logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
eerder
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 13 augustus 2022

Warme wisseldag

De ochtendrondes leverden naar omstandigheden een aardig aantal vogels op, met daarbij de eerste Bonte Vliegenvanger van het seizoen. Er zullen er vast nog de nodige volgen, want het voedselaanbod voor deze soort is nog steeds overweldigend in het Glop.

Vanwege de toenemende warmte werden aan het eind van de ochtend de netten gesloten en de baan overgedragen aan de volgende ploeg.

's Middags was het, zoals te verwachten, erg rustig op de baan. Naast wat overvliegende groepjes sijzen en hoog in de lucht foeragerende zwaluwen, was een juveniele Houtsnip een van de weinige vogels die de hitte in het Glop trotseerde.

In de loop van de middag trok de oostenwind stevig aan, wat enige verkoeling bracht.

We begonnen met het uitdiepen en schoonmaken van de poeltjes in de sloot en daarna, om vijf uur, hebben we de netten weer geopend.

De namiddag- en avondrondes leverden nog acht vogels op.

dagvangst 13 augustus


Zondag 14 augustus 2022

Belaagd door Houtsnippen

Maar liefst twee Houtsnippen vandaag. Het eerste exemplaar vingen we tijdens de eerste ronde en bleek vorig jaar als jong hier geringd te zijn. [Dat blijkt een misverstand: op 6 september wordt dezelfde vogel nog eens teruggevangen en blijkt dan in 2012 te zijn geringd, niet in 2021. Red.] Nummer twee stiefelde aan het begin van de avond op een onbewaakt moment het veldlab binnen en konden we in een van de slaapkamers arresteren.

Draaihals
Draaihals

Verder was het, ondanks de hitte, een erg leuke en afwisselende vangdag met onder andere de 3de Fluiter van dit jaar en de eerste Draaihals sinds 2019 (en nummer 27 voor de VRS).

Gedurende het warmste deel van de dag (12:30 - 16:00) hebben we alleen met de netten in de bossecties gevangen.

's Middags kregen we tot twee maal toe bezoek van Barbara en tussendoor hebben we de poeltjes langs sectie 2 nog wat verder opgefrist en gelijk het pad voorzien van een laag verse humus.(blubber, geen kikkererwten).

dagvangst 14 augustus


Maandag 15 augustus 2022

Mak dagje

Zo spannend als het vangen gisteren was, zo traag ging het vandaag. De vangsten druppelden binnen en bestaan maar uit een handjevol soorten.

Het was iets minder warm vandaag, maar wel broeierig. Van de voorspelde regen kwam bijna niks naar beneden. We hebben de hele dag alle netten opgehouden, maar vingen midden overdag bijna niks.

Om de tijd te doden zij we begonnen met het opbouwen van rallenkooi 0.

De Sperwer die in de schemerronde in een van de grofmazige netten hing maakte de dag nog een beetje goed.

Het was een eerstejaars mannetje met opvallend witte veren tussen de vleugeldek- en mantelveren.

dagvangst 15 augustus


Dinsdag 16 augustus 2022

Braamsluiper
Braamsluiper

Ach ja, augustus

De vangsten vielen weer wat tegen vandaag. De start was met zo'n vijf vogels per rondje iets beter dan gister, maar al halverwege de ochtend kwam de klad erin en volgden er een aantal nulrondjes.

Maar goed, veel valt ook niet te verwachten deze maand en als je dan toch geen Sperwergrasmus vangt, is een Braamsluiper ook wel leuk.

dagvangst 16 augustus


Woensdag 17 augustus 2022

Eerste regendag van het seizoen

De dag begon voortvarend met een paar leuke eerste rondes met onder andere een Nachtegaal.

Maar de pret was maar van korte duur, want een dreigend buienfront kwam steeds dichterbij en we werden genoodzaakt om de excursie af te bellen en het grootste deel van de netten om elf uur te sluiten.

's Midags hebben we nog een paar uur alle netten open gehad, maar dit leverde maar één vogel op.

Vanaf zes uur 's kwam er een nieuw regengebied over dat ook 's nacht voor behoorlijk wat neerslag zorgde. Eindelijk wat regen dus, maar wel weinig vogels.

dagvangst 17 augustus


donderdag 18 augustus 2022

Fitispiekje

Na een leuk eerste rondje van zes Vogels bleven de netten tot 12:00 leeg. Daarna begonnen er Fitissen binnen te druppelen en dat was ook zo ongeveer de enige soort die we rest van de dag nog zouden vangen.

Ze waren allemaal klaar met de rui en hadden vetgraad 2 tot 4.

Mogelijk heeft het buienfront van gister voor wat oponthoud hier dichtbij gezorgd en kwamen ze nu weer een beetje in beweging.

Hopelijk pakken we morgen ook nog wat van deze influx mee.

dagvangst 18 augustus


Vrijdag 19 augustus 2022

Prima Laatste dag

Goed vangweer, met elk rondje wel wat vogels.

De sloot van sectie 2 is midden overdag weer wat meer in trek dan de afgelopen dagen.

We vingen vandaag weer meer Fitissen en meer Houtsnippen. De Houtsnippen, nummer vier en vijf deze week, waren allebei jonge vogels. Het lijkt een bijzonder goed broedseizoen voor de soort te zijn geweest.

Wij hebben onze laatste klusjes gedaan, rallenkooi 0 is op de opvangkooitjes na geinstalleerd en zijn klaar voor de aflossing.

terug
eerder
later

dagvangst 19 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox