logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 38


Sneon 17 septimber 2016

It sil weer heve and it giet weer oan!

De ochtend begint windstil en licht nevelig. André Duiven en de Friesche Ploeg nemen de ringtang over. Hetgeen is geschied. De dag keutelt op de inmiddels vertrouwde manier verder, zonder dat er uitzonderlijke vangsten worden gedaan. Enig gesnuffel in de database leert ons dat er dit jaar in deze periode per dag gemiddeld zo'n tien (10!) vogels meer gevangen worden dan vorig jaar.
Dat is leuk. Dat houdt ons bezig.
Zwartkop wordt het meest gevangen. Ruim 30 vogels van een grammetje of twintig is toch al gauw ruim een halve kilo! Vandaag wordt het gewicht van de vogels die we vangen flink opgestuwd door eerst een Houtduif te vangen en in de laatste dagronden een Houtsnip. Dat is toch driekwart kilo erbij met twee vogels en dat maakt deze anderszins normale dag een topper!

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 17 septemberSnein 18 septimber 2016

Ankomst en fertrek!

Op deze redelijk zonnige, maar ietwat winderige dag hebben we meer gevangen dan gisteren. Dat blijkt hem te zitten in een groter aantal Roodborst en Fitis, vooral de laatste werd in het één na laatste rondje veel aangetroffen, het aantal Zwartkop is beduidend minder, dus concluderen wij dat die deels zijn vertrokken en de Roodborst en Fitis afgelopen nacht zijn aangekomen.
Het bos rond het Groene Glop gonst van de loofzangerlokroepjes, alleen nog geen Bladkoning.
Een Boompieper was een leuke krent in de pap vandaag en de excursie was met twintig personen ook goed bezocht. Harry de Hoofdringer kon al zijn verhalen kwijt aan de aandachtige gasten, waarvan er steeds meer laten weten dat ze hier al meerdere malen zijn geweest. Zelfs dat een jaarlijks bezoek aan ons ringstation voor hen een evenement is waar ze reikhalzend naar uitzien. En dat is leuk om te horen. Wij konden ze een flink aantal vogels laten zien, waaronder twee Gekraagde Roodstaart.
Wat heel leuk was dat er een Pimpelmees bijzat die in 2011 als eerste kalenderjaar was geringd en alle jaren, met uitzondering van 2014, was teruggevangen en nu voor het eerst in 2016.

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 18 septembermoandei 19 septimber 2016

Blêd in het net.

Het is weer zo ver, de eerste Bladkoningen zijn gevangen en een dag eerder dan vorig jaar! Toen was het er slechts één, nu zomaar drie stuks! Benieuwd waar de bladkoningteller dit jaar op blijft staan. Onze eerste Bladkoning werd gevangen in het startjaar 1991 en toen was je met één al zeer tevreden. In vrijwel alle jaren daarna werd er minstens één gevangen en in 1994 zomaar ineens 6! Daarna wisselen magere jaren, met slechts een paar, vette jaren af en heel af en toe zit er een jaar zonder tussen. Het is niet helemaal duidelijk waar dat mee samenhangt. Sinds 2010 vangen we ze in dubbel cijfers, en zijn het er een keer minder dan tien, dan is dat een mager jaar.
Kerkuilen zijn er dit jaar heel wat. We horen ze regelmatig in het Glop en we vangen ze ook. Vandaag alweer de tweede, en met twee Ransuilen is dat heel wat uil dit jaar.
De fitispiek van eergisteren zette vandaag flink door, maar liefst 33. Dat is voor de tijd van het jaar best veel. Ook het aantal Gekraagde Roodstaart was vandaag aan de hoge kant. Al met al kwamen we er toch nog een paar te kort om de honderd te halen.

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 19 septembertiisdei 20 septimber 2016

Wie hawwe half so viel wurk!

Wij weten, het is een cliché, maar er is vast vertrek geweest. Vandaag maar een schijntje van het aantal Fitis dat we gisteren hadden, maar wel wat meer Zwartkop. Van de Bladkoning geen spoor meer, ook niets gehoord.
Het was vandaag ineens niet zo warm meer, het voelde plots aan alsof de herfst echt begonnen is. Dat beetje vochtige, schimmelachtige luchtje met een zweempje bederf erin. Men wil het de rest van de week weer wat warmer hebben, we zien wel. Wij zitten 's morgens met de jas aan, aan tafel te verwerken. In de vangst geen bijzondere dingen of het moet de vierde Goudhaan van het seizoen zijn.

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 20 septemberwoansdei 21 septimber 2016

It rint oer de râne

De eerste ronde van deze dag telt exact evenveel als we gisteren over de hele dag hadden: 53 vogels. Vooral Zwartkop en Roodborst. Ook de tweede ronde is vet, als dit zo door gaat is 100+ vandaag geen probleem.
Het is ook ietsjes warmer vandaag. De zon is er in de ochtend redelijk snel bij. Behalve de wilsterlokfluit van Catharinus in de polder horen we bij de ringtafel ook de aarzelende zang van een Tjiftjaf.
De rondes nemen in de loop van de ochtend snel af, maar we hebben nooit een rondje van nul. Rond het middaguur is het stil in het Glop. De netten hangen stil en worden beschenen door de zon, dus dat draagt bij aan de geringe vangst in de middaguren. Later betrekt het wat en trekt de vangst weer aan zodat we uiteindelijk ver boven de honderd uitkomen, voornamelijk door weer een nieuwe influx van Zwartkop en Roodborst. Een Bladkoning brengt het seizoenstotaal op 4 en we vangen er twee met een ring van elders.
Af en toe roept er een Waterral in het Glop maar er zit niets in de kooien. Het Glop is ook behoorlijk droog, alhoewel er in de bossloot hier en daar weer water staat. Zoals gewoonlijk komen daar vaak vogels drinken, met redelijke vangsten in de namiddag als gevolg.
De late avondronde levert redelijk wat reeds geringde Roodborst op en het lijkt dat de Zwartkop met dit mooie weer vannacht door gaat.

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 21 septemberTongersdei 22 septimber 2016

Troch, troch, troch!

Wederom een 100-plus dag, vooral door de 70 Zwartkoppen die we vingen, allen zonder ring! Van al die Zwartkoppen werden er in de avondrondes geen enkele teruggevangen, DUS hja binne der fantusken! De rest van het pallet is zoals gebruikelijk. De doortrek piek van de Fitis is ook voorbij. Leuk was een Boompieper, al was het maar om er de Demongin eens op los te laten.
Weer een Bladkoning en een Kerkuil, het begint bijna gewoonte te worden. En Catharinus had vanochtend ook een topdag met 16 Wilsters. Verder is er vandaag op de aanwas (bij de jachthaven) Een Blonde Ruiter gesignaleerd... door de heer Ruiters, een aantal van ons wel bekend.

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 22 septemberFreed 23 septimber 2016

It sisselt wat uut

Het is de zoveelste mooie dag, maar de vangsten zijn wat minder. Vooral omdat er minder Zwartkop gevangen wordt, die blijven hier waarschijnlijk maar een dagje hangen. Een Boomkruiper was de meest bijzondere vangst vandaag.

eerder
terug
later

Groet, De Friese ploeg en André Duiven

dagvangst 23 september
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox