logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 22 oktober 2022

Wisseldag

Ook vandaag vormt de Ral weer de hoofdmoot van de vangsten. In de morgen een zanglijster met een poolse ring.

Ardie is rond koffietijd aangekomen op het Glop. Kees en Symen vertrekken en ook Koos en Helma komen aan.

Waterhoen
Waterhoen

Bij de overdracht staat de teller op 43. Elke ronde daarna hebben we wel een paar vogels, maar er is geen sprake van trek. Door het hele terrein horen we wel wat rallen plonzen en gillen.

De avondpiek brengt ons nog een tiental vogels en in het donker hebben we er nog een paar. Leuk vandaag was: een jonge Waterhoen in een van de kleine inloopkooitjes.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

dagvangst 22 oktober


Zondag 23 oktober 2022

Vol verwachting...

Wat zullen we krijgen vandaag? Na de eerste ronde was dat wel duidelijk: Rallen! In elke inloopkooi waren ze wel aanwezig. Verder was het rustig vangweer en erg rustig in het terrein.

Opvallend is verder dat er geen enkele adult tussen al de rallen aanwezig was.

Tijdens de excursie werden de rallen met aandacht bekeken en hadden we gelukkig ook nog enkele andere soorten.

Om vier uur 's middags liepen we onze eerste nul-ronde. Daarna was het sprokkelen met een aardige slotronde.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

dagvangst 23 oktober


Maandag 24 oktober 2022

Herfst en blaadjes

Rond middernacht passeerde een onweersfrontje het eiland en bracht ons 5 mm water. De wind is aangetrokken tot een stevig 5 Bft. Bij de eerste ronde treffen we dan ook bergen blad aan in de netten. Koud is het niet want het is de zuidhoek waar de wind vandaan komt.

Vanaf 1100 uur de netten schoongemaakt en gesloten m.u.v. sectie 8 en 9.

Even tijd voor wat anders. Uit oude verslagen bleek dat deze herfstige omstandigheden natuurlijk niet uniek zijn. Wel uniek, en waarschijnlijk niet eerder gepubliceerd was het gedicht dat we aantroffen van een zus van een van onze prominente ringers. Over vogels is deze dag weinig te vermelden, en daarom deze poetische bijdrage:

Herfst

De blaadren vallen,
't Is herfst, 't is herfst,
De blaadren vallen,
De zomer sterft.
Er komen weer paddestoelen,
De vogels trekken weg,
Ja, je kunt het voelen!
't Is herfst.. Zeg

De bomen worden kaal,
't Is herfst, 't is herfst,
Brei vlug een sjaal,
De zomer sterft,
De bladeren verdorren,
De rukwinden porren,
De regen slaat hard tegen de ruiten
Het is herfst buiten!!


Opvallend wat betreft de waterrallen: gisteren uitsluitend juveniele, vandaag ook een aantal adulten.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

dagvangst 24 oktober


Dinsdag 25 oktober 2022

De netten staan weer open, een nieuwe dag begint

In het donker vanmorgen, (niet zo vroeg, dat is het voordeel van oktober) de netten weer open geschoven. Eén ral zat er bij de speaker, die hebben we direct maar bij de poten gepakt en is verrijkt weer weggevlogen.

De wind is aardig weggewaaid en ook wat oude bekenden komen in de netten. In de eerste ronden hebben we nog een paar rallen en wat andere vogels. Daarna gaat het zomers aanvoelen en krijgen we ook zomerse vangsten.

Het verzorgen van de inwendige mens
Het verzorgen van de inwendige mens

De rallen zijn gevlogen. Rond de klok van twaalf bekijken we de zon door de laskap van Ardie. We zijn getuige van de gedeeltelijke zonsverduistering. De ronde op mijn sloffen is een nulronde. Tijd genoeg om de inwendige mens te verzorgen.

Tegen de avond komen er ineeens wat merels invallen en hebben we nog een paar leuke afsluitronden.

Opvallend vandaag was het leuke aantal terugvangsten, het vertrekken van de rallen en het invallen van een trosje merels in de avond.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

dagvangst 25 oktober


Woensdag 26 oktober 2022

De week doorgezaagd

Norway calling
Norge ringer oss

Bij het openzetten van de netten in het donker, kan ik de eerste vijf rallen al bij de poten pakken en in een zakje meenemen. Voor het eerst deze week zakt de temperatuur onder de 10 graden.

Tijdens het lopen van onze eerste ronde hebben we weer diverse rallen, Roodborsten en vooral Winterkoningen. Ook in de volgende ronde weer van alles wat. Weer een aantal winterkoningen. Ook een mannengroepje sijzen waarvan er één een Stavangerring draagt.

De excursiegasten (twaalf adulten en twee Juveniel) kunnen we trakteren op een breed assortiment vogels en vooral het contrast tussen de poten van de goudhaan en waterral werd als bijzonder ervaren.

Het vestje gaat uit en de rondjes worden 'smiddags op mijn sloffen volbracht. Ook het aantal vogels wordt weer zomers. Weer ruim voldoende tijd voor de hangmat.

De rust wordt wreed verstoord door machinekabaal, maar het water in de sloot kan weer doorstromen.

De avondpiek was vrij beperkt. We kijken weer terug op een mooie zomerse herfstdag.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

dagvangst 26 oktober


Donderdag 27 oktober 2022

Damp en druppels, koud en warm

Tijdens het openzetten van de netten, in het donker, heb ik alweer de eerste rallen te pakken. Er zijn grote temperatuurverschillen in het terrein voelbaar. In de bossectie hangt zelfs mist.

De eerste ronden brengen ons weer in hoofdzaak rallen. De netten hangen door van de waterdruppels. In de loop van de morgen zorgt de zon weer voor de nodige warmte. Een echte indian summer op schiermonnikoog.

Keep
Keep

Elke ronde heeft wel een aantal vogels. Echt grote aantallen zijn het hiet. Tijd genoeg om wat zoönose-monsters te verzamelen.

In de loop van de middag neemt de wind en bladval zodanig toe, dat we sectie 6 en hijsnet y sluiten. Er vliegen geregeld groepjes Kepen, Vinken en Merels over de ringplek. Een paar ervan zoeken het hangmatje van het mistnet op en vertrekken weer met een mooie blinkende ring.

In de avond hebben we weer een leuk avondpiekje en we sluiten de dag af in de Tox.

Ook deze vangdag heeft ons weer prima vermaakt. Bij de avondwandeling door het terrein, onder een prachtige sterrenhemel, horen we geen enkele ral meer... We zijn benieuwd wat de dag morgen zal brengen.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

dagvangst 27 oktober


Vrijdag 28 oktober 2022

Vette rallenworst met stukjes Sijs!

Met een totaal van 160 vestigen we een dagrecord voor deze week. Dat is mooi. Zoals we inmiddels gewend zijn is de Waterral de meest gevangen soort. Er zitten er in het gebied ook zat. Overal hoor je ze roepen en plassen.

Tijdens een ronde kan het maar zo dat op de heenweg een kooi leeg is en op de terugweg twee rallen in één kooitje zitten. Naast al dat rallengeweld vangen we ook nog één Waterhoen.

Naast al die rallenworst vangen we tot twee maal toe een clubje Sijzen in de hijsnetten en de rest van de dag hangen er hier en daar ook nog wat in de netten. Opvallend veel mannetjes en ook redelijk veel adulten maar bovenal allemaal behoorlijk vet (vetgraad 4 tot 5).

Behalve Sijs en Waterral vangen we ook veel Merels en Vinken, aangevuld met het gebruikelijke herfstpalet van dit jaar. Nou ja herfst, het lijkt wel zomer zo warm is het.

Geen echte bijzonderheden vandaag. De laatste twee rondes van de dag leveren nog twee nieuwe jaarsoorten voor dit jaar op: Kramsvogel en Spreeuw.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos

terug
eerder
later

dagvangst 28 oktober 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox