logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 45


Zaterdag 5 november 2022

Ralloze zaterdag

Eerste dag sinds 21 september dat we geen enkele Waterral hebben gevangen. We horen ze wel schreeuwen en rondplonzen, dus er zijn er nog aanwezig. maar in de kooien, ho maar.

De dag verloopt verder zonder bijzonderheden op een Grote Bonte Specht na die we begin September al hadden geringd.

Het was een rustig dagje, met de afsluitende ronde haalden we nog een derde van het dagtotaal binnen.

Kees O. en André D.

dagvangst 5 november


Zondag 6 november 2022

Natte winderigheid

De verwachtingen waren niet hooggespannen voor vandaag: naar hard toenemende wind en een overtrekkend buienfront voorspeldenden niet veel goeds voor onze vangkansen.

Toch viel het tijdens de eerste paar rondjes nog mee. Wat invallende lijsters en vers aangekomen rallen hielden ons nog even bezig.

Vanaf half twaalf was het echter gedaan met de pret en moesten we alle netten sluiten.

De rest van de dag leverde nog een handje vol rallen

Kees O. en André D.

dagvangst 6 november


Maandag 7 november 2022

Overal weinig

Het houdt niet over. Veel wind, gelukkig nauwelijks weerslag en het aantal terugvangsten overtreft het aantal nieuw geringde. Vooralsnog een dag om gauw te vergeten.

Tegen de avondschemering begint het licht te regenen en checken we de netten voor de laatste keer vandaag een aantal malen. Dat levert zoveel op dat we nog een redelijk dagtotaal halen en het aantal nieuw geringde het aantal terugvangsten overstijgt.

Noemenswaardig is de vangst van twee Waterrallen. Daarover later meer!

Kees O, Thijs en André D.

dagvangst 7 november


Dinsdag 8 november 2022

Langzaam beter!

In de ochtend was vlak na zonsopkomst de zon net boven de horizon mooi te zien, nauwelijks wind dus het leek of het een mooi dagje zou worden. Dat werd al gauw gelogenstraft.

De zon verdween achter de wolken, alhoewel er geen sprake was van zware bewolking of enige neerslag en de wind nam behoorlijk toe tot een 5 à 6 Bft. In de avond nam deze weer af tot 4 Bft.

De eerste ronde was best OK, de nodige ochtendrallen in de kooien en door de dag heen sprokkelden we van alles bij elkaar. De intressantste daarvan was een Groenling (nieuwe weeksoort!!) en met 21 nieuwe en 22 terug hield het zich mooi in evenwicht.

Bij de nieuw geringde waren Koperwiek en Vink de meest talrijke met Waterral daar vlak achter. De terugvangsten waren onder andere maar liefst 6 Waterrallen. Van gisteravond hadden we ook nog twee terugvangsten Waterral laten overnachten om ze in de vroege ochtend te fotograferen vanwege hun aan een bekende leeftijd gerelateerd verenkleed. Wij menen dat bij de vaststelling van leeftijden bij de Waterral nog wel iets te verduidelijken is.

Het hoge aantal terugvangsten toont volgens ons aan dat het op dit moment even slecht verder migreren is. Het weer zou naar het einde van de week verbeteren volgens de metereologici en dat zou wellicht tot wat meer vogelbewegingen en dus ook meer vangsten kunnen leiden. Maar dat zou zeker ook wel eens de vader van de gedachte kunnen zijn

Kees O, Thijs en André D.

dagvangst 8 november


Woensdag 9 november 2022

Weer niet boven de 60!

Het begon allemaal heel rooskleurig. Toen begon het te regenen en was het minder de rest van de dag.

Aan het eind van de dag viel de wind wel weg en van het aantal nieuw geringde en veel geringere aantal terugvangsten leiden wij af dat er vannacht vertrek is geweest en hopen wij dat er deze nacht aankomst zal zijn.

We naderen langzaam twee mijlpalen voor dit jaar 700 Waterrallen en 8000 vogels in de vingers gehad.

Kees O, Thijs en André D.

dagvangst 9 november


Donderdag 10 november 2022

Rustige start,maar wel mijlpalen!

Vanochtend was het best aardig weer. Nog wel windkracht 5 Bft uit het zuid-westen, maar daar merkten we in het grootste deel van het Glop weinig van. We konden vandaag zelfs hijsnet Y weer eens openzetten.

De eerste ronde leverde dan ook een leuk aantal vogels op, maar geen aanwijzingen voor noemenswaardige aankomst.

In de loop van de middag trok de wind weer aan tot 6 Bft, waardoor de algemene indruk van deze dag weer erg leek op de andere dagen deze week: veel wind, veel blad in de netten en weinig vogels.

Je kunt een beetje marchanderen met wat je nu precies laat meetellen voor het bepalen van de vangst, alleen nieuw geringde of ook terugvangsten en wat dies meer zij. Maar feit is dat we gisteren op 9 november de 700 Waterrallen zijn gepasseerd en vandaag de 8000-ste record in de database hadden voor dit jaar. Met nog een week of 2 à 3 te gaan is dit seizoen dus zeker geslaagd te noemen.

Van de 40 vogels die we vandaag hadden was een groot deel Merel of Koperwiek en daarnaast toch ook weer vijf Waterrallen. Een Grote Bonte Specht en een Vuurgoudhaan waren de leuke soorten van vandaag.

In de schemerronde een opleving van Winterkoning, waarvan enkele terugvangst.

Kees O, Thijs en André D.

dagvangst 10 november


Vrijdag 11 november 2022

We naderen de eindstreep

De dag begon met stevige wind en weinig vogels, zowel in de netten als in het terrein.

We begonnen de hoop al op te geven dat er dit najaar überhaupt nog iets van merkbare trek zou plaatsvinden, toen er aan het eind van de middag, ineens en voor het eerst deze week, grote groepen Koperwieken overvlogen. Een handje vol hiervan belandde ook in de netten. Voor we deze vogels goed en wel geringd hadden was het feest ook al weer voorbij.

In de loop van de dag nam de wind dusdanig af dat we hijsnet Y weer konden openen. En dat was niet voor niets, want in de avondschemering hing er een Houtsnip in dit net. Dit bleek de voorbode van nog tien, door Holmer in de polder, gedazzelde exemplaren.

Nu tijdens het schrijven van dit verslagje is het bijna bladstil in het Glop. Nog geen activiteit van rallen merkbaar, maar misschien komen er later deze nacht nog wat aan. We zullen het morgenochtend zien.

Kees O, Thijs en André D.

terug
eerder
later

dagvangst 11 november 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox