logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 9 oktober 2021

Wisseldag

Er was wat aankomst van Waterral en in afwachting van de eerste ronde zaten de Kepen zo'n beetje op de ringtafel te roepen.

Tijdens de eerste ronde zaten er best wel veel vogels in het terrein, echter we vingen ze amper. Een eerste ronde van 13 vogels kan beter, en zeker ook slechter :-).

Na de eerste ronden vielen de vangsten zoals te doen gebruikelijk weer terug naar enkele aantallen per ronde. Leuk was de vangst van een late Gekraagde Roodstaart. Met het overhandigen van de ringtang stond de teller op 37 vogels.

In de middag keutelde het gestaag door met de vangsten. Voornamelijk Sijs, Waterral, Zanglijsten en Zwartkop, de gebruikelijke soorten in deze tijd van het jaar.

De teller bleef uiteindelijk steken op 79 individuen.

Onder het geluid van Wilsters uit de polder wordt de dag afgesloten met een Waterral.

Groet,
Wim, Ardie, Kees, Niek en André


dagvangst 9 oktoberZondag 10 oktober 2021

Een rustig begin van de vangweek

Alle rallenkooien zijn zaterdag nagekeken op werking en de kooi bij sectie 4-5 is nu ook in bedrijf. Vol verwachting keken we dus uit naar de eerste ronde.

Het was een rustige en heldere nacht waardoor de verwachting was dat er aankomst zou zijn. Bij het krieken van de dag vlogen de Waterrallen al onrustig door het vangterrein en zij zorgden samen met Zwartkop voor het merendeel der vangsten.

Voor elf uur hadden we de helft van de vangst binnen waarna het rustig doordruppelde tot 90 verse vogels en 5 controles.

In de avond heeft het geregend en is de wind aangetrokken en gedraaid naar noord-west. De verwachting is dat het morgen wel een stuk rustiger zal zijn met vogels aan de ringtafel.

Groet,
Wim, Ardie, Kees, Niek en André


dagvangst 10 oktoberMaandag 11 oktober 2021

Het blijft rustig

Zoals verwacht een weersomslag en zoals ook verwacht wat minder vogels dan gisteren. Desalniettemin waren we wel tevreden met het aantal van 57 exemplaren bij de ringtafel.

Waterral en Sijs blijven doorvangen. In de avondronde vielen Merels en Koperwieken in zodat we nog wat sprintjes konden trekken.

Vanwege de wind- en regenverwachting op strategische plaatsen in de middag al wat netten gesloten.

Groeten,
Wim, Ardie, Kees en Koos


dagvangst 11 oktoberDinsdag 12 oktober 2021

Het blijft rustig

Na een regenachtige en stormachtige nacht begon de dag toch droog.

Een eerste ronde met 18 vogels viel niet tegen. Ook de hoeveelheid bladval was te overzien.

Het was qua vogels een echte herfstdag met Koperwiek en Zanglijster die de ranglijst aanvoerden.

De teller bleef staan op 77 vogels.

Groeten,
Wim, Ardie, Kees, André en Irene


dagvangst 12 oktoberWoensdag 13 oktober 2021

Ook vandaag een heel modale herfstdag

Rustig herfstweer kleurde de dag. De gebruikelijke soorten passeerden de ringtafel. In de middag kwamen er plots Tjiftjaffen in het terrein waarvan we er een aantal vingen.

In de middag ook bezoek gehad van een viertal belangstellenden, waaronder een VU-onderzoekster uit begin jaren zeventig die toen ook al ringonderzoek deed naar verschillende soorten zangvogels in het Groene Glop in de maanden juli, augustus en september.

Met net 70 vogels geen drukke dag gehad. Een deel van de ringploeg is bezig geweest met het schoonmaken, wassen en opruimen van netten en palen die gisteren van het wad zijn gekomen. Daar was alle tijd voor.

Wim en Ardie zijn nog naar de afscheidsreceptie geweest van Cees Soepboer, eilander medewerker van Natuurmonumenten die van zijn pensioen mag gaan genieten.

Namens het VRS heeft de voorzitter een cadeautje overhandigd aan de pensionado.

Groeten,
Wim, Ardie, Kees en André


dagvangst 13 oktoberDonderdag 14 oktober 2021

De eerste echte oktoberdag

De eerste ronde begon onder typische oktoberomstandigheden: een beetje buiig en winderig weer en een hoop lijsters in de lucht.

De vangsten waren die ronde dan ook naar verwachting, maar onmiddellijk daarna werd het wat betreft vogels erg rustig in het Glop.

Dwerggors,
Dwerggors, detail vleugel

Dit duurde tot halverwege de middag, maar gelukkig net voor we een groep leerlingen van de Mavo op bezoek kregen trokken de vangsten weer een beetje aan.

De rest van de middag sukkelden we verder door met onder andere de tweede Dwerggors van het seizoen en een Grote Gele Kwikstaart.

De Dwerggors werd aan de hand van het onvolprezen 'Ageing & Sexing of Migratory East Asian Passerines' gedetermineerd als een eerste kalenderjaar vrouw.

Tijdens de schemering werd alsnog onze rust verstoord door een heuse avondpiek van 24 vogels, voor het overgrote deel bestaand uit Koperwieken.

Groeten,
Wim, Ardie en Kees


dagvangst 14 oktoberVrijdag 15 oktober 2021

Rustige najaarsdag

Over de gehele dag ruim 50 vogels gevangen.

We hadden een redelijke eerste ronde waarna totale rust intrad.

De laatste ronde, de lijsterronde, verdubbelde het dagtotaal waarna de vangploeg van deze week fluks naar het dorp ging om het diner te gebruiken en te discussiëren over het beheer van het vangterrein.

eerder
terug
later

Groeten,
Wim, Ardie en Kees


dagvangst 15 oktober
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox