logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 39


Zaterdag 24 september 2016

Wisseldag

Het was vandaag een ongewone drukte in het glop vanwege de certificering van een achttal ringers. Dit met de nodige begeleiders van zo een dag. Tevreden gezichten van die personen en na afloop een lekkere kop soep voor het heengaan weer naar de vaste wal.
Wij namen een schoon en opgeruimd ringstation over en we begonnen opgewekt met het rondjes lopen langs de netten. Het beeld was net als de ochtend, rustig maar niet overeldigend. We kregen al snel bezoek van drie personen die normaal gesproken letten op orde en netheid op het eiland. Ze waren erg geinteresseerd in ons werk en we konden ook wat van ons werk laten zien middels een paar vogels. Ook mijn ringvergunning hebben ze met veel interesse bekeken.
Vogens de Friezen was er in de ochtend af en toe een Bladkoning te horen rond de ring tafel, wij hoorden deze in de middag ook roepen. Later tegen de avond hoorde we deze ook of weer roepen in de buurt van sectie 5 en rond 19.00 uur vingen we deze schavuit in net 7. Met grote voorzichtigheid hebben we deze aziaat weten te bemonsteren voor het zoönose project.
Met nog vijf vogels in de laatste ronde kwam de teller op 70 een leuk begin van deze week.

Groet, Marijke en Joop

dagvangst 24 septemberZondag 25 september 2016

meer wind, minder vogels

Fazant

Vandaag, zondag, onze eerste volle vangdag. Afgelopen nacht was er een prachtige sterrenhemel, altijd fascinerend om naar te kijken. Het is lekker fris als we de eerste ronde lopen. We hoorden een gillende waterral tussen sectie 8,9,en 0 maar we hebben hem nog niet in de vangkooi aangetroffen.
Wel hing er in sectie 6 een juveniele fazant, die heb ik maar weer - ongeringd - losgelaten.
Het terrein is gortdroog.

De eerste (voor ons althans) lijsterachtigen zijn present in die eerste ronde, ook het "gewone"spul. Altijd een lastig karweitje is het uithalen van mestkevers die een "spinneweb" maken, hoe sneller eruit hoe beter voor het net.
Gedurende de dag nam de wind toe tot windkracht 4 uit uiteenlopende richtingen. Dat was niet het geval met de vangsten, die namen af.
Om 14.00 uur de gebruikelijke zondagexcursie, die werd bezocht door maar twee dames. We konden enkele leuke vogels laten zien en daarover een passend verhaal vertellen.Het rondje van 18.00 uur was er één zonder vogels.
Een Bladkoning roept nu bij sectie 6/7 ik hoop dat we ook deze kunnen verschalken. Zaadeters drinken in de nieuwe sloot langs het toegangspad ter hoogte van de slagboom, wellicht omdat onze sloot langs sectie 2 helemaal onder het kroos ligt.
We zagen een sperwer uit een boom bij sectie 9 vertrekken, en een buizerd verblijft veel rond het toegangspad. De geluidjes in het Glop vertonen een golfbeweging, dan heel veel piepjes, en bij een volgende ronde is het dan bijna doodstil.
Tijdens het schrijven van dit verslag is het gaan regenen, wellicht zitten morgen de rallenkooien vol.

Groet, Marijke en Joop

dagvangst 25 septemberMaandag 26 september 2016

Rustig

Zoals verwacht was het een beetje fris met ochtend douw op de netten. Rond de ringtafel veel geluidjes van vogels maar niet in het glop.
In de eerste ronde de netten maar droog tikken en hopen op wat vogels om te ringen. Enkele merels wisten te ontsnappen dat flikken ze wel meer, daar is niet tegenop te rennen.
Rond 09.00 uur hoorden we weer een bladkoning roepen naast de ringtafel. Daar bleef het bij helaas.
De rest van de dag was het erg mooi weer voor september maar héél erg stil met de vogels.
Het kroos is van de laatste plasjes verminderd, helemaal weg lukt toch niet. In een plasje krioelt het van de volgens mij stekelbaarsjes een ijsvogel zou zich helemaal vol kunnen eten.
Zojuist met de laatste ronde geen wind en dus ook geen blad, kortom een schone baan. Laat ze morgen maar komen.

Groet, Marijke en Joop

dagvangst 26 septemberDinsdag 27 september 2016

Bijvangst

Vleermuis

De meest fantastische zonsopkomst hier op Schier, maar dat is een gevoel van mijzelf. Mijn gevoel zegt ook dat er weer meer geluidjes in het glop te horen zijn. Dat wil absoluut nog niets zeggen over het verloop van de dag.
Volgens de berichten blijft regen voorlopig op afstand. Bovendien is het is nu nagenoeg windstil.
Leuk detail een zwartkop met een 2,3 millimeter ring dus Niet Van Ons, echt een bling-bling-ring, ben zoals altijd benieuwd waar die geringd is.
Tot de lunch hadden we uiteindelijk 16 vogels kunnen vangen. Van de lunch tot diner één, en in de slotronde zeven plus een vleermuis.
De wind neemt toe en er komt ander weer aan. La ma komme.

dagvangst 27 septemberWoensdag 28 september 2016

Afnemende aantallen

De wind is vandaag toegenomen maar het is half bewolkt en toch zonnig. Lopend van sectie 2 naar 5 constant de zon in je gezicht, je moet haast achteruit lopen om de vogels te zien in de netten.
Iets meer vogels en geluidjes hier in het glop. De vangsten druppelden langzaam door.
Volgens het bezoekerscentrum zouden er 13 personen op bezoek op ons ringstation. Uiteindelijk kwamen er 14 volwassen personen op de excusie. Met maar drie vogels om te laten zien was wel wat mager maar met meer verhaal waren ze toch tevreden.
De mensen van de excursie waren nog niet de hoek om of we vingen de tweede Bladkoning voor vandaaag. Helaas hebben we ze deze niet kunnen tonen.
Af en toe trekken kleine groepjes vinkachtigen over het glop, verder is het ook stil in de lucht.
Tegen de avond nam de wind wat af en is het een redelijke temperatuur om buiten dit verslag te maken.
Met nog twee volle dagen voor de boeg deze week, kan er nog van alles gebeuren.

Groet, Marijke en Joop

dagvangst 28 septemberdonderdag 29 september 2016

Minder en minder

Zeer magere oogst vandaag. Af en toe regen maar niet erg veel gelukkig. De wind was fors kracht 4 Bft en ook te merken met het blad en de elzenproppen. Maar die zijn wel droog en soms goed uit te halen.
Wegens te veel bladvangst twee netten van sectie 6 gesloten tot nader order.
Met nog een volle dag te gaan is er nog van alles te verwachten.

Groet, Marijke en Joop

dagvangst 29 septemberVrijdag 30 september 2016

Het blijft sprokkelen

Winderig en een stuk frisser was het vanmorgen bij aanvang in het glop. Deze morgen erg veel mestkevers en overal in alle secties.
Om 10:30 kwam Stichting Vogelreizen met een groep van tien excursiegangers. We konden slechts enkele vogels laten zien, maar een man goudhaan zorgde voor de nodige oooh's en aaah's.
Tegen de avond nam de wind sterk en af de temperatuur is aangenaam.
Dit was het dan voor deze week, morgen komt de aflossing. Wellicht krijgen zij iets meer vogels te verwerken.

eerder
terug
later

Groet, Marijke en Joop

dagvangst 30 september
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox