logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 37


Zaterdag 10 september 2016

Wisseldag

Kees en Symen hadden voor de overdracht al hetzelfde aantal als gister. Daarna rondjes van nul tot twee vogels, plus een eindevandemiddagbeginvandeavondoplevinkje (drie keer woordwaarde). In die laatste werd een van de Graspiepers van vanochtend merkwaardigerwijs teruggevangen in sectie 7.

Groet, André en Jos c.s.

dagvangst 10 septemberZondag 11 september 2016

Indian summer

Vandaag zijn er weinig bijzonderheden te melden. Het eerste rondje was redelijk, daarna werd het sprokkelen. Er waren geen excursiebelangstellenden (te mooi weer). De Kleine Barmsijs met kwekersring die in augustus al eens was gevangen vingen we weer terug.

Groet, André, Kees, Jos en Ingrid

dagvangst 11 septemberMaandag 12 september 2016

Weer een Kerkuil Niet Van Ons

De eerste ronde begon behalve met een redelijk aantal zangvogels met een NVO-Kerkuil. Verder was het vandaag strandweer met max 26 graden. . . Niettemin nog 41 vogeltjes bijeengeraapt.
Vanochtend om 7 uur vloog er ook een grotere vleermuis voor het veldlab (en hing ook even een seconde aan de gevel). Cynthia Borras (Natuurmonumenten) meldde dat er bij de Berkenplas en de Marlijn vleermuizen op het terras waren gevonden (Ruige Dwergvleermuis en Tweekeurige Vleermuis).
De dag eindigt met totale bladstilte.

Groet, A en J c.s.

dagvangst 12 septemberDinsdag 13 september 2016

Tropenkoorts houdt aan

De ochtend begint iets nevelig maar dat is gauw over. Redelijk eerste rondje met wat verse Zwartkoppen. Verder weinig verschil met gisteren.
Wel wordt het nog warmer, met maximumtemperatuur van bijna 30 graden. 'September is de nieuwe juni', las ik gister in het AD. . . qua zonuren dan.
De late avondronde in t-shirt bij een zacht oostenbriesje.

Groet, A en J c.s.

dagvangst 13 septemberWoensdag 14 september 2016

Kan het niet wat streepjes minder?

Deze knotsgekke warmte houdt nog aan. Dankzij een lekker zuidoostertje is het echter nog wel uit te houden. We vangen evengoed nog iets beter dan de dagen hiervoor.
Zwartkoppen vormen natuurlijk de hoofdmoot, met Sprinkhaanzanger en Tuinfluiter als relatieve laatkomertjes. Drinkers zijn er ook bij de laatste miniplasjes in de sloot, waaronder Kleine Barmsijs juvenielen.
In de avond valt de wind weer helemaal weg.

Groet, A en J c.s.

dagvangst 14 septemberDonderdag 15 september 2016

Horrormossel

Zwartkop met verstekeling

Is het een teek. . .? Is het een gezwel. . .???? Nee, het is de horrormossel!!
Een jong mannetje Zwartkop bleek wel een heel opmerkelijke verstekeling met zich mee te dragen. Aan een teen had zich blijkbaar op enig moment, tijdens badderen of zo, een klein tweekleppig schelpje vastgeklemd. De schelp bevatte geen levende mollusk meer maar zat nog steeds dicht. Het uiteinde van de afgeklemde teen was afgestorven, zo bleek na het verwijderen van het schelpje.
Het is vandaag minder warm, 27 graden max, en er waait een stevige ooster, oost 5. Pas als het donker is valt de wind weer helemaal weg, pas later in de avond is het weer zuidoost 2.
Ook de eerste twee Waterrallen vandaag!

Groet, A en J c.s.

dagvangst 15 septemberVrijdag 16 september 2016

Terug naar normaal

De hitte is weg. De wind was eerste nog zuidoost maar draaide na de eerste ronde en een bui naar zuidwest. De rest van de dag was het droog.
Het druppelde nog weer geinig door met de ene nieuwe weeksoort na de andere: Spotvogel, Gekraagde Roodstaart, Grauwe Vliegenvanger, Grasmus... bijna een typisch augustus-beeld.
De eerste Sijs liet zich horen en er vloog een Grote Gele Kwikstaart over.
Het was een mooi weekje met onwaarschijnlijke temperaturen en minstens vier dagen achter elkaar totaal onbewolkt; dat laatste lijkt me ook een novum voor Schiermonnikoog (? Ik heb het in elk geval nooit meegemaakt).

eerder
terug
later

Groet, A en J c.s.

dagvangst 16 september
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox