logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 46


Zaterdag 12 november 2016

IJs in de ochtend, IJsvogel in de middag

Prachtige zonsopkomst met rijp op het gras en in de netten. We moeten door het ijs waden om bij de rallenkooien te komen. Er zijn weer duidelijk meer, verse, Merels dan de afgelopen twee dagen en we horen de hele ochtend overtrekkende Koperwieken roepen. Het zal allemaal wel met de invallende kou te maken hebben.

Als Henri en Hanneke om 13:30 uur arriveren heeft Ardie nog één vogel aangehouden die we nog wel het bekijken waard zouden kunnen vinden. En zo sta je dan met een IJsvogel in de hand als eerste vogel voor de afsluitende Novemberperiode. Het betrof een terugvangst van een eerstjaars vogel, duidelijk nog uit een laat uitgevlogen nest.
De rest van de middag bestond uit rustige rondjes met zes tot tien vogels. Daarbij nog een viertal ongeringde winterkoningen...
De vangsten van rallen bleven in de middag beperkt tot één exemplaar in kooi 5, de vandaag best vangende kooi zoals het invoersysteem ons leert. In de eerste donkerronde staat er nog een ral op de deksel van kooi 4 en staat er nog één aan de verkeerde kant van het gaas van kooi 3. Dan kijk je toch even raar als je denkt dat 'ie in de kooi staat en je hem gewoon ziet weglopen als je nadert...
Bij het gebouw zien we nog een man Havik uit het bosje voor het gebouw wegvliegen. Hij heeft een prooi in de poten en wordt onmiddellijk op z'n nek gezeten door een Zwarte Kraai.
In de avonduren worden er nog vruchteloze rallenrondjes gelopen. De wind heeft in de loop van de avond aangehaald en de meerderheid van de netten in sectie 6 worden ontbladerd en gesloten.

Groet

Kees en Joop, Henri en Hannekedagvangst 12 novemberZondag 13 november 2016

Van oude merel-knarren

Tijdens het lopen van de eerste ronde begint het zachtjes te regenen. In het bos tikken de blaadjes daardoor net wat sneller van de twijgen af en het wordt in korte tijd een bont gebladerte in de netten.
De vogels doen het meteen rustig aan, toch nog negen exemplaren bij terugkomst. Opmerkelijk genoeg daarbij nog helemaal geen Waterrallen. Die doen het vandaag wat rustiger aan. Maar dan laten ze vervolgens wel gedurende de hele dag vangen.
In het verslag van gisteren was ik nog vergeten te vertellen (ik hoorde het tijdens de verbale uitwisselingen door de tralies van het wachthek op de veerdam uit monde van Joop van Ardenne) dat men gisterochtend een Waterral in de kooien heeft gevangen die al in 2012 was geringd door wijlen Fokke Tuinstra. Wat wordt je van zo'n vangst toch altijd weer stik-nieuwsgierig waar die vogels in de tussentijd verblijven. Helaas zijn satelliet-zenders vooralsnog niet erg geschikt voor Waterrallen...
Gedurende lange tijd blijft het licht regenen terwijl de radar blijft volhouden dat het ieder moment droog zal worden. Het is mooi met m... De buien groeien bij aankomst vanaf zee gewoon snel aan en de radar registreert dat niet.
Er is duidelijk ook veel minder activiteit van Merels, de meeste van de aankomst van gisteren zullen zijn doorgevlogen. Wel weer een paar terugvangsten uit voorgaande jaren, twee mannen uit 2015, een vrouw uit 2015, en een man uit Oktober 2010 die nu in de tussentijd dertig keer is gevangen. Een echte local, want we vingen hem door de jaren heen in beide seizoenen. Nu is 'ie dus 7 jaar oud. In de tussenliggende jaren is hij in 2012 ook al een keer gewond uit het net gehaald nadat 'ie door een buizerd was aangevallen. Daar is 'ie dus heel goed van hersteld.
In de laatste ronde vlak voor het donker hangen er in sectie 5 ineens drie Groenlingen in de netten.
Vlak voor de bocht van 4 naar 5 blijken tientallen Spreeuwen in het riet te zijn gaan zitten slapen. Daarvan springen er tijdens die ronde en een latere rallenronde toch nog twee in een mistnet.
In de avondronde ontsnapt er nog een Waterral uit de bovenste baan van het mistnet voor de luidspreker. Bij het sluiten van de grofmazige netten in de pre-slaapronde knispert het onder de netten bij een bijna volle supermaan, nachtvorst!

Groet

Henri en Hanneke

dagvangst 13 novemberMaandag 14 t/m woensdag 16 november 2016

Onderbreking

Overlijdensbericht Hennie Bouwmeester

Henri en Hanneke hebben maandag het eiland moeten verlaten wegens familie-omstandigheden: Henri's vader is dinsdag overleden. Wij wensen de familie sterkte.

de redactiedagvangst 14 novemberDonderdag 17 november 2016

Vervanging geregeld

Holmer Vonk

dagvangst 17 novemberVrijdag 18 november 2016

Nat en stil

Tot 8:00 was er veel regen. Daarna secties 1, 2, 3, de grove netten en de rallenkooien open gezet.
In het rallenplein lag einde middag ineens een dode Waterral zonder kop in de kooi, terwijl ik toch gewoon ieder uur gecontroleerd heb.
Op de Rallen na is het stil in het Glop.

eerder
terug
later

Holmer Vonk

dagvangst 18 november
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox