logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 29 oktober 2022

Haha gefopt!

Op aangeven van één onder ons reeds om 07:00 uur in het donker een rondje gelopen want: "dan kun je de rallen gewoon van het pad rapen en slapen ze op de spanlijnen en kun je ze zo pakken". Dat bleek toch anders uit te pakken. Bij de eerste ronde in het donker om 07:00 uur zaten er welgeteld NUL (inderdaad: 0) rallen in de zakjes.

Dat was een heel uur slaap opgeofferd om niets.

De eerste normale ronde was magertjes, maar wel weer een stel rallen in de kooien en kooitjes. Het is mistig dus de netten zij nat en in de bossecties valt de neergeslagen mist als druppels van de bomen, net of het regent.

De zangvogels zullen wel later komen dus. Het aantal dit jaar gevangen rallen nadert de 600. Enige cijfermatige analyse van de voorgaande jaren leert ons dat op 29 oktober de helft van het dat jaar gevangen rallen in de pocket is. En dus dat we dit jaar nog eens zoveel rallen kunnen verwachten te vangen. Dat betekent dat we dit jaar een goede kans maken om voor de Waterral een nieuw jaarrecord te realiseren.

Voor vandaag houden we het er maar op dat de rallen die we gister geringd hebben in de avond zijn vertrokken en dat de rallen die we vandaag zullen vangen vanochtend in de schemer zijn ingevallen.

De rest van de dag is aan onze opvolgers.

De opvolgers sprokkelden 's middags onder toeziend oog van de familie Verhoef die tijdens hun traditionele najaarsweekend weer langskwamen nog wat vogeltjes bij elkaar. De eindscore van vandaag was dus een stuk lager dan die van gister.

Groet, André & Jos

dagvangst 29 oktober


Zondag 30 oktober 2022

Winterkoning vs. Vink

De ochtend van deze dag leverde nog een paar Waterrallen op, maar die wilden daarna niet meer de kooien in.

Zelfs de excursie moest het zonder Waterrallen stellen. Er zaten er ook hoorbaar minder in het terrein.

De strijd om de meest geringde soort van de dag ging daardoor tussen de Winterkoning (die na de eesrte ronde al meteen hoge ogen gooide) en de Vink. Die laatste won.

Relatieve krenten vandaag waren een Kramsvogel (natuurlijk in een hijsnet) en een Keep.

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 30 oktober


Maandag 31 oktober 2022

Waterrallen doen het weer

Na een rustige nacht is het wederom een moooie vrij zonnige dag. Voor het laatst waarschijnlijk.

Onze glopplonzers blazen hun partijtje weer goed mee vandaag. Merel en Vink gaan voor zilver en brons. Inmiddels zijn er 623 Waterrallen geringd dit jaar.

Aan het eind van de dag vingen we een paar Waterrallen terug. Eentje van eerder vandaag: 2 gram zwaarder geworden, van 113 naar 115; een ander werd door Koos op 23 oktober geringd: van 92 naar 104 gram; en een derde, geringd door Kees O. op 22 oktober van 114 naar 120 gram.

Eveneens aan het eind van de dag zorgden wat invallende Vinken voor een eindsprintje richting de 100.

Morgen wordt het afwachten qua weer, hopelijk valt het mee en besluiten veel vogels om het naderende regenfront in het westen voor te zijn en naar beneden te komen...

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 31 oktober


Dinsdag 1 november 2022

Toen was er wind

De omslag in het weer is dan nu begonnen. Tot ver in de nacht bleef het nog een rustige zuid 3, maar bij het licht worden was de wind aangewakkerd tot 5 Bft en dat werd in de loop van de ochtend zuidwest 7. In de middag weer afzwakkend naar 5.

Het bleef vandaag wel droog. Maar doordat diverse netsecties gesloten bleven en door de harde wind waren er maar weinig vangsten. Waterrallen waren wel te horen af en toe, maar pas in de middag vingen we er een paar.

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 1 november


Woensdag 2 november 2022

Late start

Een late start na regen in de nacht en vroege morgen. Om 10:00 stond het meeste weer open en op scherp. Er zijn niet veel vogels meer in het vangterrein en de harde wind (west 5 Bft) helpt natuurlijk ook niet.

Een Sperwer maakte zijn aanwezigheid duidelijk door een prooirest (een reeds behoorlijk afgekloven bout van een Kramsvogel) in sectie 2 achter te laten. Van de dader zelf natuurlijk geen spoor.

We vangen wederom een Waterral terug die leuk in gewicht is toegenomen: geringd op 17 oktober, 113 gram, nu 139 gram. Verder is er weinig te melden over deze winderige dag.

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 2 november


Donderdag 3 november 2022

Toch nog 76

Dat hadden we vanochtend niet verwacht, dat we toch nog op 76 vogeltjes zouden uitkomen vandaag. De wind bleef behoorlijk blazen, Z 4-5 Bft, en er leken niet veel vogels aanwezig. Pas aan het eind van de middag vielen er wat slapers in (Koperwiek, Merel, Vink, Sijs) en die zorgden voor de eindsprint.

Kleine Barmsijs
Kleine Barmsijs

Een kersje werd gevormd door een Kleine Barmsijs.

De Waterrallen lieten het een beetje afweten vandaag, maar er zat wel een terugvangst bij van een vogel die vorig jaar op 26 oktober werd geringd (93 gram), datzelfde jaar op 11 november werd teruggevangen (104 gram), en vandaag dus (92 gram).

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 3 november


Vrijdag 4 november 2022

Natte start

Bij het licht worden vielen er nog steeds buien, na een nacht met veel regen. Maar daarna werd het een rustige dag, droog, wind weg... maar ook de vogels weg...

Vandaag een teruggevangen Waterral die in gewicht is afgenomen: 112 gram op 4 oktober, nu 104 gram.

Een andere opmerkelijke terugvangst betreft een Roodborst die er blijkbaar geen genoeg van kan krijgen: geringd als eerste kalenderjaar op 23 juni en vandaag voor de 24-ste keer (!) gevangen dit jaar.

Groet, André, Jos en Kees

terug
eerder
later

dagvangst 4 november 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox