logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 36


Zaterdag 3 september 2022

Wisseldag

Voor de wisseling had Symen al dertig vogels op de teller gebracht.

Daarna was het even rustig aan, maar er vielen net geen nulrondjes. Aan het eind van de middag was er de gebruikelijke kleine opleving met wat drinkers en de laatste rondjes leverden nog enkele zwaluwen op.

Groet van de nieuwe ploeg,

André, Jos en Kees Verhoef

dagvangst 3 september


Zondag 4 september 2022

Lekker daggie

De eerste ronde van vandaag leverde al 23 vogels op, een mooi resultaat voor deze tijd en weersomstandigheden.

Gekraagde Roodstaart man
Gekraagde Roodstaart ♂

Het liep vervolgens prima door. Fitis en Zwartkop streden om de koppositie, die uiteindelijk in het voordeel van de eerste werd beslist.

Drie Vuurgoudhanen (waarvan één terugvangst) zorgden voor wat extra kleur.

Het vakantieseizoen loopt ten einde en er waren dan ook maar twee excursiedeelnemers.

Twee dames, waarvan een een aantal jaren geleden ook al eens langs was geweest. Ze maakten een ruim en gevarieerd soortenpalet mee.

Op bezoek kwam ook Rob Mooser, bekend van de Avifauna, die ook de komende dagen nog wel een paar keer langs zal komen.

Gekraagde Roodstaart, detail staart
Gekraagde Roodstaart, detail staart

Het dagtotaal kwam uiteindelijk op 111 vogels te staan (inclusief de terugvangsten).

Het hoogtepunt van deze dag was wel een adult mannetje Gekraagde Roodstaart. Ik herinner me niet een adult mannetje wel eens eerder in het najaar gevangen te hebben hier. Ter vergelijking: op 5 augustus vingen we een juveniel exemplaar.

Groet, Andre, Jos en Kees


dagvangst 4 septemberMaandag 5 september 2022

Vertrek?

Het leek vandaag aanvankelijk een rustigere dag dan gister te worden. Veel terugvangsten in de eerste ronde en in de tweede ronde zat er in het begin van de opstelling maar weinig. Maar bij sectie 4 en 5 was blijkbaar een rovertje in de buurt geweest, want daar hing heel wat, en zo stond de teller na twee rondjes al op 62 vogels.

Het was warmer dan gister en de middagrondes waren loom, maar er vielen geen nulrondjes en zo werd het totale aantal gevangen vogels nog net iets hoger dan gisteren.

Maar de verhouding vers geringd versus terugvangst lag veel sterker naar de laatste dan gister. En dit keer wonnen de Zwartkoppen het van de Fitissen.

Groet, André, Jos en Kees


dagvangst 5 september


Dinsdag 6 september 2022

Oude snip

De dag begon met een klein regengebiedje dat overtrok, vanaf 7:00 tot 8:15. Maar dat leverde verder geen problemen op, even twee snel opvolgende rondes waren afdoende.

Bijzonder leuk was de terugvangst om 7:00 van een Houtsnip die hier op 6 september 2012 (!) was geringd, en pas dit jaar weer voor het eerst werd teruggevangen, op 14 augustus.

Op die dag is echter bij het nakijken in de database de ringdatum niet goed gelezen (waarschijnlijk is 2012 bij vergissing voor 2021 aangezien). Zie nog het dagverslag van die datum. En nu werd 'ie dus weer gevangen.

De slotronde in de avond leverde nog een Paapje op, altijd leuk natuurlijk.

Verder is er niet veel te melden, de aantallen waren vandaag wat lager. De Putter op de daglijst werd per ongeluk niet geringd, en dat verklaart het verschil in de optellingen.

Groet, André, Jos & Kees V.

dagvangst 6 september


Woensdag 7 september 2022

Even dimmen

Na behoorlijk wat regen afgelopen nanacht (22 mm in de meter) de netten om 6:45 pas geopend en om 8:00 de eerste ronde gelopen. Het zou een rustige dag worden.

De excursie werd bezocht door 15 volwassenen en twee kinderen. Helaas konden we ons verhaal maar met drie vogels illustreren; in de aansluitende ronde viel de nul.

De zwaluwen deden het aan het eind van de dag nog aardig. We hebben het schouwspel van de laag rondvliegende zwaluwen nog even op een afstandje afgewacht maar er kwamen er geen meer bij.

En de show was ook weer plotseling afgelopen, geen zwaluw meer te bekennen...

Groet, André, Jos en Kees

dagvangst 7 september


Donderdag 8 september 2022

Regen

We konden in de ochtend net 'anderhalve' ronde lopen, waarna we in verband met een naderend regengebied de netten om 9:15-9:30 sloten, precies op tijd voor de eerste stortregens.

Een paar vogels konden nog van een ring worden voorzien, waaronder een Grauwe Vliegenvanger en twee Boompiepers.

Om 16:00 de opstelling weer open gezet, waarna meteen een nulronde volgde…;-).

Boompieper
Boompieper

Daarna nog wat vogeltjes bijeen geschraapt.

Een hallucinante slotronde in het donker, windstil, koud en licht nevelig, met een bijna volle gele maan in het zuidoosten, een opvallende Jupiter in het oosten en een roepend rondvliegende Kerkuil leverde nog een Grauwe Vliegenvanger en een Fitis op, die op een gerieflijke overnachtingsplek werden ondergebracht.

André, Jos & Kees V.

dagvangst 8 september


Vrijdag 9 september 2022

Buitjes

Ondanks een eerste ronde van 26 vogels was het daarna sprokkelen geblazen.

Grauwe Vliegenvanger met vergroeide snavel
Vergroeide snavel van boven

Hoogtepuntjes waren wederom een Boompieper en in de slotronde nog twee Grauwe Vliegenvangers, waarschijnlijk 'broer en zus', waarvan eentje een merkwaardig krom gegroeide bovensnavel had. Maar blijkbaar kon die er toch goed mee overweg.

Holmer kwam 's middags nog even langs (morgen is er weer een hoogwatertelling) met een paar mooie verhalen van zijn verblijf op Rottumerplaat.

Groet, André, Jos en Kees V.

terug
eerder
later

dagvangst 9 september 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox