logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Zaterdag 2 oktober 2021

Schaarser dan een Bladkoning is een...

Vanochtend was het rustig weer. Eindelijk is de wind weg. Reden om in alle vroegte de netten open te schuiven en de kooien op scherp te zetten. De eerste ronde leverde zowaar gelijk een Bladkoning op in hijsnet X, terwijl er op dat moment nog twee andere in het terrein aan het roepen waren.

Roodborsttapuit"
Roodborsttapuit, eclipskleed

Gedurende de ochtend liepen de vangsten redelijk door. Leuk was de vangst van een Roodborsttapuit, de zestiende ooit voor het VRS. In eerste instantie zaten we daar wat vreemd tegen aan te kijken, omdat het beestje erg donkerbruin van uiterlijk was. Dit blijkt het nieuwe kleed te zijn, waarvan de bruine randen nog moeten slijten om in het voorjaar tijdens de balts weer mooi zwart te kunnen zijn.

Opvallend is dat we de afgelopen week relatief veel Waterrallen in de mistnetten vangen ten opzichte van de rallenkooien. Verhouding vier staat tot één. Tot tweemaal toe vloog er een Waterral vanaf de ingang van kooi 3 op en vloog richting sectie 7, alwaar deze uit het net gehaald kon worden.

Na de middag stortte de boel zoals haast te doen gebruikelijk weer volledig in. Maar we zijn al blij met een Winterkoning en een Koolmees retour☹.

Vanochtend vroeg relatief sterke trek van Veldleeuwerik en Graspieper over het Glop. En vandaag voor het eerst hoorden we op meerdere plekken in het Glop Merels. Maar vangen: ho maar.

Niek, Kees en Leo


dagvangst 2 oktoberZondag 3 oktober 2021

Wat je hoort vang je niet. En omgekeerd...

De dag begon zeer grijs met een gestage regen. De weersverwachting gaf ZW 4 aan maar het was vaak eerder nagenoeg bladstil. Ook gaf de weersverwachting aanleiding om rond 13.00 uur de netten open te schuiven omdat het tijdens dat werkje wel droog zou worden. Ook dat klopte helemaal niet. Het regende om 16.00 uur nog en het werd pas rond half vijf echt droog. Toen was er circa 20 mm gevallen. De zon kwam nog vlak voor de ondergang even fel door. Dat leverde een prachtige zonsondergang wolkenlucht op.

Inmiddels hadden we enkele vogels gevangen, maar het bleef uiteraard sprokkelen met een paar hervangsten.

Opvallend was nog de vangst van een Waterral tijdens het openschuiven van de netten. In kooi 1 stond een Waterral in de centrale aankomstkooi, terwijl de vangkooitjes gewoon open stonden.

De avondronde sloten we af met onze eerste Koperwiek van dit najaar. We hadden ze nog niet eerder gehoord. Wel hoorden we aan het einde van de middag enige Merels ‘mosteren’, maar deze kwamen niet in de netten.

Niek, Kees en Leo


dagvangst 3 oktoberMaandag 4 oktober 2021

Een component van de najaarstrek is... aankomst

En als er na wegtrek geen aankomst is heb je een rustige dag☹.

Het is vandaag eindelijk droog, maar het waait nog te hard voor het mooie. De eerste ronde bracht een paar Merels op de ringtafel. Gisteravond laat en vanochtend vroeg voor de eerste ronde hoorden we ze al.

Leuk was de vangst van een Graspieper, waarbij we even konden puzzelen om die op de juiste leeftijd te brengen.

Voor de rest valt er over de dag weinig te vermelden. Met de avondronde viel de wind dan eindelijk weg, alhoewel de weersverwachting windkracht 4 Bft voorspelt. Hopelijk heeft de weersverwachting het de rest van de nacht ook verkeerd, want dan komt er wellicht aankomst...

Niek, Kees en Leo


dagvangst 4 oktoberDinsdag 5 oktober 2021

De dag van de vergeefse sprintjes...

Een Houtduif, een Fazant, een Buizerd, een Koperwiek en een vijftal Waterrallen hadden op de vangstaat kunnen prijken, ware het niet dat de sprintjes tevergeefs waren. We hebben overwogen om Niek een baanverbod op te leggen, maar aangezien hij de snelste van ons drieën is, schiet dat niet zo op☹.

Kerkuil"
Kerkuil

Het is een heldere nacht geweest met relatief weinig wind. In ieder geval was er wat aankomst. De eerste ronde bracht 21 vogels aan de ringtafel. Daarna was het weer sprokkelen geblazen als vanouds.

In tegenstelling tot de vorige avonden was de slotronde redelijk te noemen met een zevental vogels, voornamelijk Zanglijster en een paar Merels.

Ook vereerde een ongeringde Kerkuil (vrouw, eerste kalenderjaar) ons met een bezoek aan de ringtafel. Daarmee heeft Niek zijn krediet weer terug☺.

Waarneming: Bruine Kiekendief over het Glop richting Oost, grote groepen Graspiepers en Spreeuwen in de zeereep.

Niek, Kees en Leo


dagvangst 5 oktoberWoensdag 6 oktober 2021

Eindelijk is de wind weg...

Vanochtend stond er nog wel wind, dusdanig veel dat we twijfelden of we hijsnet Y wel moesten opendoen. Rond een uur of halfelf begon de wind dan eindelijk te liggen. Wat een weldaad, na al die dagen windkracht 4, 5 en 6 Bft.

De eerste ronde was goed voor 21 vogels, waaronder weer twee Waterrallen die we uit het net konden plukken.

Opmerkelijk is dat er vandaag de gehele dag wel Zanglijsters binnenkwamen. Tegen de avond zagen we ze hoog wegtrekken.

Volledig ‘out of the blue’ vingen we een Dwerggors, de 13e voor onze ringbaan.

Waarnemingen:
- 3 witgatjes kwamen laag aanzetten en verdwenen langs sectie 2 in het bos.
- Houtsnip vloog in de middag op uit de Berkensectie en plofte gelijk weer naar beneden.
- Eerste Rietgors gehoord in onze vangperiode
- Kramsvogels gehoord.

We kijken tevreden terug op deze dag.

Niek, Kees en Leo


dagvangst 6 oktoberDonderdag 7 oktober 2021

Ringtafel"
De ploeg aan het werk, nieuwe mascotte?

Wegtrek kan niet meer...

De nacht was helder en rustig en eindigde in laaghangende mist, welke tot in de middag aanhield. De verwachtingen met betrekking tot de aankomst van Waterrallen waren hoog gespannen en werden hogelijk afgestraft. Wegtrek en geen aankomst van Waterral.

De Zanglijster en Koperwieken waren nog wel aanwezig. De eerste ronde leverde 28 vogels op, met name lijsters.

De rondes daarna was het weer sprokkelen met een paar vogels per rondje.

Gedurende de ochtend hadden we bezoek van een collega van Meijendel en we hebben uitgebreid ervaringen uitgewisseld en uitvoerig gediscussieerd over leeftijdskenmerken van met name Waterral en Zwartkop. Leuke kennisuitwisseling.

De slotronde gaf hetzelfde beeld als de verwachte aankomst van Waterrallen, te weten een teleurstellende. Slechts drie vogels wisten de ringtafel te bereiken, maar... daar zat wel een Boompieper tussen☺.

Niek, Kees en Leo


dagvangst 7 oktoberVrijdag 8 oktober 2021

Mistig en rustig...

Door de mist konden de vogels het eiland kennelijk niet vinden. De mist kon de netten daarentegen wel vinden. Ze bleven...nat en de parelende druppels zwollen na het afschudden telkens weer aan.

De vangsten vielen dus zwaar tegen en het aandeel terugvangsten was relatief hoog. Daardoor kwam het dat een geringde Zwartkop aan het net niet bekeken werd, maar op de ringtafel een verse Belgische ring bleek te dragen. Onze tweede buitenlander deze vangperiode.

Rond een uur of elf brak de zon door en werd het qua weer een prachtige dag. Vogels waren er echter amper. Wel zat er nog even een Boerenzwaluw bovenop de spanlijn van sectie 4.

In de middag kon een sprintende Leo op de Ebelbrug een Buizerd uit het net halen, het net achterlatend bezaaid met elzenproppen. Deze Buizerd (eerste kalenderjaar) was kletsnat na net gebadderd te hebben en had de krop meer dan vol.

Aan het einde van de dag zagen we regelmatig groepjes Sijzen en Kramsvogels overvliegen. Het vangen lukte echter niet. Morgen nieuwe kansen.

Dan is het wisseldag en dat belooft meestal iets spannends te brengen. We kijken terug op twee leuke weken, met wisselend weer en over het algemeen matige vangsten. Maar, we hebben genoten.

eerder
terug
later

Niek, Kees en Leo


dagvangst 8 oktober
 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox