logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 34


20 augustus 2007

Pareto!

Dat is geen nieuwe vogelsoort, maar de naam van een wetenschapper die bedacht heeft dat 80 % van de opbrengst wordt gegenereerd door 20 % van de inspanning. De complementaire constatering, namelijk dat de resterende 20 % opbrengst gepaard gaat met 80% van het werk kennen we als de wet van de verminderde meeropbrengst. Wat heeft dat met vogels vangen te maken? Heel veel! Vooral als de rondjes slechts mondjesmaat vogels opleveren.
De ochtendronde leverde 11 vogels op, de volgende respectievelijk één en twee vogels en daarna was het hollen en stilstaan. Nog drie rondjes leverden veel vogels op, die van 11.00, 15.30 en 18.15. Vandaar dat wij met Pareto aan komen, vrijwel de gehele dagopbrengst in vier rondjes. Wisten wij vantevoren welke, dan konden we tussendoor naar het praathuis. Uiteindelijk hebben we met 31 vogels niet eens een slechte dag gehad; aan het eind van de middag nog wel een paar forse buien. Tevens bezoek gehad van Enno Ebels, nu weten wij ook hoe hij eruit ziet.

Wim en André


21 augustus 2007

Een bifocale dag.

De dag begon stralend wat echter niet resulteerde in mooie aantallen. De vogels wisten blijkbaar wat hun te wachten stond, een regenachtige middag met een steeds toenemende wind. We zijn vandaag dan ook drukker bezig geweest met het verwijderen van ongewenste floristische biomassa dan met het ringen der vogels. Koos had een heerlijke appeltaart van de wal af getransporteerd zodat dit werk energiek kon worden opgepakt.
Vandaag de negende Blauwborst van de ringgroep verwerkt en verder tjiffen die op fiti leken en andersom. Gelukkig was geen in verregaande handpenrui.
We blijven hopen op beter weer en navenant meer vogels.

Groet,

Wim, André en Koos.


22 augustus 2007

Het is groen en het...

We hebben het al gezegd bij aanvang, in geval er lage aantallen worden gevangen is er altijd wel iets bijzonders dat de week opfleurt. Vandaag vallen we dubbel in de boter (met ons neus). Niet één , maar twee Draaihalzen worden gevangen naast een aantal nieuwe soorten voor de week zoals Bonte en Grauwe Vliegenvanger, Boompieper (ook geen alledaagse soort) en Gekraagde Roodstaart. Tegen de avond zijn we met die twee bijzondere vogels, 10 soorten en een dagtotaal van tegen de 50 vogels meer dan tevree.

Het aantal Fitissen was al fors hoger dan voorgaande dagen, maar wat er in de laatste ronde gebeurt is wel heel bijzonder, het tieft ineens van de Fitissen die her en der in de netten springen, ook tijdens het uithalen. Dat betekent te weinig zakjes bij en hulptroepen inschakelen. Uiteindelijk zijn we tot na donker bezig met uithalen en tot 23:00 uur druk met verwerken en zien we aan het aantal ringstrengen dat we verbruiken dat het in totaal om zo'n 75 Fitissen gaat. Zoiets maak je maar zelden mee, volgens ons is het zelfs de eerste keer dat dit met Fitissen zo gebeurt. In de herfst kennen we deze taferelen wel met Koperwieken en andere lijsterachtigen, maar met phylloscoopjes!?
Opvallend is ook dat het merendeel van de vogels aan de forse kant is, het ruien (of beter gezegd groeien van het eerste verenkleed) heeft afgesloten en flinke vetgraden toont. Er komt zelfs een Fitis met een gewicht van 11,5 gram voorbij.
Het lijkt erop dat de fitissen door een regenfront zijn tegengehopuden en daardoor en masse in het Glop zijn terechtgekomen. Zie ook het nevenstaande stukje buienradar: het front begint zich rechtsboven in beeld te ontwikkelen. Een echte "fall" dus. Dat betekent de komende dagen waarschijnlijk ook nog wel hogere aantallen van deze soort. Met 149 vogels is het dagtotaal fors omhoog geschoten, dus die lage aantallen vallen uiteindelijk ook erg mee. Het aantal terugvangsten is ook ineens veel lager. Is er nu aankomst geweest of vertrek? ;-)

Groet,

André en Wim


23 augustus 2007

Attack of the Phylloscopidae part II

Dat de aantallen van vandaag hoog zouden liggen hadden we verwacht, maar bijna driehonderd vogels aan het eind van de dag niet. De grote bulk zijn fitissen, weer allemaal vetgraad 4-5 en langvleugelig. De ochtendronde telde 89 vogels en de avondronde(s) 98 vogels. Daarnaast was er ook een flink aantal Vliegenvangers te verwerken, zowel Bonte als Grauwe en een kluitje Tuinfluiters.
Geheel onverwacht waren de taferelen bij net 6, in het Paardenweitje. Normaliter hangt daar af en toe eens wat in en later in het jaar wel eens een bijzonderigheidje. Nu hingen er op een gegeven moment 11 fitissen en een vliegenvanger of twee in! Al met al een bijzondere dag.
Geen zeldzaamheden, wel hoorden we een ijsvogel roepen uit de richting van het Arnicaweitje. Behalve een bult vogels is er ook een bult zand afgeleverd door de Firma Holwerda, één van onze sponsoren, waarvoor dank. Nu kunnen de resterende gaten in het padenstelsel worden opgelapt. Morgen weer hetzelfde?

André en Wim


24 augustus 2007

Heavy metal rulez!!!!!!!

We zijn de dag weer met volop Fitissen begonnen. De gehele morgen tot rond het middaguur ritselt het Groene Glop van de Fitissen. Maar dan is het ook plots gedaan met de pret. Om half twee voeren we de 150-ste vogel van de dag in waarna het voor de rest sprokkelen wordt met nog zo'n ruim 30 vogels tot donker.
Al met al een mooie golf Fitissen van 489 exemplaren in de laatste drie dagen. We zijn vandaag ook begonnen met het omleggen van Alloyringen bij de fitissen. De ringen zijn een stuk taaier maar met de BTO-tang goed aan te leggen.
Het geluid van de krekels klinkt als muziek in de oren terwijl het gezoem der muggen sinds een paar dagen significant is afgenomen. Ik heb al overwogen de buitenburka op te ruimen.
Nu de trekgolf van de fitissen is gepasseerd kunnen we weer onze energie botvieren op het bijwerken der paden die erg geleden hebben onder de natheid van de laatste maanden. Het zand ligt er al, nu nog transporteren naar de juiste plaats.

Groeten van het mooiste plekje op het mooiste eiland van Nederland,

Wim


25 augustus 2007

Een onderhoudsdag.

Zoals gisteren al gememoreerd zijn we weer teruggevallen op de gebruikelijke aantallen voor de tijd van het jaar. Omdat vanaf 9.00 uur de aantallen terugvallen naar nul heb ik de netten omhooggeschoven om met de motormaaier de baan te kortwieken. Van de gelegenheid gebruik gemaakt voor een verjaarsvisite met koffie en gebak in het dorp en het uitvoeren van allerhande klusjes. Aan het eind van de dag de baan weer vangklaar gemaakt voor hopelijk weer een succesvolle week.

Groet,

Wim


26 augustus 2007

Changing of the guards

Vanaf 11.00 uur hebben wij het van Wim overgenomen. Deze had vanmorgen ongeveer 30 vogels gevangen; hier zijn in de loop van de dag nog 19 bijgekomen. Wat dit betreft was het een rustige dag.
Wel hadden we om 11.00 uur direkt een excursie van 25 personen van een rotaryclub uit Zwolle. Gelukkig had Wim van het rondje 10.30 uur een 7-tal vogels laten hangen voor de excursie, zodat we de mensen wat konden laten zien. Ze waren dan ook zeer enthousiast. Om 14.00 uur hadden wij onze normale wekelijkse excursie met 5 adulte en 1 juv. Deelnemers. Hen konden wij een 3-tal vogels laten zien.
Verder in de middag enkele rondjes nul en tegen de avond nog een paar rondjes met vogels. Wij troffen bij aankomst een keurig verzorgde en gemaaide baan aan.
In het rondje van 20.00 uur nog een sperwer in net 8, maar die wist helaas te ontsnappen. In rondje 21.00 uur vloog hij weer over de netten.

terug
later
eerder

Henk, Jan, Arend Jan.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox