logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 42


Zaterdag 15 oktober 2022

Rustige start van de week

vandaag een bijzonder rustige dag. Bij de overdracht rond 12:00 uur stond de teller op 25 vogels, voornamelijk Waterrallen.

De rest van de middag was het sprokkelen met enkele nulrondes. Pas tegen de schemer werd het leuk met invallende lijsters, een heus avondpiekje bestaande uit voornamelijk Koperwieken.

De Waterral was wederom de meest gevangen soort. De verwachting voor deze week zijn hoog gespannen, we gaan het zien!

Groeten uit het Glop!

Thijs, Kees en Symen

dagvangst 15 oktober


Zondag 16 oktober 2022

Beter vangweer op komst

Na een nacht met behoorlijk wat regen en wind was het ook vanochtend nog redelijk onstuimig in het Glop. De eerste twee rondjes leverden dan ook niet veel vogels op. Tijdens het derde rondje was er echter even een opleving, zodat we de excursie maar liefst acht vogels van even zoveel soorten konden laten zien.

De rest van de dag verliep weer erg rustig, met gemiddeld anderhalve vogel per rondje. We leken dan ook af te stevenen op een erg mager resultaat voor deze tijd van het jaar.

Maar aan het eind van de dag veranderden de zaken. De wind ging liggen en de laatste twee rondjes leverden plotseling een leuk aantal Sijzen en Koperwieken op, zodat we ons vangstresultaat verdubbelden en nog net boven de vijftig uitkwamen.

Nu, tijdens het schrijven van het verslag, is het bladstil in het Glop. De rallen beginnen actief te worden, dus we vangen er vannacht misschien nog een paar bij. En hopelijk levert deze nacht weer wat aankomst van verse vogels.

Groeten uit het Glop!

Thijs, Kees en Symen

dagvangst 16 oktober


Maandag 17 oktober 2022

Rallenfestijn

de nacht verliep rustig en we hadden al zo'n idee dat het wel eens een goede treknacht voor Waterrallen moest zijn geweest. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Bladkoning
Bladkoning

Tijdens de eerste ronde vingen we al 21 vogels. En de ronde erna 14 Waterrallen. Qua zangvogels was het vrij rustig, maar we ringden in de ochtend wel een fraaie Bladkoning en een Vuurgoudhaan.

Het regenfront dat van ZW naar NO trok in zo ongeveer heel Nederland, arriveerde rond 12:00 uur op het eiland. Er kwam flink wat water uit en voordat dit losbarstte hadden we alle netten gesloten.

Vanaf een uur of twee in de middag langzaamaan de netten weer geopend en na nog wat nagesputter werd het droog.

Het was daarna rustig met de vangsten. Ook was er nauwelijks sprake van een avondpiek, zoals die de dag ervoor wel was.

De rallen bleven we de hele dag door vangen en uiteindelijk kwam de teller uit op 49 verse geringde Waterrallen. Een heel mooie dag op het Glop!

Thijs, Kees en Symen

dagvangst 17 oktober


Dinsdag 18 oktober 2022

Stilte voor de storm die niet kwam

na een prachtige en rustige nacht volgde ook, naar op het oog, perfecte omstandigheden voor een mooie vangdag. Geen mist, zoals in de rest van het land, nauwelijks wind en een aangenaam zonnetje, die mogelijk iets teveel op de netten scheen.

De verwachtingen kwamen niet uit, dat bleek wel uit de eerste twee rondes die we liepen en de teller toen op 22 vogels stond. We hadden even hoop dat de mist elders misschien tot wat meer vogels zou leiden in de loop van de dag, maar dat kwam niet uit.

De rondjes aan het einde van de ochtend en in de middag leverde steeds een paar vogels op en nulrondjes waren niet vreemd vandaag. Gelukkig was er nog wel een klein avondpiekje met wat invallende Koperwieken.

De Waterrallen waren wederom koploper, vooral in de eerste twee rondes. Het aandeel terugvangsten was vandaag ook best hoog. Al met al weer een fraaie vangdag vandaag.

Groeten uit het Glop!

Kees en Symen

dagvangst 18 oktober


Woensdag 19 oktober 2022

Eindelijk aankomst!

Voor het eerst deze week een drukke eerste ronde met vooral vers aangekomen Roodborstjes, Merels en Koperwieken. Ook de rest van de ochtend hadden we onze handen vol met het wegwerken van de verse aanvoer en de zeer drukbezochte excursie. Dit laatste lukte heel aardig, want na anderhalf uur een continue stroom vogels voorbij te zien komen nam iedereeen voldaan afscheid.

De rest van de dag verliep wat rustiger, maar er bleven de hele dag groepen Koperwieken overvliegen, iets wat we deze week nog niet eerder hadden meegemaakt.

We sloten de dag af met nog wat extra Roodborsten en een bescheiden hoeveelheid invallende Merels en Koperwieken.

De rallen lieten het vanddag een beetje afweten, maar de trekomstandigheden lijken vannacht gunstig, dus misschien maken ze morgen weer een goede comeback.

De laatste controleronde voor 24:00 uur leverde nog vier verse exemplaren op.

Groeten uit het Glop!

Kees en Symen

dagvangst 19 oktober


Donderdag 20 oktober 2022

Nek-aan-nekrace

We starten op met een straffe oostenwind, veel blad maar ook veel vogels in de netten. Wat minder Roodborsten en wat meer lijsters en deze trend zette zich de hele dag door.

Uiteindelijk werd het vandaag een nek-aan-nekrace tussen Waterral (winnaar eergister), Roodborst (winnaar gister) en nieuwkomer Merel.

De laatste stond na de laatste ronde fier aan kop, maar werd uiteindelijk, in de reservetijd, door de Waterral voorbij gestreefd.

Dat het zo spannend werd was nog enigszins verrassend, want 's middags hadden we lang last van een behoorlijk hardnekking regenfront. Gelukkig werd het net op tijd droog voor de invallende lijsters in de avondschemering.

De Buitenlandse Zwartkop betrof een eerste kalenderjaar vogel met een Belgische ring. Typisch gevalletje van reverse migration.

Groeten uit het Glop!

dagvangst 20 oktober


Vrijdag 21 oktober 2022

Happy birthday André!

Vandaag was één van de hoogtepunten de viering van de verjaardag van André, uiteraard met taart en de nodige gezelligheid!

De dag begon qua ringactiviteiten weer erg goed, met alleen al in de eerste ronde 62 vogels, waarvan 22 Waterrallen.

Tjiftjaf
Tjiftjaf

Rond 12:00 uur hadden we het gros van de vogels, 93, voorzien van een ring. Daarna vielen de vangsten stil en beleefden we een heel rustige middag.

We kregen 's middags hulp van Dirk Zoetebier en dochter Linde, die hier op het eiland verblijven. De avondpiek was best aardig met invallende lijsters, maar het waren geen grote aantallen.

In tegenstelling tot gisteravond, toen er veel activiteit was van rallen, ontbrak deze grotendeels vanavond. Wel was over de hele dag verspreid de Waterral wederom de ferme koploper met 44 verse vogels.

Het totaal aantal kwam uit op 124 geringde vogels en 16 terugvangsten. We zijn benieuwd naar de eindspurt morgenochtend!

Groeten uit het Glop!

Kees en Symen

terug
eerder
later

dagvangst 21 oktober 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox