logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 31


zaterdag 31 juli 2021

Herfsterig

Met wind en regen arriveren we in het Glop. Het lijkt wel herfst. We nemen de baan in perfecte toestand over. Mooi gemaaid en gesnoeid, de netten zijn vanwege de regen gesloten.

Na de lunch breekt de zon door en schuiven we de opstelling open. De zon en de wind zorgen ervoor dat de netten behoorlijk zichtbaar zijn. We hebben een of enkele vogels per ronde en sprokkelen zo een aantal vogels bij elkaar.

Leuk is de man Goudvink die even het net als hangmat komt gebruiken. Na het warme eten begint het toch weer te spetten en maakt een extra rondje noodzakelijk. Een oeverzwaluw maakt dit rondje de moeite waard.

In de avonduren blijven de vangsten doordruppelen met enkele boerenzwaluwen en wat ander klein grut.

Groeten van Bonnie, Koos en Helma

dagvangst 31 juli


Zondag 1 augustus 2021

Herfsterig

Vandaag begon de dag met een leuk aantal vogels in de ochtendrondes. Rond acht uur begon het echter flink te regenen waardoor er geen vogel meer vloog. Gelukkig klaarde het na 11:00 uur aardig op en bleef het de rest van de dag droog en konden we zelfs tussen de rondes door wat zon meepakken.

Ook hebben we het grofmazige net aan de paardenwei weer strak geschoord en kregen we daar direct twee leuke soorten in; een terugvangst van een adulte Boerenzwaluw en een juveniele Grote Bonte Specht.

Nog een erg leuke vangst van vandaag was een Kleine Barmsijs met broedvlek én in het bezit van een brusselring, ze was hier nog niet eerder (terug)gevangen.

De hele middag hadden we elke ronde wel wat vogels. De Witte Kwikstaarten die fourageren in de paardenwei vergisten zich ook nog wel eens en kwamen dan in een net terecht. De avondronde leverde weer een paar Boerenzwaluwen op.

Mooie vangdag zo.

Groeten van Bonnie, Koos en Helma

dagvangst 1 augustus


Hangmatperspectief
Hangmatperspectief

Maandag 2 augustus 2021

Netgewenning

De dag begint met elke ronde een aantal vogels. Om 08:00 uur moeten we even een keer extra langs de netten want er valt een klein buitje, voordat we aan het einde van het lange pad zijn is het gelukkig alweer droog.

We vangen de eerste Merels, een moeder en kind, moeder bekend en het kind verrijkt met ring.

's Middags lopen we de eerste nulronden en hebben we even tijd voor de hangmat.

Aan het einde van de middag zoeken een aantal vogels de netten weer op en komen we met elkaar toch nog aan een heel redelijk dagtotaal.

Er zijn nog steeds ongeringde broedvogeljongen in het terrein: Grauwe Vliegenvanger, Spotvogel, Fitis en Tjiffen. Leuk was verder weer een Witte Kwikstaart en drinkende Vinken bij de sloot.

Ook hadden we in de ochtend al een paar Boerenzwaluwen. In de laatste ronde nog een clubje in het riet met daartussen een Oeverzwaluw.

Het was weer een leuke vangdag.

Groeten van Bonnie, Helma en Koos

dagvangst 2 augustus


Dinsdag 3 augustus 2021

Rust en vogelgeluiden...

...vergezellen ons de eerste ronde en we hebben dan ook een tiental vogels. Ook de tweede ronde levert een dergelijk aantal op, met een paar voor hier, niet dagelijkse rietpieten: Sprinkhaanzanger en Rietzanger.

Dan komt rond de klok van negen uur een buitje precies boven het Glop te hangen die ons een uurtje rondjes laat lopen. De vogels schuilen onder de blaadjes en pas nadat het weer droog is krijgen we elke ronde weer een paar vogels. De meeste zonder ring.

Oeverzwaluw
Oeverzwaluw

De plaatselijke vogels ziet we mooi langs en over het net vliegen. We hebben na de regen geen enkele nulronde. Een aantal adulte Fitissen zijn geheel klaar met de penrui en hebben inmiddels al wat trekvet, anderen hebben nog een actieve broedvlek. Het verschil is groot en dwingt ons om heel goed te kijken!!

Dit levert soms een leuke discussie op aan de ringtafel. In de loop van de middag breekt de zon echt goed door en wordt het zomers. Direct hebben we weer een paar badgasten in de sloot, die zich droog mogen fladeren in een mooi transportzakje. Wij genieten van het zonnetje en een snack uit de frituur.

In de slotronde ook nu weer een leuk aantal Oever- en Boerenzwaluwen. De slaapplaats in het riet wordt steeds beter bezocht.

Het was weer een mooie dag.

Groeten van Bonnie, Helma en Koos

dagvangst 3 augustus


Woensdag 4 augustus 2021

Alsof je de koelcel inloopt

Zo voelt het tijdens het lopen van de eerste ronde, De netten zijn zwaar van de dauwdruppels en de vogels zitten nog bol onder het bladerdak. We hebben een drietal vogels, waaronder weer een Rietzanger.

In de morgen hebben we elke ronde wel weer een paar vogels. De middag wordt zomers en de vangsten vallen op een enkele badgast na, stil. Alle tijd voor een hangmatmomentje en om alvast wat Calidrisspullen op te zoeken.

Ook de BBQ wordt klaargezet en we genieten van het zomerse weer.

De avondpiek bevat ook nu weer een leuk aantal Zwaluwen, waarbij de Oeverzwaluwen in de meerderheid zijn. De slaapplaats wordt nog dankbaar gebruikt.

Met vriendelijke groet Bonnie, Helma en Koos

dagvangst 4 augustus


Donderdag 5 augustus 2021

Rust, Ruimte en Regelmaat...

Nachtegaal
Nachtegaal

...dat is waar dit vogelonderzoek toe dwingt: elk uur je rondje lopen in een omgeving die 's morgens alleen maar de geluiden van de natuur laat horen. De Scholeksters knerpen onophoudelijk, een Winterkoning geeft alarm, de Roodborst tikt, een Kraai laat van zich horen en wij worden er stil van!

In de eerste ronde enkele vogels. Bij het lopen van de tweede ronde horen we duidelijk meer geritsel dan de vorige dag. We hebben dan ook een ruim tiental vogels, Een Nachtegaal is een nieuwe jaarsoort.

Daarna wisselen de ronden met een enkele vogel of een 10 tal vogels elkaar af. In de loop van de middag gaat Koos een kar met Calidrisspullen naar het wad brengen en heeft Bonnie nog een paar Barmsijzen en Staartmezen.

We kunnen rustig eten want dan hebben we een paar nulronden.

De avondpiek wordt verstoord door een bui onweer die gelukkig grotendeels net langs ons heen trekt.

Huiszwaluw
Huiszwaluw

De Zwaluwen vluchten weg van de bui. Een klein trosje hangt er toch in het net. Leuk is dat er ook drie Huiszwaluwen bijzitten. De vleugelloze luisvliegen die hierop zitten worden uitgebreid bestudeerd.

De regendreiging en de enkele spetter die valt, zorgt ervoor dat de slaapplaats minder bezet is. De Boerenzwaluwen zoeken massaal de stal aan de overkant op, alleen wat Oevertjes hangen in onze netten.

Al met al was het toch weer een leuke vangdag. Ook de Huiszwaluw is een nieuwe jaarsoort.

Mvg Bonnie, Helma en Koos.

dagvangst 5 augustus


Vrijdag 6 augustus 2021

De blaadjes vallen

De Elzen en Berken in het Glop reageren direct op het zakkende grondwaterpeil en nu de wind stevig aangetrokken is wapperen de bladeren door het bos en dus ook in onze netten. De eerste ronde is dan ook vooral blad schudden. We hebben een drietal vogels, waaronder een mooie juveniele Gekraagde Roodstaart man.

Daarna is het constant kijken op buienalarm, om de netten leeg te houden voor de buien die regelmatig toch wat water laten vallen. Het waterpeil in de Glopsloot stijgt ook weer wat.

Graspieper
Graspieper: karakteristieke lange nagel aan de achterste teen

We hebben elke keer wel weer een paar vogels.

Het blijft de hele dag rommelen met de buien en in de loop van de middag blijven de netten leeg. Na zessen is het over met de buien en vangen we weer een nieuwe jaarsoort: de Graspieper.

Om 19:30 uur arriveren Kees O. en Irene L. van de Calidrisploeg, Zij zullen de komende week proberen steltlopers op het wad te gaan vangen en ringen.

Het lijkt erop dat de Fitis en Tjiffen het terrein hebben verlaten. Ook de slaapplaats van de zwaluwen is geminimaliseerd. De Oeverzwaluwen en Huiszwaluwen laten zich niet meer zien. Slechts enkele Boertjes komen slapen in onze netten.

De vangstaantallen krijgen nu toch echt augustuswaarden. Bijna net zoveel terugvangsten als nieuwgeringd. Al met al toch weer een dag die ons aardig bezig heeft gehouden.

eerder
terug
later

Mvg Bonnie, Helma en Koos.

dagvangst 6 augustus 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox