logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 33


13 augustus 2007

Vanmorgen begon de dag heel mooi met een bonte vliegenvanger in sectie 7. daarna begon het te regenen tot een uur of 10.

De vangst was in deze rondjes nul. Verder de hele dag door vangst met leuke soorten zoals: gekraagde roodstaart; sprinkhaanzanger (losgelaten voor we een foto hebben kunnen maken), een groepje staartmezen en tot afsluiting nog een grauwe vliegenvanger en een juveniele groenling die de bek helemaal vol met voedsel had.
Het weer vadaag na de regenbui was goed Zuid westen wind, kracht 3 a 4 en een temperatuur van 20 graden. Moe maar voldaan met de leuke soorten hebben we de dag maar weer afgesloten met de zaklantaarn ronde.

Henk, Klaas en Jan


14 augustus 2007

Blauwborst

Deze dag brengt ons weer een beperkt aantal vogels op, maar wel divers in soorten. In de eerste ronde twee en in de tweede ronde 9 vogels. Dus er was een hoge verwachting na de tweede ronde. Maar dit viel bar tegen. Om 21.45 begon het te regen. De wind de hele dag windkracht 3 en 20 gr. Maar met de regen komen er windvlagen tot kracht 4 a 5. Als goedmakertje voor de lezers van het dagboek voegen we nog een plaatje van de teruggevangen Blauwborst toe.

Groet, Henk


15 augustus 2007

Om 06.00 uur het eerste rondje gelopen in het halfduister, met zeker windkracht 6 met hevige rukwinden uit het Zuidwesten. De netten waren dan ook voorzien van veel bladeren, elzepropen en takken.
Op de helft van de eerste ronde, met nul vogels, begon het te stortregenen en na rijp beraad hebben we besloten om de netten te sluiten: de looppaden stonden inmiddels blank. Weer in ons onderkomen terug waren we nat tot en met het ondergoed, en de laarzen stonden blank - van binnen dan wel te verstaan.
Om 08.30 uur was het zover opgeklaard dat de netten weer open konden, en ja hoor: om 10.00 uur de eerste twee vogels een Fitis en een Tuinfluiter.
De wind heeft de hele dag door een sterkte van 6 Bft gehad, maar bijna geen regen meer en een temperatuur van rond de 20 graden. In het rondje van 18.00 uur steeg onze vangst met 100% - hoera!!! - om precies te zijn van 3 naar 6 vogels. En hier is het verder ook bij gebleven op deze bewogen dag. Hopelijk dat morgen meer mag geven.

hartelijke groet, Henk, klaas en Jan


16 augustus 2007

Al vroeg wakker en het eerste rondje in het donker gelopen. Resultaat: nul vogels. Het volgende rondje leverde 7 vogels op. Geen bijzondere soorten vandaag, en slechts 20 stuks.
Wat ons opvalt is dat de Fitissen wat vet verzamelen van 1 tot 4, en zich gereed maken voor de herfsttrek.
Het weer vandaag is overwegend droog met af en toe een bui(tje), maar de wind uit de Z. W. hoek was krachtig kracht 4-5 Bft. Er is in de omgeving geen waarneembare trek te zien van vogels. Het is bijna doodstil (buiten het gezoem van de muggen) in het Groene Glop, en ver daar buiten.

Hartelijke groet, het team Staphorst


17 augustus 2007

Hallo beste mensen. Hier dan het laatste dagverslag van onze week. Vanmorgen begon onze dag in regenpakken, veel regen met onweer gerommel erbij, er is de afgelopen nacht ook veel neerslag geweest. Dit houdt aan tot ongeveer 10.00 uur. Daarna wel eens een licht buitje. Verder bewolkt met af en toe een zonnetje er doorheen.
De vangst was normaal voor deze tijd. Met 24 vogels toch nog een redelijke dag. De Braamsluiper was een pracht exemplaar, zo ook de boomkruiper, dit waren de krenten in de pap voor vandaag.
Wij dragen morgen de zaak over aam Wim en wensen hem volgende week een betere vangst toe dan de afgelopen week

Hartelijke groet

Henk, Klaas en Jan


18 augustus 2007

Vanmorgen een mooie zonnige ochtend met weinig wind. Om 06.00 uur twee vogels en rondje 07.00 uur 7 vogels. Daarna weer rustig. Om 10.00 uur 1 Fitis, en om 11.00 uur onze laatste ronde gelopen zonder vogels. Dus 10 vogels totaal. Vanaf hier neemt Wim het van ons over.
In de loop van de dag is het nieuwe vangteam op Het Groene Glop gearriveerd. Na het avondeten is het vangterrein weer vangklaar gemaakt. Aan de vangst van Henk's team zijn helaas geen nieuwe aantallen toegevoegd.

Wim, André G. en de kids Thijmen en Maartje.


19 augustus 2007

Nieuw voedsel voor de muggen.

Een sombere ochtend leek ons bij het ontwaken tegemoet te treden. De dag moest op gang komen maar in het eerste rondje bleek dat de vogels er al bij waren. Het weerbeeld verbeterde ook zienderogen en midden op de dag heerste de zon. Op de excursie zijn 3 juvenielen en 17 adulten af gekomen. Een gezellige drukte rond de ringtafel derhalve en een groot aanbod van vers bloed voor de alom aanwezige muggen en d(w)azen.
Ornithologisch liet de rest van de dag te wensen over, slechts de avondronde bracht nog enig vertier, met een vogel of zes. Meest opzienbarende waarneming is wel het angstaanjagende gezoem wat vanuit de struiken klinkt, wanneer de laatste ronde gelopen wordt, gelukkig zoemt het harder dan ze bijten. Gezien de karige vangsten en de algehele kalmte in het Glop verwachten wij als compensatie voor de lage aantallen deze week toch nog wel een behoorlijk klapper. Welke dat is zullen wij terzijndertijd melden.

terug
later
eerder

Wim en André


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox