logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 14 augustus 2021

Aan alles komt een einde...

Vandaag overdracht van Koos en Bonnie naar Ardie en Wim.

De baan ligt er strak bij. Een mooie zomerse dag met overdag een behoorlijk straffe wind die in de avond geheel wegviel.

De nieuwe ploeg heeft de gehele middag rondjes gelopen zonder vogels in de netten te krijgen.

In de avond vielen de Boerenzwaluwen in het rietveld. 27 exemplaren zijn van een ring voorzien.

Naast de vele Mestkevers vlogen er hoog nog flinke groepen zangvogels over.

Al met al een heel rustig begin van de nieuwe ringweek met een leuk toetje.

Groeten uit een muggig Groene Glop
Bonnie en Koos, afgelost door Ardie en Wim


dagvangst 14 augustus


Zondag 15 augustus 2021

Weinig te melden

In de nacht trok er een klein buitje over. Door de bewolking koelde het in het geheel niet af. Bij het krieken van de dag voelde het daarom zwoel aan.

Het eerste rondje leverde zeven vogels op. Een aantal verse Tuinfluiters zijn in het terrein aan het rondscharrelen en van een ring voorzien. De Boerenzwaluwen zijn druk aan het fourageren boven het riet en wilgenstruweel gedurende de eerste uren.

Om half negen breekt de zon door het wolkendek en warmt het glop direct op tot zomerse temperaturen. De vangsten daalden hierdoor direct tot nul. De hele dag door staat er een zeer stevige bries die echter in de avond bijna wegvalt.

In de avond wederom nog een paar Boerenzwaluwen.

Het was met andere woorden een typische zomerdag in augustus, een paar vogels en veel muggen en dazen.

Vanwege de windverwachting morgen zijn de netten uit voorzorg gesloten.

Groeten uit een nu nog bijna windstil Groene Glop,
Wim en Ardie

dagvangst 15 augustus


Maandag 16 augustus 2021

Windvangdag

Vanwege de zeer harde wind, 7 Bft, de gehele dag de netten dicht gehad.

We hebben dus alle tijd gehad om de baan weer te maaien en aan te harken.

Hier en daar het enthousiast groeiend bramenstruweel teruggezet en wat doorvliegopeningen gemaakt langs het pad.

De windverwachting voor morgen ziet er gelukkig een stuk beter uit. Hopen dat het ook droog blijft.

Groet,
Wim en Ardie


dagvangst 16 augustus


Dinsdag 17 augustus 2021

Back in business

De wind is afgenomen en in de morgen de vangbaan nagelopen op takken en elzenproppen.

Het was de hele dag droog en zonnig waardoor het aangenaam toeven was in het vangterrein. In de loop van de morgen waren we weer in bedrijf maar er vloog zeer weinig rond in het terrein.

Tegen de avond eindelijk wat vogels. Voornamelijk controles van jonge tjiffen. Er vliegen dagelijks behoorlijk wat Oeverzwaluwen al fouragerend over het glop en daarvan weten we er uiteindelijk ook 18 bij ringtafel te krijgen.

In de middag hebben we nog een kleine modificatie aangebracht aan het afdak boven de ringtafel. Een spandoek van de laatste verkiezingen is ingezet als zonnescherm en veiligheidsmiddel voor wegvliegende vogels.

Verder is de afgelopen dagen een bedelend Koekoeksjong aanwezig op het meteoveld en in de aanpalende Eiken. We hebben nog niet ontdekt wie de gastouder is.

Groet,
Wim en Ardie


dagvangst 17 augustus


Woensdag 18 augustus 2021

Een heel rustige vangdag

De gehele dag was het bewolkt met vanuit het westen een stevige bries die in de avond behoorlijk aan kracht toe nam.

Met 26 vogels bij de ringtafel was het niet druk. We hebben ons daarom ook bezig gehouden met voorbereidingen voor het vervangen van het Ebelbruggetje.

Ardie heeft dikke leggers geregeld bij onze overbuurman Visser. Waarvoor dank Peter! En André G. is bij Evert Jan langs geweest voor puike vlonderplanken. Daarvoor dank, dank!!

We hopen morgen alle materialen op de bouwplaats te hebben.

De Boerenzwaluwen en Oeverzwaluwen hebben waarschijnlijk vanwege de harde wind niet het riet uitgekozen om te gaan slapen waardoor we vandaag snel klaar waren met de ringerij.

Groeten vanuit het Groene Glop
Wim en Ardie


dagvangst 18 augustus


Donderdag 19 augustus 2021

Brugdag

De titel van het dagrapport doet vermoeden dat het om een verplichte verlofdag gaat. Waarschijnlijk was dit voor de meeste vogels ook het geval daar we maar een schamele 23 vogels bij de ringtafel hebben kunnen vergaren.

Wespspin
De bruggenbouwers

Echter, we hebben vanwege het verlof der vogels alle gelegenheid gehad de tweede versie van de Ebelbrug te vervangen door een exemplaar waar diverse geledingen van de eilander bevolking en bedrijven een bijdrage aan hebben geleverd. We hopen dat deze overspanning twee decaden zal meegaan.

Omdat het pad van sectie nul hierdoor weer goed bereikbaar is geworden, hebben we de netten van sectie nul na het avondeten op scherp gezet.

Het was de hele dag bewolkt maar wel droog. Met 18 graden Celsius was het vandaag prima weer om fysieke arbeid te verrichten.

De juveniele Koekoek blijft nog steeds rondscharrelen tussen sectie 5 en 7. We hopen dat we de Koekoek morgen aan de ringtafel kunnen begroeten.

Bij het typen van het dagverslag is de wind geheel weggevallen, het voelt zwoel aan. Uit de polder klinken bij de kampeerboerderijen allerlei feestelijke geluiden en verschillende boeren zijn nog op het land aan het werk. In het dorp slaat de torenklok 10 uur. We gaan een borrel pakken en genieten van de nazomeravond.

Groet,
Wim, Ardie en André


dagvangst 19 augustus


Vrijdag 20 augustus 2021

Totale rust

Wederom een heel rustige nazomerdag na een buiïge nacht. De kruiwagen was behoorlijk gevuld met water dat in de nachtelijke uren was gevallen. Bij het krieken van de dag trok de laatste regen over het eiland. Dus eerst snel de regendruppels van de netten geklopt en de gesloten netten geopend.

Door de regelmatige regenval is de glopsloot de hele week goed gevuld geweest. Na een paar gortdroge zomers nu weer het vertrouwde gezicht van een nat glop, zoals het ook behoort te zijn.,/p>

Een paar vogels zijn van ring voorzien en hetzelfde aantal is gecontroleerd. Een aardige soort die we niet veel vangen was vandaag de Kneu. Een overjarige man in de rui wat een rommelig verenkleed gaf.

Onze eerste najaarsvangweek zit er weer op, morgen komt Raymond c.s. ons aflossen. In oktober wordt onze sessie vervolgd.

eerder
terug
later

Groet,
Wim en Ardie


dagvangst 20 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox