logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 20 augustus 2022

Wisseldag met een goede start

Bij het bereiken van het Glop stond de dagteller reeds op 41 vogels, dus de verlatende ringers hadden een goede ochtend achter de rug. Met onder andere twee Bonte Vliegenvangers en een Spotvogel in de netten.

We namen de warme baan stipt om 12:00 over, om met wat sprokkelrondjes met lage aantallen vogels te beginnen.

Tjiftjaf, ruigrens
Tjiftjaf, ruigrens

Maar er waren vogels in iedere ronde, en deze werden aan de ringtafel uitgebreid bekeken.

Fitissen strak in het pak en met wat trekvet, Tjiftjaffen hevig in de rui. Eén Tjiftjaf deed alsof hij een Fitis was, want deze had zijn juveniele veren al gewisseld, inclusief een serie van zes grote dekveren. Tjiffen met zo'n mooi ruicontrast vang je eigenlijk pas vooral over een maand.

Groeten van Sylvia de Vries en Raymond Klaassen met familie

dagvangst 20 augustusZondag 21 augustus 2022

Hard werken voor weinig

Op onze eerste volle vangdag bemerkten we in de ochtend een klein beetje aankomst met onder andere twee Rietzangers.

Na 11:00 droogde de vangsten echter op, en liepen we zelfs wat nulrondjes. De inmiddels vrij stevige westenwind, die de netten deed bollen, hielp natuurlijk niet.

Fitis
Fitis, eerste kalenderjaar

De excursie was druk bezocht met 13 personen. Het lukte ons niet om meer dan één vogel te laten zien, maar goed, beter één vogel in de hand dan tien in de lucht... De mensen vonden het wel prachtig om een vogel van zo dichtbij te kunnen zien. Het was echt een leuke geinteresseerde groep.

Eén van de juveniele Fitissen bleek een ruicontrast in de grote dekveren te vertonen, met twee nieuwe binnenste dekveren. Niet geheel ongebruikelijk, maar wij hadden het nog niet vaak gezien dus mocht deze vogel even op de foto.

In de namiddag viel de wind ineens weg, wat we direct merkten aan de vangsten. Er kwam een golfje Fitissen voorbij. Ook sliepen er een paar Oeverzwaluwen en een Boerenzwaluw bij sectie 5.

Uiteindelijk bracht dit het dagtotaal op een respectabele 49 vogels.

Groetjes, Raymond en Sylvia

dagvangst 21 augustusMaandag 22 augustus 2022

Blauwborst, juveniel
Blauwborst, juveniel

Jeugd zet beste beentje voor

Het was bijna windstil toen we het eerste rondje liepen. De dauw stond op het net. Een jonge Blauwborst was van de partij. Veel vogels waren er niet, hoewel er duidelijk wel weer wat aankomst was.

Om 9:00 was er ineens een opleving, het leek wel of dat er vogels voor een bui uit naar beneden kwamen. We liepen een rondje met 21 stuks.

Daarna brak de zon weer door, en nam de wind toe. De rondjes waren weer sprokkelen. Ieder rondje was er wel iets, zoals bijvoorbeeld een jonge Grote Bonte Specht die zich bij de drinksloot meldde, maar substantieel werd het pas weer in de avond.

De laatste rondjes haalden we een partij slapers op die het dagtotaal naar 68 stuwden. Voorwaar geen slechte eindscore voor het Glop in augustus. De jeugd had vandaag in ieder geval ook genoeg tijd om te helpen. Het loslaten van de vogels was daarbij favoriet.

Groet uit Glop, Raymond en Sylvia

dagvangst 22 augustusDinsdag 23 augustus 2022

Grote Bonte Specht
Grote Bonte Specht

Warme vangdag met een houtig toetje

De ochtend begon met dauw op de netten. Uit de sloot kwamen flarden mist opzetten. De vogels waren er (bijna) niet.

Na deze prachtige zonsopgang werd het al snel warm. De vogels vonden dat ook waardoor we steeds maar één of enkele vogels vingen.

Een Sperwer vloog met prooi het fijnmazige mistnet bij sectie 6 in, helaas bleef hij of zij niet hangen. Later schoot er nog een Sperwer of andere roofvogel weg bij sectie 9. Vooralsnog laten de rovers zich nog niet vangen.

We puzzelden een tijdje met een al geringde Grote Bonte Specht. We kwamen er op uit dat de vogel vorig jaar geboren zou moeten zijn (een tweede kalenderjaar noemen we dat). De beschrijving paste precies! Maar de specht bleek al in 2018 geringd te zijn, als volwassen vogel. We hebben duidelijk nog het één en ander te leren over het op leeftijd brengen van Grote Bonte Spechten...

In de namiddag liepen we tegen een gemengde groep mezen-zangers aan in hijsnet X. 11 vogels in één klap. Met een Vuurgoudhaan en een Staartmees erbij.

Staartmees
Staartmees

Het was precies dat beetje actie dat deze dag nodig had om er nog wat van te maken.

Andre Duiven kwam nog even buurten, voor de rest was het warm en rustig.

In de avond werd er nog een jonge Houtsnip verschalkt op het pad naast sectie 1. Een prachtige afsluiter van de dag!

Groetjes, Raymond en Sylvia

dagvangst 23 augustusWoensdag 24 augustus 2022

Weer een warme dag

De dag was er één van herhaling van zetten. In de ochtend dauw op de netten (maar best een aardig eerste rondje), daarna vooral warm en sprokkelen.

We hadden vandaag wel wat nieuwe soorten voor de week, waaronder Braamsluiper en een volledig afgevlogen Graspieper. Van deze twee soorten kon ook de excursie (5 personen) genieten.

Ook meldden zich nog twee Bonte Vliegenvangers aan de ringtafel.

Zwartkoppen
Zwartkoppen (echt!)

Leuk was een setje juveniele Zwartkoppen waarvan de één nog het juveniele kleed had met donker kaneelbruin petje, en de ander de kopveertjes had doorgeruid naar het lichtbruine petje zoals vrouwtjes dat hebben. Mooi om dat verschil in kleur een keer zo duidelijk naast elkaar te hebben.

Op het houtsnippenfront gebeurde er ook van alles. Zo liep midden op de dag een Houtsnip voor het veldstation langs, misschien wel de vogel die vorige week het gebouw binnenliep. Hij was in ieder geval geringd.

Op de terugweg van het laatste rondje kwamen we naast het pad weer de jonge Houtsnip van gisteren tegen. Het miegelt ervan hier..

Groetjes van Raymond en Sylvia

dagvangst 24 augustusDonderdag 25 augustus 2022

De laatste warme dag?

Op weg voor het volgende warme nulrondje
Op weg voor het volgende warme nulrondje

De eerste ronde, nu een keer zonder dauw op de netten, was eigenlijk nog best veelbelovend. Er was duidelijk wat aankomt geweest met oa een Bonte Vliegenvanger en een Rietzanger.

Daarna vielen de vangsten echter stil, en gedurende de dag liepen we warme nulrondjes. Slechts af en toe onderbroken door een drinker of verdwaalde Fitis of Tjiftjaf.

Pas in de avond was er weer een opleving te bespeuren met een rondje met acht vogels. Ook kwam er weer een groepje zwaluwen slapen wat voor wat extra vertier zorgde.

Fitis
Fitis als dwaalgast?

Groet uit het Glop, Raymond en Sylvia

dagvangst 25 augustusVrijdag 26 augustus 2022

Regen!

De nacht was onstuimig met veel wind. Rond 08:00 diende zich de eerste bui aan, onderdeel van een regenfrontje dat Schier passeerde. Wat was dat lekker zeg, wat een verkwikking en verkoeling!

De buien kwamen in twee korte bedrijven, en door rondjes te blijven lopen konden we de netten gewoon open houden. Wel hadden we de hijsnetten en grofmazige netten nog even dichtgehouden tot na de nattigheid. Door de regen zijn de drinkpoelen wel weer wat gevuld, maar we spreken nog niet van een sloot.

In sectie 6 deden we een lugubere ontdekking, daar hing een dikke Veldmuis aan één tand in het net. Van de dader (uil of roofvogel) ontbrak ieder spoor.

Na de regen bleek het vangterrein wel haast verlaten. We vingen echt bijna niks. Tijd om de maaimachine maar eens op te starten om de baantjes te maaien. Ondanks dat het gras door de droogte maar langzaam groeit, was het wel weer eens nodig. Onder het werken zagen we de jonge Houtsnip nog het pad over wandelen.

Voor de bui hadden we een vijtiental vogels bij elkaar verzameld. In de middag kwamen daar maar een negental bij. De avondrondjes leverden twaalf vogels op, waardoor het totaal toch nog op 36 uit kwam.

Verwarrend ruibeeld
Verwarrend ruibeeld

De enige vogel die tot verenstudie inspireerde was een juveniele Grasmus. Deze had, zoals het hoort, een deel van de grote dekveren geruid, maar dan niet netjes een rijtje van binnenuit, maar één dekveer was overgeslagen. Dus de buitenste vier grote dekveren waren oud, dan twee nieuw, dan weer één oud, en dan drie nieuw.
Verwarrend.

Morgen noordewind, misschien leidt dat wel tot aankomst van het één of het ander...

Groet uit het Glop, Raymond en Sylvia

terug
eerder
later

dagvangst 26 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox