gevuld met blad, elzenproppen, takken en een halve boom. Het regende nog steeds en we hadden ons al voorgenomen om na het eerste rondje de netten te gaan schonen en meteen te sluiten. Wonderwel werd het droog en het heeft de hele dag tot ongeveer 17.00 uur niet meer geregend. Dus in prima herfstweer met een nieuwe instroom van noordelijke vogels eindelijk veel gevangen.
De hele dag proppen en takken verwijderd uit de netten. Rond 17.00 uur de laatste netten schoon. Moe en met m'n vingers gekleurd als een stokoude roker hebben we om 20.30 het laatste rondje gelopen.
Al in het eerste rondje bleek dat er veel vogels binnengekomen waren. Overal lijsters, vinken, keepen en roodborsten. Ondanks de harde wind de hele dag lekker doorgevangen. Opmerkelijk de vele zanglijsters en roodborsten. Als leuke vangsten zijn te noemen een sperwer en een tapuit (beiden op de paardenwei). De rallen lieten het vandaag afweten. Vanavond gaan we ook geen geluid meer draaien. De restanten van de appeltaart, kruidenbitter, wijn en geraspte kaas gaan ons vanavond bezighouden.
Morgen nog een poging om een deel van de Glopvogels te vangen.
Voor ons is dit een fantastische afsluiting met 129 vogels van een perfecte week op Schier. Aan Henry en Leo de eer om de rest van de influx te gaan vangen.

Groeten Bert Dijkstra en Rineke de Graaf.


29 september 2007

Bij het wakker worden, zo rond 7.00 uur, regende het al flink. Dus meteen, in het halfschemer, langs de netten gegaan om deze te sluiten. Het eerste rondje leverde toch nog 30 vogels op. Net als voorgaande dagen het meest zanglijsters en roodborsten. Vanaf 8.00 uur alle netten dicht. De buienradar voorspelt niet veel goeds; een enorme krul met regen bivindt zich boven het noorden van het land.
Leo, Emmy en Kees arriveren half elf en nemen het van ons over. Henri en Hanneke arriveren aan het eind van de middag.
Toen het na het middaguur droog werd hebben Kees en Leo de netten maar weer open gezet omdat de buienradar aangaf dat we de meeste regen wel gehad hadden. Hoewel het al snel weer opnieuw meest zachtjes regende werd het toch wel een leuke middag met vooral goudhaantjes, vinken, kepen en wat later ook zanglijster en een paar koperwieken. Het is tot het vallen van de avond bewolkt gebleven met af en toe wat regen of motregen. De wind nam na 16.00 uur weer toe en is na 20.00 uur vrijwel geheel weggevallen. De laatste ronde leverde ook geen ral op hoewel ze wel te horen waren. In het Glop zwerven vier grote lijsters rond, die zich tot nog toe geen van allen lieten verschalken. De stand eindigde op 109 vogels een leuk begin voor een spannende oktoberweek.

Emmie, Kees, Henri, Hanneke en Leo


30 september 2007

Na de stromende regen van rond vier uur is het droog en tamelijk rustig.Veel blad en een hoge waterstand. De hoofdmoot in de ochtend wordt gevormd door roodborst en in mindere mate zanglijster. De tweede ronde valt tegen. Daarna blijven we rondjes lopen omdat er met de regelmaat van de klok buien en buitjes blijven vallen. De grote lijsters zwerven nog steeds door het Glop. Twee luid tikkende appelvinken komen over en aan het eind van de ochtend vliegen er twee beflijsters over richting ZO. Rond 15.00 uur nog één. Een sperwer laat zich een paar maal zien evenals een buizerd. Een grote groep sijsjes vliegt rond maar blijft in de boomtoppen. Af en toe laat zich ook een paar barmsijsjes horen.
Het aantal hervangsten loop langzaam op, maar of we het totaal aantal van gisteren halen wordt in de loop van de middag twijfelachtig.
Er kwamen geen bezoekers opdagen, maar dat was al aangekondigd door het bezoekerscentrum. Henri en Hanneke zijn 's middags naar de zeereep geweest om alvast te kijken hoe de situatie daar was. Veel lijsters in het duin, o.a. 2 beflijsters in de topjes van één van de struiken, een rondjagende sperwer, één buizerd ter plaatse en in het lage deel, waar circa 10 cm water staat, een stuk of 15 opspattende watersnippen. Alle stokken zijn alvast opgezocht voor het houden van een vangsessie.
Aan het eind van de middag en het begin van de avond leverden de laatste rondjes ineens weer wat meer spannende soorten op.

Op zich niet bijzonder, maar wel leuk 20 soorten vers en 12 soorten in de hervangst. De klapper van de dag / week? vormde de ronde van half acht toen in de paardenweide in het laatste net richting Glop een velduil spartelde! Op grond van de maten van vleugel en staart werd met behulp van Kevin Baker vastgesteld dat het een vrouwtje betrof en op grond het patroon op van de middelste staartpen dat het een vogel in het eerste kalenderjaar moest zijn. Deze nieuwe baansoort werd uiteraard uitgebreid gefotograveerd voordat ze weer werd losgelaten.
Het totaal eindigde uiteindelijk op 118 vogels, en dat is wat meer dan de leuke dag van gisteren. In de avond was er wegtrek van zanglijsters en koperwieken. Inmiddels was de wind vrijwel geheel weggevallen en de lucht begon eindelijk echt te breken. Morgen wordt op twee fronten gewerkt. We zijn benieuwd wat het ons brengt.

terug
later
eerder

Henri, Hanneke, Kees, Emmie en Leo.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox