logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 35


Zaterdag 27 augustus 2022

Vangen met noorderwind

De weersvoorspellingen klopten aardig, vandaag woei er een flinke noorderwind. Niet de beste omstandigheden om te vangen, maar er waren weer duidelijk meer vogels in het vangterein aanwezig.

We kregen in ieder geval een leuke mix voorgeschoteld met de Fitis aan kop. De Tjiftjaf wist de dubbele cijfers net niet te halen. Zes Bonte Vliegenvangers is wel opmerkelijk, ze lijken vroeg dit jaar.

Familie Klaassen vertrok met de middagboot, dus nu moeten we het zonder extra hulp stellen. Eigenlijk zouden we vandaag een wisseldag hebben, maar door roostertechnische complicaties blijven we tot en met maandag op onze post. Morgen dus een hele bonusdag!

De hele dag vliegen er roofvogels door het terein. Een Sperwer had een Koekoek geslagen naast net 5. Deze Sperwer zouden we nog een paar keer zien maar vangen, ho maar. Een Havik klapte in hijsnet Y, en direct er weer uit. Misschien valt het kwartje nog een keer onze kant op...

Groet, Raymond en Sylvia

dagvangst 27 augustus


Zondag 28 augustus 2022

Bonusdag

Zoals gezegd zouden we vandaag eigenlijk al thuis in Groningen zijn, dus dit was onze bonusdag. Deze begon wat stroef met een harde noordenwind waardoor we de vogels die wel in het terrein waren niet echt wisten te vangen. De netten stonden daar te bol voor.

Pas gedurende de middag, toen de wind iets draaide en wat ging liggen begon het ineens wat beter te lopen. Natuurlijk voerde de Fitis de troepen aan, wie anders, maar de variatie aan soorten was vandaag prima. En met 57 exemplaren waren we ook tevreden.

Winterkoning
Winterkoning, schattig bitterballetje

Ook een bonus was de excursie in de ochtend. Wederom goed bezocht met 16 geinteresseerde personen. De vogels lieten zich ook van hun beste kant zien, waarbij de Sijzen een beetje de show stalen. Hoewel uiteindelijk de Winterkoning het hoogste scoorde op de schattigheidsmeter. Iedereen ging met een glimlach naar huis en wij kregen zelfs applaus.

Ons eigen hart ging sneller kloppen van een adulte Fitis die én twee armpennen én een setje kleine dekveren niet doorgeruid had. Als bruine bakens staken ze af tegen de verse groene achtergrond.

Het is niet ongewoon dat Fitissen wat oude kleine dekveren behouden, maar zo veel adulten vangen we niet (die zijn rond deze tijd grotendeels al weer weg) en je moet er wel even goed naar zoeken. Het zijn een soort klavertjes vier - en ze brengen levensgeluk.

Het op leeftijd brengen van Fitissen is best een uitdaging, maar we hebben er nu zoveel samen bekeken dat we het goed onder de knie hebben. En dat gaat een stuk verder dan alleen de witte buik. Het is echt dankzij de Ringers Digiguide dat we de verschillen hebben leren kennen tussen de veren van juveniele en adulte vogels.

En dan altijd als uitsmijter dat prachtige roodbruine oog bij de adulten (in plaats van donkergrijs)! Van de 153 Fitissen die afgelopen week bij ons over de ringtafel gingen waren er 6 adult, oftewel een kleine 4%.

Morgenochtend nog één keer vlammen, daarna geven we de ringtang door aan Wil Gerritse en kornuiten,

groet, Raymond en Sylvia

dagvangst 28 augustus


Maandag 29 augustus 2022

Maandag wisseldag

De eerste ronde was er iets minder wind dan gisteren, waardoor er iets meer vogels gevangen werden. Er zat zelfs een heel klein miezertje in de lucht, maar dat zette niet door. In ieder geval was het een rondje met bijna alleen nieuwe vogels, in tegenstelling tot gisteren toen we er de achtergebleven reeds geringde vogels vingen.

Rond negen uur begon het wel echt te regenen, en dat leverde direct vogels op! Duidelijk voor/in de bui naar beneden gekomen. Onder andere een Fitis met een bling-bling Stavangerring. Die zal heel kort geleden pas in Noorwegen geringd zijn. Super leuk!

In de regenrondjes ook een Gekraagde Roodstaart die we tot nu toe nog niet gevangen hadden afgelopen week, gek genoeg.

Nadat we bij enkele vogels nog uitgebreide en leerzame uitleg over ruipatronen kregen van Raymond, hebben we de baan daarna in prima conditie overgenomen.

Wouter gaat vanavond proberen houtsnippen te vangen op het land van boer Visser. Ardie heeft dat keurig gemeld bij beide boeren.

Tjomme is een post-doc bij het VT en doet onderzoek aan de Bonte Vliegenvanger en heeft vanmiddag de eerste vogel dan ook uitgebreid kunnen bemonsteren.

Hij doet onderzoek naar het functioneren van het immuunsysteem bij trekvogels. Dat bemonsteren gaat veel verder dan wat boed prikken voor het zoönosenonderzoek.

Het was rustig in het Glop, weinig vogelactiviteit, maar toch geen nulrondjes en uiteindelijk met een keurige 65 vogels geeindigd, dankzij de inzet van de ochtendploeg natuurlijk.

Groeten van Team Stedendriehoek en Tjomme

dagvangst 29 augustus


Dinsdag 30 augustus 2022

Nachtelijke avonturen

Het was een enerverend nachtje. Wouter en Tjomme zijn gisteravond laat aan het dazzlen geweest in de weilanden achter de Duinhoeve. Na het afsluiten van het verslag leverde de eerste ronde direct een Goudplevier en twee Houtsnippen op en in de uitgebreidere tweede ronde maar liefst zes Houtsnippen, een Kievit en zowaar nog een Graspieper. Al met al een verrassende oogst.

In de weilanden bleken tientallen Houtsnippen te zitten, dus de verwachting voor de komende nacht was dus hoog gespannen. Mede vanwege het uitgebreide meetprotocol konden de heren pas om vier uur de oogjes sluiten (die toen al wel heel klein waren).

Desondanks stonden ze bij de eerste ronde weer paraat en die leverde een score op 29 vogels op met als eerste soort weer een Bonte Vliegenvanger en later zouden we er nog twee vangen waar Tjomme weer heel blij van werd (en wij dus ook).

De rallenkooien bij drie en nul zijn vangklaar gemaakt en leverde al een Tjiftjaf en een Fitis op. Na negen uur werd het vrijwel onbewolkt en trok de wind fors aan tot 4 Beaufort en die combinatie is natuurlijk niet bevordelijk voor de vangsten en de eerste nulrondjes dienden zich dus al aan.

Vandaag weer enige activiteit van een Sperwer en een Havik zonder dat dat hogere vangsten opleverde...

Onder de schamele vogels in de middag zat dan wel een Heggenmus met een Helgolandring. Altijd leuk zo'n buitenlander.

Wouter en Tjomme zijn de weilanden weer ingetrokken met als resultaat twee Houtsnippen waarvan één geringde van hier, een Watersnip en twee Kievitten waaronder die van gisteren.

Die Kievit bleek op zo'n vijf meter van de plek van gisteravond te zitten! Het was in tegenstelling tot gisteren onbewolkt, maar wel veel meer wind. De vogels waren veel "riller" dan de vorige avond.

De ene Houtsnip was hier op 29 juli 2020 als eerste kalenderjaar geringd en dat jaar nog viermaal teruggevangen!! Dan begint dat dazzlen toch leuke resultaten op te leveren. Is het een idee om hiervoor een net en een goede zaklamp aan te schaffen?

Dan kunnen meer mensen een bijdrage leveren.

Groeten van Team Stedendriehoek en Tjomme

dagvangst 30 augustus


Woensdag 31 augustus 2022

Herfstige dag

Ondanks de forse wind gisteravond, vrijwel geen blad aan de bomen, maar ook vrijwel geen vogels. In de morgen al de eerste nulronde.

De wind trok in de loop van de morgen nog sterker aan en ruimde naar noordoost.

De excursiegroep bestond uit zeven tevreden personen w.o. één juveniel die de dag van zijn leven had doordat hij drie vogels mocht loslaten.

Tjomme kon nog een paar Bonte Vliegenvangers bemonsteren.

De rallenkooi bij 5 geplaatst in een geheel droge sloot. Vandaag voor het eerst (3) barmsijzen gezien.

Groeten van Team Stedendriehoek en Tjomme

dagvangst 31 augustus


Donderdag 1 september 2022

Tussentijdse overdracht onder prachtige weersomstandigheden

Mooie start met goed weer en een prima ronde met een Spotvogel.

Later op de dag volgden nog twee nieuwe Spotvogels. Prima weersomstandigheden vandaag, met in de loop van de middag sterk toenemende wind uit oostelijke richting.

Desalnietemin vingen we heel aardig vogels voor de wetenschap, waaronder twee Bonte Vliegenvangers die voor Tjomme interessant waren.

Rond 10:30 vond de overdracht plaats tussen Wil c.s. en Symen.

Ardie was in de ochtend actief met het ringwerk. Iedere ronde hingen er wel vogels in de netten, zodat we ons niet konden vervelen. Vermeldenswaard waren twee Grote Bonte Spechten die vrijwel naast elkaar in het net hingen bij het Ebel-bruggetje.

In de middag behoorlijk zomers weer, met vooral in sectie 2 badgasten bij de gecreërde poeltjes in de sloot.

Er was sprake van een kleine avondpiek, vooral bestaande uit enkele Boerenzwaluwen en een Oeverzwaluw die op het geluid afkwamen bij de slaapplaats.

Maar ook enkele Fitissen en Tjiftjaffen maakten deel uit van de avondpiek.

Al met al een zeer leuke ringdag op het Glop!

Groeten van Tjomme en Symen

dagvangst 1 september


Vrijdag 2 september 2022

Rustige zonnige dag met iedere ronde een handvol vogels

De dag begon heel aardig met 23 vogels in de eerste twee rondjes, maar om te spreken van aankomst gaat wat te ver.

In de eerste ronde meteen een Bonte Vliegenvanger die bemonsterd kon worden door Tjomme. Met de boot van 6:30 uur arriveerde Gerard Westerhuis, assistent ringer van Jan de Jong van de ringlocatie Rohel aan het Tjeukermeer en van VRS Franeker. Hij is druk bezig met het behalen van zijn ringmachtiging en liep vandaag mee op het Glop voor de zogenaamde tussentijdse evaluatie.

Tijdens iedere ronde konden we een handvol vogels van een ring voorzien en hadden genoeg tijd om ze goed te bestuderen. Met name de Sijzen vond Gerard erg interessant.

Tjomme vertrok met de 10:30 uur boot om zijn reis morgen te hervatten op Vlieland, hopelijk met een mooie steekproef aan Bonte Vliegenvangers.

Een leuk avondpiekje, van vooral Fitissen, maar ook daarbij twee Staarmezen van de vangst van Koos eind mei, zorgde ervoor dat er een mooi eindtotaal kwam van een kleine tachtig vogels.

Groeten uit het Glop!

terug
eerder
later

dagvangst 2 september 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox