logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 45


Zaterdag 5 november 2016

Na regen komt...

De eerste ronde bij het krieken van de dag gelopen vanwege de regen van afgelopen nacht. Van de droogte van een heet afgelopen seizoen is nu niets meer te merken. Met de 8 mm van afgelopen nacht erbij staan onze rallenkooien nu allemaal mooi gepositioneerd in een sompig terrein.
Het resultaat van de eerste ronde was overigens niet veel, één ongeringde Roodborst en één geringde Winterkoning. Tijd genoeg dus om de bladval van afgelopen nacht te elimineren. De beste vangresultaten waren aan het eind van de ochtend en begin van de middag. Gedurende de rest van de dag hadden we rondjes van enkele vogels per keer. Waaronder een merel met een Stavangerring. Die leek overigens kleiner dan onze ring van 4,2 millimeter die we voor de Merels gebruiken in Nederland.
We hebben twee kleine buitjes gehad in de middag, maar ook blauwe luchten. Het was een mooie herfstdag op Schier.

Groet

Kees en Joop

dagvangst 5 novemberZondag 6 november 2016

Buiën en blauwe lucht

Putter

Afgelopen nacht viel er 5,5 millimeter regen volgens de regenmeter. De korte maar hevige buitjes vulden de regenmeter met nog eens 4 millimeter.
De wind is gedurende de dag gaan liggen, dat scheelde een hoop blad ruimen. Komende nacht wordt er een stevige wind verwacht windkracht 6 a 7 Bft, daarom hebben we onze maatregelen al genomen.
We hebben overdag extra rondes gelopen tijdens de buitjes. De opbrengst daarvan was mondjesmaat. De Spreeuw en de Putter gaven wat kleur aan ons dagpalet.

Na de lunch was er een spannend moment. In sectie 6 vonden we tegelijk een Buizerd en een Sperwer in de grofmazige netten. Er zat op dat moment geen stukje boomblad meer in. Dus onzichtbaar voor die twee.
De buizerd was een vrouw met enorm sterke en scherpe nagels. Die kunnen een eind in je hand als je even niet oplet. Dat deed ik dus effe: niet opletten. De sperwer was ook een vrouw. We maakten op de baan al een foto van het stel samen. Bij het overgeven van de Sperwer om te ringen was ze net wat slimmer dan wij en koos de vrijheid. Het overzicht van de vangsten is dus zonder Sperwer.
De buizerd werd wel geringd maar volgens ons systeem klopte haar gewicht niet. Bij soortgegevens was de bovengrens ooit op 900 gram gezet en deze dame woog maar liefst 984 gram. Dus die bovengrens maar op 1000 gram gezet toen lukte het wel. Ze is dus voorlopig de zwaarste ooit gevangen in het glop. Later hoorde we van een collega dat hij wel eens een Buizerd vrouw van 1185 gram had gewogen.
Wat de Rallen betreft, we hoorden ze overdag overal in het terrein maar vangen: ho maar. Ze steken voor ons het pad over of ze lopen gewoon uit de onderste baan van de mistnetten. We krijgen jullie nog wel een keertje te pakken denken we dan.
De teller zal vandaag niet al te hoog zijn, maar de verwachting voor de komende dagen is goed.

Groet

Kees en Joop

dagvangst 6 novemberMaandag 7 november 2016

Sprokkeldag

Vanochtend, vanwege de wind, begonnen op halve sterkte, maar vanaf halfnegen secties 2 en 0 en vanaf half tien sectie 6 weer open.
Vroeg in de ochtend hadden we wat aanvoer van verse Merels, maar dat hield helaas al snel op. De rest van de dag moesten we de vogels bij elkaar schrapen en ook de schemerronde levede weinig extra's op.
Een mager dagje wat aantallen betreft dus, maar wel een leuk soortenspectrum.

Groet

Kees en Joop

dagvangst 7 novemberDinsdag 8 november 2016

Het blijft sprokkelen

Er viel in de afgelopen nacht 6 millimeter regen in de regenmeter. Vanwege regen bij de eerste ronde begonnen we al snel met rondes lopen. Het was gelukkig lichte regen wat snel voorbij was. Hierna klaarde het op en de verwachte buien dreven net langs ons heen.
Het leek aanvankelijk met de lijsterachtigen goed van start te gaan, maar ook dat was snel weer gedaan met de pret.
Precies om 13:00 uur een licht sneeuw/hagel-buitje, we konden niet zien wat het nu eigenlijk was. Het duurde maar enkele minuten.
Onze eerste nul-ronde was omstreeks 16:00 uur. Waterrallen horen we genoeg, in de ronde van 17:30 uur zaten bij kooi 3/4 zelfs zes exemplaren.

Groet

Kees en Joopdagvangst 8 novemberWoensdag 9 november 2016

Sperwer

Een zwarte dag

Het was al duidelijk voor de eerste ronde: aankomst van verse Merels. Het zag zwart rond het gebouw. De meeste Merels vingen we welliswaar in de ochtend, maar ze bleven de hele dag doorkomen. Uiteindelijk vingen we er 35.

Verder twee nuttige roofvogelterugvangsten. Om vier uur vingen we de onfortuinlijke Sperwer, die bij onze vorige ontmoeting z'n ring misliep, terug en konden we dit euvel herstellen. Het doorgeven voor de foto verliep vandaag vlekkeloos.
Een uur later hing min of meer op dezelfde plek een Havik met een verdacht ringnummer, waarschijnlijk de vogel die onze voorgangers niet helemaal juist hadden afgelezen.

Havikklauwen

Al met al een heugelijke dag. We hopen na deze opleving op nog een paar van dit soort dagen.

Groet

Kees en Joopdagvangst 9 novemberDonderdag 10 november 2016

Winterrust

De temperatuur zakt richting het vriespunt, de rondes leveren weinig vogels op. Wat betreft de wind, die is uit het oosten om deze tijd altijd koud, ook in de gevoelswaarde.
Vandaag relatief veel terugmeldingen, ze blijven hangen in het gebied.
Vermeldenswaardig is het feit dat we tussen de rondes we praktisch voor de deur een vissende man IJsvogel kunnen volgen.
Het lijkt nu al stil in het glop.we hopen nog op een (kleine) opleving.

Groet

Kees en Joopdagvangst 10 novemberVrijdag 11 november 2016

Zonsopkomst

Winterrust

Een fel rode zon scheen in het pad als je richting het oosten kijkt en loopt. Een klein deel van sectie 8 was bevroren. De rallen lieten zich voorlopig goed vangen. Zijn hoorbaar aanwezig in het veld. Uiteindelijk vandaag de meest gevangen soort.
De houtduif was verleden jaar door één van ons geringd en gevangen in hetzelfde net.
Opvallend een hoog gehalte terugmeldingen vandaag. De beide Groenlingen vingen we in het laatste rondje even na 17:00 uur.
De groep Staarmezen in het Glop is bijna allemaal wel van een ring voorzien, we vangen ze regelmatig terug. Vandaag toch weer drie nieuwe van een glimmende ring voorzien.
Het zit er bijna op voor dit vangseizoen voor ons hier. Morgen start de "opruimploeg" die vangen nog een poosje en ruimen alles weer op.
Wij wensen Henri en Hanneke veel vogels in deze slotronde.

Groet

eerder
terug
later

Kees en Joopdagvangst 11 november
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox