logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later

Dagboek van week 30


woensdag 28 juli 2021

Eerste dag van het vangseizoen

Gister de laatste snoeiwerkzaamheden uitgevoerd, de baan opgebouwd en de hijsnetten geinstalleerd. Alleen de grofmazige netten ontbreken nog.

De weersomstandigheden leken niet ideaal voor een eerste vangdag, grote kans op buien en vrij veel wind, maar 's ochtends valt dit allemaal nog redelijk mee. Om twee uur moeten we vanwege de toenemende wind wel een deel van de netten sluiten (secties 5 & 6 en hijsnet Y) en vangen we de eerste elzenproppen van het seizoen.

Door de buien van de afgelopen dagen is de glopsloot weer redelijk gevuld en is het terrein ook op andere plekken vochtig. Gunstig voor de toekomst, maar wat minder voor de vangsten van vandaag. Het vogelaanbod is dan ook niet overdadig en lijkt vooral uit locals te bestaan. Geen groepjes Sijzen en Barmsijzen in de elzen van sectie 2 vandaag.

Het merendeel van de verse vogels bestaat uit jonge Fitissen. Erg leuk zijn ook de zeven verse Spotvogels, dat is toch wel uniek voor deze tijd en deze plek.

's Avonds bouwen we de grofmazige netten op en vervolgens sluiten we in de schemering alle netten. De voor morgen voorspelde harde zuidwester, WZW 6-7, lijkt ons iets te veel van het goede.

Symen en Kees

dagvangst 28 juli


donderdag 29 juli 2021

Geen vangsten wegens harde wind

vrijdag 30 juli 2021

Stilte na de storm

De dag begon met heerlijk rustig weer. Een groot contrast met het onstuimige weer van gister en eergister. Ook de vogels stelden de veranderde omstandigheden op prijs, want we vingen de hele ochtend gestaag door.

Aan het begin van de middag nam dit een beetje af, maar elk rondje bleef wel wat opleveren. Aan het eind van de middag kwam er een complexje buien over. De vangsten vielen hierdoor tijdelijk stil, maar kort voor de schemering volgde nog een korte opleving. In de schemering hebben we de netten gesloten vanwege de te verwachten onstuimige nacht en zaterdagochtend.

Het soortaanbod was ook vandaag weer zeer gevarieerd. Weer een aantal verse Spotvogels, een Blauwborst die we tijdens de Ces als broedvogel gemist hadden en ons vaste mannetje Goudvink, die ook regelmatig boven de ringtafel zat te roepen. De hele dag vlogen er veel zwaluwen boven sectie 5 en de meteoweide. Een paar daarvan vingen we in sectie 4 en 5, mogelijk is hier een slaapplaats in ontwikkeling. Fitissen vormden weer de bulk van de vangst. Hieronder de eerste jonge vogels met een beetje trekvet.

terug
later

Daphna en Kees

dagvangst 30 juli 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox