logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 29 oktober 2016

Aangenaam herfstweer

Geelgors

Elke ronde konden een paar vogels aan de steekproef worden toegevoegd. De baan is om 12:00 uur precies door de JoKers in optima forma overgedragen aan de voorzitter.
Zijn eerste ronde na de lunch leverde onder andere een Geelgors op, niet direct een algemene soort voor het VRS, de zevende in ons bestaan.
Het lijkt erop dat er meer Waterrallen zijn dan eerder in de week. In de middag beginnen we verspreid over alle inloopkooien deze soort te vangen.
Voor het overige is het rustig op het eiland. De zeven Roodhalsganzen zijn nog steeds aanwezig. We zijn benieuwd of de vogels zich door de overgang naar de wintertijd van de wijs laten brengen.

Groeten van Wim, Ellen de de Brabantse crewdagvangst 29 oktoberZondag 30 oktober 2016

Een dag met Merels

Vanwege het verzetten van de klok virtueel een uur eerder begonnen dan gisteren. Tot aan het middaguur keutelde het rustig door met de bekende soorten van dit jaargetij.
Vanaf 12:00 uur begon het zeer gestaag te motregenen. Dit had als gevolg dat er plotseling Merels en andere lijsterachtigen zich in het vangterrein begonnen te manifesteren.
De laatse officiele excursie vanuit het Bezoekerscentrum werd door twee aandachtig luisterende adulte oosterburen bezocht. We konden een tableau van lijster laten zien. Naast Merels konden we Koperwiek, Zanglijster en Kramsvogel showen.
De duisternis viel vandaag vroeg in zodat we de eetzaal van het plaatselijke etablisement Van der Werff op tijd konden vereren met een bezoek.
Ondanks de motregen was het een succesvolle dag met over de zeventig vogels.

Groet,

Wim en crewdagvangst 30 oktoberMaandag 31 oktober 2016

Vertrek en aankomst

Dit slaat niet op de vogels maar op de assistenten. Het leek wel een wisseldag. Joost is weer naar Brabant afgereisd, Ellen is ook voor een paar dagen van het eiland af gegaan en Symen is gearriveerd.
Er zijn op het eiland nog veel Merels en Kramsvogels aanwezig. Van de Merels vangen we er ook vandaag weer paar. De Waterral is vandaag een goede tweede qua aantallen.
De eerste ronde hebben we het blad van de afgelopen nacht verwijderd. De bladval valt erg mee, het is bladstil zodat wat er in hangt ook weer snel uit het net kan worden geklopt.
Voor het overige is er niets te melden.

Groet,

Wim, Sjoerd en Symendagvangst 31 oktoberDinsdag 1 november 2016

Een sombere regenachtige dag met blaadjes

Ardie heeft tot elf uur waargenomen omdat Wim, Symen en Sjoerd nog een nachtelijke Calidris vangactie hebben ondernomen. Wim had nog niet koud de wacht overgenomen of het begon te regenen. Dat duurde tot na drieën. Ook de wind begon aan te trekken wat tot gevolg had dat de bossecties vooral blad vingen. Besloten is de bossecties te sluiten, ook met het oog op de nog steeds toenemende wind. Zaterdag voelde het nog heerlijk aan met het zonnetje op de ringtafel maar nu is het echt guur herfstweer.
De grijze Merelvrouwen zijn ook weer aanwezig op het eiland, de ganzen maken een kabaal van jewelste en de rondes lopen we nu ook met de jas aan. We hopen op een dwaalgast om het enigszins saaie soortenspectrum dat we vangen te doorbreken. Een speciale gors heeft de voorkeur.

Groet,

Wim, Sjoerd en Symendagvangst 1 novemberWoensdag 2 november 2016

Een wisselvallige dag

In de nanacht trokken buien over gepaard met veel wind. Het sluiten van de bossecties bleek dus een goede beslissing. Om zeven uur viel er nog een korte felle bui. De regenmeter gaf aan dat er 7 mm water was toegevoegd aan het nu eindelijk natte glop.
Tijdens het uithalen van de eerste Waterral in de eerste ronde werden we zelfs onthaald op een heuse hagelbui.
Overal op het eiland zijn er Merels in overvloed. Hiervan pikken we er ook een paar mee. De Merel heeft met 35 geringde exemplaren het overgrote leeuwendeel van de vangsten van vandaag bepaald. De Waterral komt op gepaste afstand tot slechts 13 verse vogels.
De gehele dag wisselden de buien en opklaringen elkaar af. Vooral tijdens de buien was er veel wind.
In de tweede helft van de middag hebben we op een paar netten na alles weer open staan. We hadden genoeg tijd over om de wadspullen van Calidris schoon te maken, netten te drogen en de ringspullen netjes op te bergen.
We hebben ons ondanks het niet vangen van een bijzondere gors goed vermaakt.

Groeten uit het Groene Glop,

Wim, Sjoerd en Symendagvangst 2 novemberDonderdag 3 november 2016

Rustig najaarsweer

Er zijn nog steeds veel merels op het eiland en na een rustige nacht qua weersgesteldheid zijn er ook beduidend meer Waterrallen in het vangterrein aanwezig. Het vangpatroon is vandaag zeer constant. 50% merels, 25% Waterrallen aangevuld met een assortie van andere vogels.
Vanaf twee uur heeft Ardie waargenomen omdat de ringploeg nog een laatste maal naar het wad is gegaan om de laatste vangspullen van het wad af te trekken.
Tot nu toe was dit de beste vangdag van de week.
In de sloot voor het veldlab zat gedurende de ochtend een Ijsvogel en de Glopbuizerd werd lastiggevallen door een aantal Kraaien wat een kabaal van jewelste gaf.
Morgen verwachten we wisselvallig weer wat ongetwijfeld bladval gaat opleveren.

Groet

Wimdagvangst 3 novemberVrijdag 4 november 2016

Keep

The continuing stoy of the Blackbird

Ook vandaag weer een doorsnee najaarsdag, blad met Merels. Een Keep en twee Groenlingen waren de krenten in de pap. Verder nog twee gevallen van jammer. We vingen een jonge man Havik met ring. Op onnavolgbare wijze hebben we het toch gepresteerd de ring niet goed af te lezen. Tussen de middag vingen we een Spreeuw. Het is natuurlijk bekend dat Spreeuwen ontzettend goede zakontsnappers zijn. Dat is vandaag maar weer eens bevestigd! Verder nog een Merel met een Engelse ring.

Voor de rest leek het wel een wisseldag. Sjoerd is naar de wal vertrokken, Kees O. is gearriveerd om met Symen in de middag een waarnemingshut van de kwelder te halen. Een Slechtvalk heeft deze hut gekraakt om van daaruit de aanwezige wadvogels te prederen. Om te voorkomen dat er volgend jaar geen Scholeksters meer zijn om de broedkolonie te bevolken hebben Kees en Symen de hut maar helemaal weggehaald.
Ellen is in de middag ook weer op het Glop aangekomen en Gea en Ardie hebben met ons de vrijdagmiddagborrel genoten.
Dit was mijn laatste volledige vangdag van deze periode. Leuke vogels gevangen, druk geweest op het wad met vangen en weer opruimen van het spul. Ik kijk nu al weer uit naar 2017!

Groet

eerder
terug
later

Wimdagvangst 4 november
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox