logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 47


Zaterdag 19 november 2016

Inpakken

Vanaf zonsopkomst regent het. Om 10.00 is het gestopt. Daarom geen netten geopend. Alleen de rallenkooien tot 10.00 vangbaar gehad.
Bij vertrek alle rallenkooien weer open gezet. Netten zijn met touwtjes vastgezet met het oog op de te verwachten harde wind.
Zoals het er nu voor staat zal Kees van Kleef aanstaande dinsdag de vangst hervatten.

Holmer Vonk

dagvangst 19 novemberDinsdag 22 november 2016

De laatste loodjes

Na een rustige overtocht met het windje in de rug naar het Glop gepeddeld. De spullen afgeladen en boodschappen gedaan. Na een heerlijk bakkie koffie om 11:30 uur begonnen met het vangklaar maken van de rallenkooien. Op het rallenplein zat al een Waterral in de vangkooi op me te wachten. Maar ja, de vangkooi stond nog open, dus hij vloog rechtstandig omhoog de vrijheid tegemoet.
Na een noodzakelijke wissel van knielaarzen naar lieslaarzen heb ik de rest van de dag geen natte voeten meer opgelopen. De regenmeter zat bij aankomst tot het randje toe vol. 45 mm. of meer. Dat is ook goed te merken in het terrein. Het water komt al op het pad bij sectie 7 (achterin bij sectie 6). Het Glop heeft de storm goed doorstaan. Voor zover ik kan zien zijn er slechts twee bomen omgewaaid in de bossectie (hoek 1 en 2). De netopstelling heeft geen schade opgelopen.
Nadat de rallenkooien zijn opengezet (of dichtgezet; het is maar hoe je het bekijkt), ben ik begonnen met het openschuiven van de mistnetten. Als laatste heb ik sectie 2 geopend. Ik wist niet dat gesloten netten ook nog Elzenproppen konden vangen. Bijkomstig voordeel: zo kom je nog eens aan mediteren toe. Alleen de fijnmazige mistnetten in sectie 6 zijn nog gesloten.
De Waterrallen lieten zich de gehele dag goed horen. Ze zijn in het gehele terrein nadrukkelijk aanwezig. Tijdens het openzetten van de netten een tussentijds controlerondje gelopen. Dat leverde twee Tjiftjaffen op, waaronder één overduidelijke Siberische (Tristis). Leuk. In dezelfde ronde vloog er nog een Waterral voor me op uit het struweel en belandde in het net. Deze heeft een mooi ringetje gekregen.
Aan het einde van de middag zat er nog een groepje Staartmezen vlak naast me te mopperen en te schelden toen ik een Winterkoning uit sectie 5 haalde.
Aan het einde van de middag streek er nog een golfje Merels neer in het Glop, waarvan er toch een aantal gevangen kon worden.
Categorie Wel Gezien/Gehoord Niet Gevangen (WGNG): De huis-Buizerd (Buteo Buteo Domesticus), een man Havik en een jagende Sperwer in de bosjes nabij de ringtafel.

Kees van Kleef

dagvangst 22 novemberWoensdag 23 november 2016

De grote Houdini-dag

Koperwiek

Het was vannacht een rustige nacht. Bij het opstaan stond de thermometer op 5,5 graden Celcius en er was nauwelijks wind (kracht 1 uit ZZO). De trekverwachting van Flysafe/BirdTAM gaf zelfs aan dat er vannacht toch enige trek had plaatsgevonden. Vol verwachting begon ik dan ook aan de rondes.
Voordat ik echter de eerste vogel in handen had, waren er al vier voor me het net uit gevlogen, waaronder een Waterhoen. Grrr. Die vloog dwars door de bovenste baan van sectie 4 (nabij de rallenvangkooi) door een groot gat in het net. Uit het grofmazige net nabij sectie 5 vertrok een Houtduif met achterlating van het nodige gevederte (lees: donsveertjes). Tot overmaat van ramp liet ik aan de ringtafel nog een Winterkoning uit m’n handen ontsnappen. Tsja, er zijn van die dagen...

Dat er desondanks toch nog enige vogels op het tableau prijken mag haast een wonder heten :-).
In de eerste ronde bevond zich een Koperwiek die licht uitgekleurd was, alsmede een mooie Merelman met witte mascara (zie foto’s).
De om 09.30 uur voorspelde lichte regen bleef uit tot 13.00 uur. Toen vielen er welgeteld twee druppels. De voor de rest van de dag voorspelde matige regen bleef uit tot 15.20 uur. Toen vielen er vijf druppels.
Dat maakte de vangcondities super: geen wind en geen zon. De vangsten waren echter niet spectaculair, maar het druppelde aanvankelijk toch door met de soorten ‘as usual’, te weten Merel, Roodborst en Winterkoning. De Heggenmus was een wat vreemde eend in de bijt.

Spreeuw

De Waterral is ondervertegenwoordigd op de lijst. Het geluid heeft gedraaid, de rallen zijn volop aanwezig, maar het vangen blijft achter. Nu is het ook wel erg nat bij de kooien. Sommige vangkooitjes heb ik al wat hoger moeten plaatsen.
Tegen het einde van de ochtend heb ik ook sectie 6 geopend. Dat heeft geen enkel effect gehad op de vangsten, maar vormde zelfs de opmaat voor het lopen van een nul-ronde. Ja, dat kan ook nog. Had ik even niet bij stilgestaan :-).
Bij één van de vele bijna 0-rondes ving ik een Houtduif terug, met de groeten aan Joop. Mijn maatje had hem tijdens onze gezamenlijke vangweek eind oktober van een ring voorzien. Sinds die tijd zijn er geen Houtduiven meer gevangen.
Vanmiddag presteerde een Waterhoen het om onder het net (in de korte sectie 5) door te zwemmen (!). Het moet niet gekker worden. Overigens kon die Waterhoen ook gewoon over het net vliegen (sectie 4), of onder het net doorlopen (sectie 3). Maar ..., morgen is die voor mij :-).
Aan het einde van de dag begonnen de Waterrallen zich zoals te gebruikelijk extra te roeren. Ik zag er diverse over de paden lopen. Met de nodige aandrang leverde dit nog twee netvangsten op. De rest was, indachtig Houdini, verdwenen. Met het vinden van een slaapplaats vergisten zich twee Spreeuwen. Wat een prachtige vogels zijn dat toch. Onwijs gewoon.
Categorie Wel Gezien/Gehoord Niet Gevangen (WGNG): groep Kleine Barmsijzen.
Categorie Niet Gezien/Gehoord ook Niet Gevangen (NGNG): Grote Goudvink :-)

Kees van Kleef

dagvangst 23 novemberDonderdag 24 november 2016

En ineens ligt er een juweeltje voor je voeten

IJsvogel

Vannacht is de wind iets aangetrokken (Oost 3 Bft), hetgeen ook nauwelijks anders kon gelet op de windstille dag van gisteren. Vanwege de geringe hoeveelheid vogels kon ik me de eerste ronde op m’n gemak bezig houden met het ontbladeren van sectie 6. De Waterrallen zijn volop aanwezig in het terrein. De Merels daarentegen lijken vertrokken.
In de tweede ronde nog geprobeerd om een tweetal Sijzen naar het net te drijven (nee, het waren geen drijfsijsjes), maar getuige de vangstaat is dat niet helemaal gelukt. En als je denkt dat dit lachwekkend is, dan had je vanochtend eens in de schapenwei moeten kijken. Onze buren zijn met vijf man en een rol gaas de hele ochtend bezig geweest om de schapen bijeen te drijven en de oormerken af te lezen.
Aan het einde van de ochtend lag er ineens een juweeltje voor m’n voeten in de onderste baan van sectie 2. Dit, inmiddels als vrouw te determineren, juweeltje is begin september door de andere Kees als eerste kalenderjaar geringd.

Vermeldenswaardig is de terugvangst van een Merel-man. Deze is als eerste kalenderjaar geringd in 2010. Het is een lokale vogel, want door het hele seizoen heen is hij al die jaren regelmatig teruggevangen. Niet vermeldenswaardig, maar wel leuk, is de vangst van een Putter. Wat zijn ook deze beesten mooi.
Aan het einde van de middag viel de wind (kracht 4-5 Bft) wat weg. Gelukkig maar, want die maakte het best wel fris en zorgde er voor dat ik de strijd tegen het gebladerte in sectie 6 maar niet kon winnen. Tegen de avond trok de wind weer wat aan. Dus morgen verder met de strijd.
Ik zat me tijdens het lopen van de bijna-avondronde te bedenken dat ik al twee dagen geen roofpiet had gezien of gehoord. Ik was nog niet uitgedacht of een hevig alarmerende Merel trok mijn aandacht. In sectie 7 hing ze, een kleine meter naast een eerste kalenderjaar Sperwer-vrouw. Wat zal die Merel het benauwd hebben gehad.
Nu weet ik dat je met Sperwers moet oppassen. Desondanks is het haar gelukt om tot tweemaal toe haar beide poten in mijn vingers te zetten. En als je dan alleen bent, is dat best wel tamelijk precair. Met dit bericht zullen de aandelenkoersen van Hansaplast spuitpleister subiet een opwaartse lijn vertonen. Dus, wees er snel bij. Voor alle zekerheid m’n handen maar ontsmet, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant :-).
Al met al, en met een roepende Kerkuil op de achtergrond, kijk ik terug op een leuke dag.

Kees van Kleef

dagvangst 24 novemberVrijdag 25 november 2016

Vorst aan de grond

Ochtendgloren

Het was vannacht kraakhelder. Een schitterende sterrenhemel viel mij ten deel. Vanochtend was het ook prachtig. Een graad of 3 en een windje van slechts 2 Bft vanuit ONO. Bij sommige secties was de onderste baan bevroren en langs de wing naar het rallenplein lag aan het begin van het looppaadje zelfs een dun laagje ijs.
De zonsopkomst was prachtig. Het geringe aantal vogels stond mij zelfs toe om een stoeltje op het toegangspad neer te zetten en met een bakje koffie te genieten van het prachtige schouwspel. De appeltaart ontbrak helaas. Een Sperwer die vanaf boer Visser richting Glop zeilde deed een appèl op mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Dus: terug aan de arbeid.

Nu viel die arbeid qua vogels best mee. Of om het anders te zeggen: het was gewoon bedroevend. Op de Waterrallen na lijken ze allemaal vertrokken te zijn. Het is duidelijk wachten op nieuwe aankomst. Ook vandaag weer meer terugvangsten dan verse vogels.
Het lukt mij maar niet om de tamelijk massaal aanwezige Waterrallen te vangen. Slechts één in de vangkooi. De andere (slechts) twee joeg ik voor me uit het mistnet in. De suggestie gisteravond van een collega om de ingangen te controleren vanwege de hoge waterstanden heb ik vandaag niet opgevolgd. Vraag me niet waarom, maar het is er gewoon niet van gekomen. Naast het genieten van de weersomstandigheden en de omgeving heb ik me vandaag bezig gehouden met het afbouwen van de netopstelling. Zo zijn successievelijk de secties 6 (fijnmazig), 9 en 4 afgebroken en opgeruimd. Van sectie 6 heb ik op één na alle netten als rijp voor ‘de brand erin’ bestempeld en van sectie 9 één net. Van sectie 4 had ik in de loop van het seizoen al een paar netten vervangen, dus die kunnen volgend jaar weer gewoon gebruikt worden.

Wilgenpluis

Aan het einde van de dag, tegen het vallen van de avond, schoof er ‘ineens’ mist (of erg lage bewolking) het eiland op. Dat was best een mooi gezicht, maar maakte wel dat het gelijk behoorlijk vochtig aanvoelde. Je zag de mist aangroeien op de netten en druppels vormen. Omdat ik inmiddels aardig ‘de knollen op had’ heb ik de grofmazige netten aan het begin van de avond gesloten. I call it a day. Morgen een nieuwe dag.

eerder
terug
later

Kees van Kleef

dagvangst 25 november
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox