logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 32


6 augustus 2007

Symen vertrekt al vroeg in de ochtend voor de eerste vangpoging van dit seizoen in de zeereep, onze tweede vangplek op het eiland. Op het Groene Glop verloopt de ochtend wederom rustig, met in de eerste rondes steeds een handje vol vogels. De Zwarte Roodstaart is verreweg de leukste soort en de juveniele Grote Bonte Specht die Henri vorige week ringde wordt teruggevangen in sectie 5, inmiddels al weer twee puntjes gevorderd met de rui. Assistent Veronique Mahu arriveert met de boot van halfelf en wordt direct meedogenloos geconfronteerd met het lustige muggenvolk.

Sperwergrasmus

Inmiddels is het bericht binnengekomen van een bijzondere vangst in de zeereep, namelijk een jonge Sperwergrasmus, die daar in de ronde van 11.15 uur wordt gevangen. De vogel had een trekvet 3 en deed zich, gezien de schijt op de blouse van Symen, tegoed aan de bessen van de vlierstruiken. De Sperwergrasmus is voor Symen een nieuwe handsoort, dus dat wordt trakteren!! De datum van de vangst valt ook op, want dit is de vroegste melding ooit op Schiermonnikoog. Die stond op 9 augustus 1994, ringvangst Groene Glop en de vangst van André Duiven en Kees Oosterbeek op dezelfde datum en plek in 2004. Erg leuk was ook het Porseleinhoen die daar een aantal keren luid aan het roepen was in de natte duinvallei. De soort staat op Schiermonnikoog te boek als een zeer schaarse broedvogel van de Binnenkwelder, met geen jaarlijkse broedgevallen. Dus deze waarneming is bijzonder te noemen.
In de loop van de middag ontvluchtten Andrea en Veronique het mugrijke Groene Glop voor een frisse duik in zee. Tijdens één van de rondes in de middag hoort Symen dan toch eindelijk voor het eerst een Waterral in het gebied tussen sectie 0 en 9, alwaar Henri ze vorige week regelmatiger zag en hoorde. Ook is een IJsvogel present bij het Ebelbruggetje, maar deze laat zich niet vangen. De totale vangst komt goed overeen met het beeld van de afgelopen dagen, met 22 verse vogels en 19 terugmeldingen en de Fitis als meest gevangen soort. In de avonduren gaan Andrea en Veronique flink snoeien bij sectie 3, terwijl Symen de administratie bijwerkt.
Rond een uur of half elf in de avond regent het tijdelijk heel licht.

Groeten,

Symen, Veronique en Andrea.


7 augustus 2007

Het heeft de afgelopen nacht geregend, maar in de vroege ochtend is het droog. Het weer ziet er voor het vangen van vogels ideaal uit, nauwelijks wind en half tot zwaar bewolkt. Toch lijkt er in het Groene Glop geen sprake te zijn van enige aankomst, want al spoedig belandden we weer in de nul-rondes. Tijdens de ronde van 11.00 uur zit er in de rallenkooi bij sectie 3 een Rietzanger. Eerst de ronde afgemaakt en daarna teruggelopen om lieslaarzen te halen. Echter eennmaal bij de kooi aangekomen, vliegt de vogel gewoon door het gaas weer naar buiten... Andrea en Veronique zijn vandaag weer flink in de weer geweest met snoeien bij de secties 5, 7 en 8. Symen ontfermt zich over het pluizen van een flinke partij winterbraakballen van Ransuilen (veel bosmuizen dit jaar!).
Vanaf 18.00 uur begint het te motregenen, rond 18.45 uur overgaand in af en toe wat lichte regen. De buienradar geeft een lange strook bewolking aan in het oostelijk deel van het land, die noordwaarts trekt, dus we kunnen nog wel wat regen verwachten in de komende uren. Om het allemaal wat eenvoudiger te maken, arriveert Andrea Freund met de boot van 17:30 uur. Twee Andrea's in het Groene Glop zorgt natuurlijk voor grappige situaties...
De totale vangst van vandaag is 13 verse vogels en 16 terugmeldingen.

Groeten,

Symen & girls.

8 augustus 2007

De dag begint met motregen en een matige wind uit noordelijke richting (kracht 4). In de eerste ronde vangen we vijf vogels, nog niet eens zo slecht. Daarna belandden we al gauw weer in de rondes met niets of één vogel. 's Ochtends wordt de Waterral weer gehoord bij sectie 0. Om een uur of tien in de ochtend is het droog, toch blijft de straffe wind doorblazen.
De dames gaan in de middag op pad voor een flinke fietsttocht over het eiland en maken een strandwandeling. Een duik in het frisse zeewater laten ze maar voor wat het is. Ze komen terug met diverse ingrediënten voor het maken van een taart, waaronder vers geplukte bramen. De taart smaakt aan het einde van de middag dan ook goed.
Leuk was de terugvangst van een Winterkoning, die op 29 juli 2005 is geringd. De vogel is daarna 9 keer teruggevangen. Dit jaar alleen in het voorjaar op 21 maart, vandaag dus voor het eerst dit najaar. Vandaag houdt het verder niet over met de vangsten en kunnen we 8 vogels van een ring voorzien en hebben we 12 terugmeldingen.

Groeten van een winderig Groene Glop,

Symen

9 augustus 2007

Vliegenvangerdag.

Er lijkt enige aankomst te bespeuren in het Groene Glop. Hoewel de eerste ronde niet meer oplevert dan veel blaadjes en wat elzenproppen vanwege de harde noordenwind, vangen we in de ronde van 8.00 uur in de ochtend zowaar elf vogels. Toch belandden we na tienen weer in de rondjes met geen of slechts een enkele vogels. Waar de dames de afgelopen dagen om 06:00 uur acte de presence gaven, is het om 10.00 uur nog opmerkelijk stil, want ze zijn allemaal nog in een diepe rust verzonken..!
Vandaag hoor ik regelmatig Sijsjes in het vangterrein. Opvallend is het ontbreken van vangsten van Kleine Barmsijzen de afgelopen week, terwijl je er iedere dag toch meerdere hoort en ziet. De middag verloopt verder rustig, zonder spectaculaire dingen.
Andrea F. en Veronique vertrekken weer met de avondboot. In het begin van de avond hebben we de rallenkooi bij sectie 8 gesnoeid en vangklaar gemaakt. Ben benieuwd of dit iets oplevert, we horen nu dagelijks af en toe tenminste één Waterral in het terrein. In de ronde van 20:00 uur zit een Sperwer man in het grofmazige net in de schapenweide. Als ik door het hekje loop, hoor ik de Boerenzwaluwen al flink alarmeren en terwijl ik het luchtruim afspeur naar de verwachte Boomvalk, zie ik in mijn ooghoeken in de verte iets groots hangen in het net. Voordat ik de sprint naar het net kan inzetten, zie ik dat de vogel alweer uit het net hipt en er vandoor gaat, jammer... De wind zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij het ontsnappen van de vogel, want het waait nog steeds erg hard. Er hangen nog diverse veertjes in het net, die als aandenken in het dagverslag worden geplakt.

Opmerkelijk in de totalen van vandaag zijn de 3 Bonte en 1 Grauwe Vliegenvanger. De Bonte Vliegenvangers hadden allen trekvet, net zoals een deel van de 12 Fitissen die we vingen. In totaal vingen we vandaag 35 vogels, waarvan 20 verse en 15 terugmeldingen. Leuk was de terugvangst van een Staartmees die op 26 augustus 2004 door Gerrit Gerritsen is geringd. De vogel is vervolgens in 2004 vier keer teruggevangen, in 2005 drie keer en in 2006 maar één keer op 13 november, nu dus weer present.

Groeten,

Symen

10 augustus 2007

De dag begint met een harde wind uit het noordoosten, kracht 5. In de loop van de dag neemt deze af naar een 4 uit het noorden. Net als gisteren blijft de eerste ronde vogelloos, maar kan de tijd goed gecompenseerd worden door het verwijderen van blad en al aardig wat elzenproppen. Hier en daar hangen ook al wat takjes van zwarte elzen in het net. 's Middags breekt zowaar de zon door en is het aangenaam vertoeven in het vanggebied. Vandaag enige aankomst van de Fitis, een behoorlijk deel had trekvet. De totale vangst van vandaag bedraagt 25 vogels, waarvan 17 vers (11 Fitis) en 8 terugmeldingen. Grappig is een jonge Roodborst die we standaard iedere avond terugvangen in net 6 tussen 21.00 en 22.00 uur. Verder geen noemenswaardige gebeurtenissen.
Zo, dit was voorlopig alweer ons laatste dagverslag. Morgen neemt Henk het van ons over.

Groeten,

Andrea en Symen.

11 augustus 2007

Vandaag is de overname door Henk Luten, Klaas en Thea van Dijken en Jan Westera.
Met de boot van 09,30 komen de mensen uit Staphorst en Zwolle aan. Andrea was naar de zeereep om daar te ringen en Symen heeft hier de overdracht gedaan. Het weer was prima: ongeveer 22 graden en de wind komt van NW, 3 bft.
De vangst is heel erg matig met steeds een rondje van 1 of niets, dit is wel op te maken uit het dagtotaal van 23. Om 22,30 de laatste ronde gedaan met de zaklamp en waarempel nog een Fitis. Hopelijk brengt de dag van morgen ons meer vogels.

Henk, Klaas en Jan.

12 augustus 2007

Vandaag is het een prachtigedag met veel zon. Temp tot 21 graden, wind uit zuidelijke richting met een kracht van max.3 bft.
Bij de eerste ronde twee vogels waarna de ronde van 07.00 uur alleen maar dauwdruppels schudden was. Daarna rondes van 3 tot 5 vogels. Na 12.00 uur zijn de vogels met de badgsten mee naar het strand om van de zon te genieten, dus van 12.00 tot 16.00 geen vogel te bekennen. Maar dan vallen de klappers!

De buizerd die al geruime tijd was waargenomen zat in de ronde van 16.00 uur in net 2, en na een haastige sprint kregen wij hem te pakken. Een juvenile buizerd geringd en gewogen: 660 gram. En natuurlijk ook op de foto gezet.
De vangst was goed verder beter als gisteren. Rond 19.00 hadden we zelfs 7 vogels. Om 20.00 begon het te regenen zodat we extra rondes hebben gelopen tot donker aan toe.

Henk Luten, Klaas en Thea van Dijken en Jan Westera

terug
later
eerder

 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox