logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 37


10 september 2007

Gedurende hele dag wind en buien afgewisseld met stukken blauwe lucht en een zonnetje. De eerste elzenproppen vallen al, en we hebben sectie één zojuist gesloten, vanwege de harde wind in de komende nacht. We hebben heel wat blad moeten ruimen.
De paden zijn alweer behoorlijk zompig, we kunnen weinig regen hebben op de paden, vanwege de hoge waterstand in het glop.
De gevangen braamsluiper had aan twee tenen knobbelachtige vergroeiingen. De gevangen boompieper was helaas half gescalpeerd, vermoedelijk door predatie. We vingen hem in sectie zes. Voor ons een nieuwe handsoort. We hebben leuk gevarieerd gevangen, maar de aantallen zijn nog niet om over naar huis te schrijven.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker

11 september 2007

Vanochtend sectie één weer geopend. Veel blad uit de netten geruimd. De harde wind is verminderd. We hadden in het glop een stuk minder last.
Het weer werd in de loop van de dag steeds aangenamer. We hopen dat het de rest van de week zo blijft. De paden zijn weer zo goed als droog, we kunnen weer op schoenen onze rondes lopen. Vandaag weer iets meer vogels gevangen, maar we vestigen nog geen records.
We vragen ons af waar bijvoorbeeld de merels zijn, we horen noch zien ze in het glop. De laatste is al weer drie weken geleden gevangen.
Vanmiddag een huiszwaluw waargenomen. Verder nog veel boerenzwaluwen rond het glop. Als afsluiting vingen we een grauwe vliegenvanger, die ons op een leuk totaal bracht.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker


12 september 2007

Verbetering van weer resulteerde in veel minder blad ruimen. Later op de dag steeds beter weer en aangename temperatuur. Helaas bracht dat niet meer vogels in de netten en het blijft maar mondjesmaat met de vangsten.
Vanmorgen opeens een record uit ons ringprogramma kwijt, vraag niet hoe het kan maar het gebeurde. Even later op de dag stond Andre Duiven voor onze neus en hij loste het probleem terstond op. Pffft gelukkig maar. Wat later verscheen Symen Deuzeman wat een aangenaam gesprek werd. Symen is de zeereep wezen controleren en is in principe vangklaar.
Beide mannen gaan komende nachten op het wad steltlopers vangen en pikken ook nog mijn assistente om daar te helpen.:-)
Boerenzwaluwen zijn steeds volop aanwezig rond het glop. De Leeuwarder Courant meldt dat bij de zwaluwen bij Teun inmiddels hun derde legsel grootbrengen. Bij het op een na laatste rondje zagen we een merel zonder staart bij sectie 5. Waar ik ook de afgelopen dagen steeds een huiskat zag wegrennen. We zagen ook nog een buizerd bij boerderij Duinoord.
Verder is het weer stil in het glop: weinig tot geen geluidjes van vogels. Zo is er weer een dag voorbij met weinig vogels, ze zullen ooit wel komen.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker


13 september 2007

Bij aanvang vandaag alles bladstil, de netten hangen bijna roerloos. Geen enkel vogelgeluidje kon ik oppikken. Wel een eerste merel van onze week gevangen. Qua weersverwachting moet het een mooie dag worden. We zullen zien. Temperatuur gaat iets omhoog en af en toe komt het zonnetje tussen de wolken door.
Behoudens wat mezengroepen geen andere geluiden te horen. Wel af en toe het geluid van een helicopter dat uit de speaker komt echt niet om aan te horen. Volgens mijn bescheiden mening zou een nieuwe luidspreker geen overbodige luxe zijn.
Wel natuurlijk elk rondje een handje bramen plukken en lekker opeten. In de namiddag vrijwel onbewolkt en >18 graden celcius. Het enige opvallende van vandaag was het aantal vinken die waarschijnlijk dorst hadden.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker


14 september 2007

Wat meer wind tussen de netten bij de bomen in de ochtend. Eerste 3 rondjes 18 vogels waaronder wat zwartkoppen. Sommigen met behoorlijk vet. Ook nog een tuinfluiter en steeds ook roodborsten die blijven komen. Daarna van 13.00 uur tot 17.00 uur geen vogels in de netten gehad...
Van twee tot een uur of vijf af en toe wat regen. Wisselvallige wind uit uiteenlopende richtingen. Later noordwest kracht 4. Bij net 8 hebben we gezelschap gekregen van een bijna tamme egel, die er nog steeds zit.
De ochtend alleen gelopen om dat mijn ringmaatje afgelopen nacht bij calidris is wezen helpen, hetgeen zij een super ervaring vond! Dus zij moest slapen. De aantallen in die tijd brachten mij nu niet echt in de stress.
Dit is alweer ons laatste verslag van deze week, morgen nemen Ardie en de friezen het van ons over.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker


15 september 2007

De Friese ploeg neemt het over van Joop c.s. vanaf 12.00 uur. De baan ligt er mooi bij; het weer is prima; de appeltaart smaakt best; nu de vogels nog. We hebben vandaag bijna meer bezoekers dan vogels.
Barbara komt heel even zien of alles onder controle is, gevolgd door onze webmaster en aan het eind van de dag Harry de Hoofdringer. Catharinus heeft de zeereep al even bekeken.

De groetenis van fûgelringstasjon Skiermuontseach.

Fokke en Fo, Catharinus en Ardie (de Friezen)


16 september 2007

Deze prachtige nazomerdag begon zeer zonnig, echter zonder de daarbij behorende zonnige aantallen waar je op hoopt. Catharinus is naar de zeereep geweest om daar te ringen van 7.30u tot 13.30u. Het resultaat was een aanzienlijk hogere vogeldichtheid per net dan in het Glop; echter, ook daar had het wel ietsje meer mogen zijn. De excursie leverde 2 bezoekers op. Ze waren zeer enthousiast, terwijl we ze niet een vogel te bieden hadden. Het rondje van 19.00u leverde 1 koolmees op plus een overvliegende grote zilverreiger.
De wind begint aan het eind van de middag aan te halen , met uitschieters naar 7 Bft. Morgen gaan we weer voor nieuwe kansen.


terug
later
eerder

De Friezen.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox