logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 38


17 september 2007

Het was een grijze dag op alle fronten; af en toe een bui, af en toe wat wind en af en toe een vogel.
Gelukkig waren er nog enigen die zich om ons bekommerden en ons met een bezoek vereerden: Evert Jan, Theun Talsma en André Duiven. Alles is een beetje somber, behalve de stemming.

De Friezen


18 september 2007

De dag begon met afnemende wind tot bijna windstil uit noordwest; opklaringen en aangename omstandigheden. De vangsten zijn iets beter dan gisteren en er vliegt weer wat in de buurt: wat zanglijsters, vinken en staartmezen.We begonnen de 1e ronde met o.a. eem houtsnip en we eindigden met een sperwer en in de laatste ronde nog een handvol roodborsten.
Om half 8 stak de wind op en kregen we een stortbui. Direct langs de netten en gelukkig maar 1 vochtige robo en in net 1 op de terugweg de sperwer. Bij de laatste ronde in de regen om 20.30u zat er nog een zwaar ruiende houtsnip in het net. Vandaag weer het nodige bezoek gehad van o.a. het jongere broertje van Fokke met een vogelmaat t.w. Pieter Tuinstra en Wim Poiesz, de excursieganger van zondag kwam zijn vogeltje meepikken en Gea kwam ook nog even inspecteren.

Ardie, namens de Friese ploeg


19 september 2007

In de vroege ochtenduren trokken er zeer zware buien over het Glop en over het eiland. Gelukkig lagen we aan de goede kant van het dak, waardoor we er op dat moment weinig hinder van ondervonden. Tijdens de eerste ronde was het droog en dat bleef het tot 19.30u. Er bleef een harde ZW wind doorstaan, hetgeen meer proppen dan vogels opleverde, hoewel de eerste ronde hoopvol begon met een aantal van elf, waaronder een 1kj sperwer vrouw.
Er was verder voldoende gelegenheid voor allerlei overpeinzingen; bijv: In de paardewei ligt geen verse paardestront meer; veel minder tot geen mestkevers en andere insecten. Dit beinvloedt volgens ons misschien ook wel de vangsten van bepaalde soorten zoals kwikstaarten, tapuiten.
Gelukkig werd de dag opgefleurd door enige bezoekers. Andre D, en Gea kwamen 'savonds op de koffie.
De diversiteit in soorten compenseerde de enigszins tegenvallende aantallen; we klagen niet en gaan weer een roezige nacht tegmoet.

De Friezen


20 september 2007

Het was een onstuimige dag, zwaar bewolkt en een enkele bui, in de middag enkele opklaringen en rond 18.00u nam de wind toe tot zeker 7 Bft. En natuurlijk was het qua vogels wederom zeer rustig. Tijdens een bui werd er een pimpel gevangen, met ring, die na eventjes binnen te zijn gedroogd man g1 bleek te zijn. Na alle 1kj beesten wel leuk. Ringnr AF389xx bleek te zijn geringd op 29 juli 2004, en reeds 40 keer te zijn teruggevangen; een liefhebber.
De ronde van 17.00u leverde tien vinken op, dankzij een roofvriend. Een vink had een bebloed plekje aan de kop, maar was verder nog zeer actief. Ronde 18.00u leverde één vogel op: een boomkruiper.
Gert Jan Klontje kwam nog even op bezoek, maar hij bleek weinig aantrekkingskracht op vogels te hebben. Fokke en Fo Tuinstra en C. Monkel verlieten het eiland met de 18.30u boot, wel jammer want het was afgelopen week zeer nofluk.

Ardie


21 september 2007

De ochtend begon zoals een septemberochtend eigenlijk hoort te zijn; omfloerste luchten, aangenaam fris, roepende wulpen. De eerste ronde leverde tien vogels, de tweede negen en toen liep het snel af. Rond de klok van 11 meldde zich enige famile om zonodig te assisteren (Gea, zus Corrie en zwager Ruud) en Evert Jan kwam de gelederen versterken .Af en toe een vogel onderbrak de goede gesprekken. Ik wens de volgende ploeg een goede week met nog betere vangsten dan de afgelopen week.

Ardie


22 september 2007

De dag begon met veel zon en weinig wind. Ardie heeft de eerste uren voor zijn rekening genomen en om 11 uur kwamen er versterkingen uit Zwolle. Fantastisch weer om op het eiland te zijn maar dan vooral voor badgasten. Op het Glop opvallend rustig. Al bij de rondjes om en nabij het middaguur geen vogels meer te bekennen. Maar wat is het prachtig bij de baan; ligt er prima bij!!!

In de loop van de dag toch nog een nieuwe baansoort, te weten een kleine havenzanger. Overal rond het huis en langs de baan mooie paddenstoelen te zien. We hebben onze aandacht dus maar wat verlegd.
We zijn vol goede moed en morgen komen de grote aantallen trekvogels Schier binnenvallen.

Groet, Bert Dijkstra en Rineke de Graaf


23 september 2007

Gelijk bij het ochtendkrieken een lekkere zon en weinig wind. Al die vogels die vannacht zijn binnengekomen wilden direct gaan fourageren. We stonden volledig op scherp bij de netten. Er zou er niet één ontsnappen. De eerste rondjes waren nog redelijk maar vanaf 12.00 uur tot 19.00 niet alleen windstil maar ook vogelstil. Dus ook helaas voor de 5 excursiegangers; ze vonden het heel leuk maar geen vogels kunnen laten zien. Morgen om 10.00 uur komt een deel van de groep nog eens langs. Dus vandaag weer veel tijd aan de paddo's kunnen besteden. Een paar leuke nieuwe soorten voor de ringbaan ontdekt, te weten Lila melkzwam, Pelargonium, Gordijnzwam en Okergele gordijnzwam. Met andere woorden sfeer prima, vogels shit, maar alles eromheen perfect. Na vandaag kan het met de vogels alleen maar beter worden.


terug
later
eerder

Groeten Bert en Rineke.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox