logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 21 augustus 2021

Ruiende Tjiffen

We namen de baan om 12:00 in prima conditie over van Wim en Ardie. Ze hadden tot dat moment al twaalf vogels weten te verschalken.

De middag was warm te noemen, en het vangen was sprokkelen. Er roepen tjiftjaffen vlijtig bij de ringtafel, en we vangen er ook een aantal. Juvenielen die stevig aan het ruien zijn. Naast de lichaamsveren ook de armpendekveren.

Alle veren weg
Opruiming, nu het nog kan

Zo kun je mooi zien hoe dat dan in z'n werk gaat. We vingen een juveniel die de binnenste vijf armpendekveren uitgeworpen had. Ze ruien dus een hele serie dekveren in een keer en dus niet veer voor veer. Zo ontstaat het contrast tussen de oude (juveniele) en nieuwe dekveren waarmee later in het najaar juvenielen als zodanig te herkennen zijn.

We zagen de jonge Koekoek nog vliegen. En de zwaluwen sliepen elders.

Voor morgen is er regen voorspeld, dus dat zal een heel andere dag worden dan vandaag.

Groetjes van Sylvia en Raymond

dagvangst 21 augustus


Zondag 22 augustus 2021

Na regen komt.. vanalles

Vandaag was een zeer regenachtige dag, hoewel het bij vlagen ook wel weer mee viel, zeker in vergelijking met elders in Friesland. In de middag op een gegeven moment toch maar de baan opengeschoven, behalve de hijsnetten, die bleven de hele dag dicht. Er kwamen nog wel een paar miezerbuitjes langs, maar door wat extra rondjes te lopen konden we dat allemaal goed aan. Niet dat we overigens vogels vingen, want die hielden zich koest.

Juveniele Sperwergrasmus
Juveniele Sperwergrasmus,
de tekening op de onderstaartdekveren

We leken de dag te eindigen in mineur met één Kleine Karekiet en één Winterkoning, toen Sylvia met een grijns een Sperwergrasmus uit een zakje toverde. Dat hadden we eerlijk gezegd totaal niet meer verwacht vandaag. De beslissing om de netten toch nog open te schuiven was blijkbaar de juiste geweest.

Een jonge vogel. Subtiel getekende onderstaartdekveren. Genieten! Opmerkelijk was dat de vogel een ruicontrast in de armpendekveren had, met vier geruide binnenste dekveren. Volgens de literatuur ruien juvenielen namelijk alleen wat kleine dekveren. De Achtiende Sperwergrasmus voor het ringstation hier. Bijna alle gevallen in de laatste week van augustus of eerste week van september.

Goed geluimd liepen we het 'schemerrondje'. Bij het Ebelbruggetje aangekomen flapte er iets heel groots het mistnet in. Een Blauwe Reiger die blijkbaar zijn/haar geluk in de sloot aan het beproeven was! Dat was wel even een toer om geringd te krijgen zonder dat onze ogen er werden uitgepikt (tenminste daar waren we bang voor), maar gezamenlijk ging dat prima. De tweede Blauwe Reiger voor het ringstation, dus een stuk zeldzamer dan zo'n Sperwergrasmus...

Dus dan eindigt zo'n 'verloren' regendag toch nog met verrassing en spektakel. Dat onverwachte is wat het ringwerk zo veel sjeu geeft.

We zijn benieuwd wat de dag van morgen brengt!

Groetjes uit het glop,
Sylvia en Raymond


dagvangst 22 augustusJuveniele en adulte Fitis
Juveniele en adulte Fitis

Maandag 23 augustus 2021

Fitis redt de dag

Als de dag begint met een ronde met maar één vogel, dan weet je dat het een rustig dagje gaat worden. In het tweede rondje vangen we een Tuinfluiter, net een klein Sperwergrasmusje ;-)

Het is prachtig weer, geen wolkje aan de lucht, maar de oostenwind is te hard voor betere vangsten. De netten staan bol.

Maar goed, er zijn best vogels in het terein, en ieder rondje levert wel weer een vrijwilliger op voor de ringtafel. We sluiten de dag af met 21 vangsten. Hoofdmoot was de Fitis, waar we dus mooi even op konden studeren. Op de foto een juveniele vogel boven en een adult onder.

De jonge koekoek vliegt nog rond. Verder kwam Peter Alblas, ringer uit Maastricht, een rondje meelopen. Zijn oranje bijzondere soorten zakje bleef deze keer leeg.

Het is onbewolkt dus helder, de Kerkuil roept. Met de wind uit het oosten/noordoosten hopen we op aanvoer van elders.

Groet uit het Glop,
Sylvia en Raymond


dagvangst 23 augustus


Dinsdag 24 augustus 2021

Een prima vangdag in augustus

De ochtend begon bijna windstil, droog en zonnig. Het eerste rondje leverde zowaar tien vogels op. Blijkbaar is er nieuwe aanvoer geweest vannacht.

Hijsnet Y bewees haar dienst door helemaal bovenin twee maal een Bonte Vliegenvanger te vangen. De eersten van dit jaar.

De gehele dag vingen we vogels, alleen in de namiddag capituleerden we met twee nulrondjes achter elkaar. Het palet aan vogels was gevariëerd met onder andere Gekraagde Roodstaart, Grasmus, Tuinfluiter en Boomkruiper. Winnaar van de dag was wederom de Fitis met nu 22 vangsten. Tjiftjaf klopte op de deur met 16 stuks.

Oeverzwaluw
Oeverzwaluw

De tjiffen zijn vooral jonge vogels die nog deels aan hun lichaamsrui moeten beginnen. Fitissen zijn jongen die al helemaal in hun nieuwe verenpak zitten, en deels goed in het vet tot vetgraad 4. Die zijn duidelijk op reis.

Koddig was een natte jonge Merel die na het badderen zo vanuit de sloot netsectie 2 in dook.

In de avond wilden er zwaluwen gaan slapen bij sectie 5, en dus konden we nog vier Boerenzwaluwen en 18 Oeverzwaluwen bijschrijven.

Groetjes uit het Glop,
Sylvia en Raymond


dagvangst 24 augustus


Woensdag 25 augustus 2021

Fitis keert terug op oude nest

De ochtend begon rustig. Er was weinig wind en op de netten stond dauw. Een mooi gezicht maar veel vogels vingen we (daarom?) in het eerste rondje niet. Het bleek weer een dagje van sprokkelen te zijn, zo zijn de augustusdagen. Een Braamsluiper werd uitgebreid bestudeerd, daar heb je op zo'n dag als vandaag dan ook de tijd voor.

Ongeveer vanaf de lunch begon de lucht te betrekken, maar nam ook de wind toe. Er zat zelfs nattigheid in de lucht. Regen wilden we het niet noemen, maar je werd er wel klammig nat van. De vogelvangsten stortten in.

In de avond was het onstuimig geworden, en toch leverde dat nog een hele serie slapers(?) op, vooral bij sectie 9. Vooral Fitissen natuurlijk maar ook nog een mooie vrouw Gekraagde Roodstaart.

Adulte Fitis
De vogel van de dag: adulte Fitis

Het totaal kwam daarmee toch weer op een respectabele 41 vogels.

De vogel van de dag werd in de middag gevangen in net 5. Een Fitis. Die al een ring had. Arnhem Holland, maar de ring keek wat grijzig. Aan de ringtafel zagen we allereerst dat het een adult was. Brede donkere staartpennen, donkere (niet bruinige) tertials, vette handpendekveren met strakke groengele buitenrand, witte in plaats van gele buik en een donker roodbruin oog. Eigenlijk is leeftijdsherkenning bij Fitis in het najaar goed te doen, helemaal als je de luxe hebt met de boeken erbij op tafel en de onvolprezen Ottenby Fågelstation website naast je achter het raam.

Maar wat het helemaal afmaakte in dit geval waren een paar oude niet geruide kleine dekveren. Lichtbruine eilandjes in de groene schouderveertjeszee. Dat is iets dat alleen bij adulten voorkomt, hoewel (volgens de boeken) bij maar 4%.

Een adult dus maar waar van origine geringd? Direct in de database gekeken natuurlijk, en de vogel bleek op 30 juli 2018 hier op het Glop geringd te zijn. Toen werd er geen leeftijd op de vogel geplakt, dus we weten alleen dat hij/zij nu minimaal drie jaar oud is. Tussen de vangst in 2018 en nu was de vogel verder niet meer gevangen. Een doortrekker die trouw is aan zijn doorreisplek? Een broedvogel of jong die even terugkeerde op het oude nest?

Met dit soort overpeinzingen vermaken we ons prima hier.

Groet uit het Glop,
Sylvia en Raymond


dagvangst 25 augustus


donderdag 26 augustus 2021

Weer een heel andere dag

In de ochtend was er minder wind dan gedacht en al snel klaarde het op en was het gewoon mooi weer. Daardoor liepen de vangsten in de ochtend eigenlijk heel prima. Ineens waren er meerdere Tuinfluiters en Gekraagde Roodstaarten, die we ook vingen. Een klein spektakelstuk was de volwassen Houtduif die het grove net in dook. Ookvereerde een Bonte Vliegenvanger ons nog met een bezoek. Maar waar we het meest mee in onze nopjes waren, was een jonge Tapuit die in sectie 7 belandde.

Eerste kalenderjaar Tapuit
Eerste kalenderjaar Tapuit

Vervolgens trok de wind toch weer aan, en begonnen we weer meer blad dan vogels te vangen. Maar de Fitissen hadden het nog niet opgegeven en kleurden de ringtafel groen en geel. Peter Alblas kwam in de middag ons nog ondersteunen met koek en verhalen. Zo werd het uiteindelijk weer een geheel andere dag dan alle andere dagen tot dusver.

Wat betreft de aantallen hebben we de stijgende lijn voorzichtig doorgezet en eindigden we, zonder hulp van zwaluwen, weer boven de vijftig vogels.

Groeten uit het Glop,
Sylvia en Raymond


dagvangst 26 augustus


Vrijdag 27 augustus 2021

Wind is spelbreker

De dag begon met veel wind, en kleine verspreide buitjes. Daarvan merkten we op zich weinig, slechts af en toe een spetter. Behalve rond 9:30 toen er een venijnig frontje overtrok.

Het zou de hele dag waaien, en daardoor vingen we ieder rondje weinig. Fitissen bleven komen, maar we hadden de indruk dat we zonder wind een veelvoud gevangen hadden omdat er overal Fitissen in het terrein zitten. André Duiven kwam nog even buurten in de middag. In het rondje dat hij meeliep vingen we achteraan in sectie 5 een groepje van vijf Fitissen samen. Misschien het werk van een Sperwer? Totaal vingen we vandaag 27 Fitissen wat het hoogste aantal deze week blijkt te zijn. Oftewel de stijgende lijn werd voortgezet. Dat belooft nog wat voor volgende week!

In sectie 0 vingen we nog een Roodborst met een sterk gesleten en daardoor opvallend vale kop. De lichaamsrui was al ingezet, dus de borst begon wel al weer mooi oranje te kleuren. Een grappig gezicht, en het laat ook mooi zien dat rui voor vogels zo belangrijk is. Deze Roodborst werd gevangen in het rondje dat louter uit adulte vogels bestond, met naast de Roodborst ook nog een Fitis en Tjiftjaf.

Het was alweer de laatste gehele dag van onze vangweek. Morgen zullen we de ringtang overdragen aan Wil Gerritse. We hebben een prima week gehad met een aantal verrassende vangsten. Maar vooral ook tijd gehad voor verenstudie van de algemenere soorten. In totaal vingen we 250 vogels, wat voor augustus hier best wel OK is.

eerder
terug
later

Groeten uit het Glop van Sylvia en Raymond


dagvangst 27 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox