logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 13 augustus 2016

Zonsopkomst

Boomkruiper

Tijdens het eerste rondje zie ik de zon boven het eiland opkomen. Eén Roodborst met ring komt bij de tafel. Al snel neemt de bewolking toe en om 9 uur valt er een buitje. De vangsten blijven minimaal, ronden met nul of één vogel, nog wel een Houtsnip die voor de derde keer het net opzocht (een van Henri, met een urinelucht?). Verder als aardigheid; Twee keer een Boomkruiper van het gewone soort.

Tussendoor nog bezig geweest met het inzaaien van het toegangspad en wat kale plekken op de baan. Het zand is nu mooi vochtig en de temperatuur perfect om graszaad te laten kiemen.
Om 18 uur viel er nog een buitje om het zaad even water te geven. Totaal zat er 1,5 millimeter in de regenmeter. Ook hier en daar nog wat doorbuigende takken weggeknipt.
De avondpiek was deze keer goed voor drie vogels wat het dagtotaal met 20% deed toenemen.
De nachtcontroleronde was ook nog goed voor een paar vogels, waaronder de krent van de dag; Een adulte Ransuil man!

Met vriendelijke groet,

Koos en Helma van Eedagvangst 13 augustus


Zondag 14 augustus 2016

(G)een Zondag, Wel Zondag

Het is geheel bewolkt en vrijwel windstil, voor het eerst in mijn periode hoor ik behoorlijk wat verschillende piepjes in het Glop. De eerste ronde is dan ook goed voor zes vogels, een record voor mij deze week, Waaronder mijn eerste Spotvogel voor dit jaar. Daarna komt de zomerrust weer terug. De vogels scharrelen heerlijk door de struiken en weten de netten perfect te ontwijken. Een nulronde is het gevolg.
Piet Veel, die mij deze week heeft geholpen is met de halfelf-boot vertrokken.
De rest van de morgen gelukkig elke ronde een paar vogels en ook tijdens de excursie konden we een aantal vogels tonen. Er waren vijf excursiedeelnemers (drie adulten en twee juvenielen) waarvan er vier afkomstig waren uit het engelse Lake district, dus was de voertaal engels. André D. was inmiddels ook bij de tafel aangeschoven om te assisteren.
Ook is het volledig zomer geworden en dat is in de vangsten te merken. Aan het einde van de middag volgden een paar nulronden en om 18.00 uur heeft André voor ons waargenomen, zodat wij konden gaan eten in het Dorp.
De avondvangsten zijn ook nu beperkt tot enkele vogels, Het totaal komt uit op 38 vogels waarvan zes retour.

Met vriendelijke groet,

Koos en Helma van Eedagvangst 14 augustus


Maandag 15 augustus 2016

De laatste dag,

Verse aanvoer!
De nulrondjes zijn verleden tijd, na drie rondjes staat de teller op 19 vogels, het is prachtig zomerweer en het hele Glop piept van de vogels. Ook de twee rondjes daarna leveren nog enkele vogels op.
Omdat ik van het eiland moet in verband met verplichtingen thuis en Wim pas morgen komt, schuiven we om 11.00 uur de netten dicht. En zal dit voor vandaag de waarschijnlijk eindstand zijn.
Morgenvroeg zal André D. de boel weer opstarten. We vertrekken vanuit een zomers Glop.
We kunnen terugkijken op een week met niet heel veel vogels maar wel weer een paar leuke beesten ertussen (Ransuil, IJsvogel, Houtsnippen en Sperwer). Van de traditionele Schierse soorten onbrak alleen de Grauwe Vliegenvanger.

Met vriendelijke groet,

Helma, Piet en Koosdagvangst 15 augustus


Dinsdag 16 augustus 2016

Een bijna zomerse dag.

Vandaag aangekomen. De baan ligt er keurig netjes gemaaid, gesnoeid en aangeharkt bij.
De netten stonden om 14.00 uur weer allen geopend. Al snel kwam de zon tevoorschijn waardoor de temperatuur eindelijk zomerse waarden begint te halen.
De middagronden stonden in het teken van enkele terugvangsten en pas na het avondeten kwamen de eerste verse Fitissen de ringtafel bezoeken.
Het dagtotaal blijft op 15 vers en 7 retour steken.
De nacht begon licht bewolkt maar al snel was er geen wolkje maar aan de lucht.

Groet,

Wimdagvangst 16 augustus


Woensdag 17 augustus 2016

Een zomerse dag in Het Groene Glop.

Gisteravond kondigde zich al een prachtige zonsopgang aan. Een donzen dauwbed strekte zich uit over het duin en de polder. De netten glinsterden in de vroege ochtendzon, de rietstengels bogen door van de dauw.
De eerste ronde leverde een paar vogels op en dit bleef het beeld van de dag. De teller blijft uiteindelijk steken op 44 vogels waarvan 37 vers geringd en 7 retour verdeeld over 16 soorten.
De oude weegschaal is gerepareerd en weer terug op het glop en dat levert een stuk stabielere weegwaarde! De geluidskabel is vandaag uitgerold en geïnstalleerd in de opslagruimte. Dat was met deze temperatuur wel een zweterig werkje dat nauwlettend gevolgd werd door een kudde vliegen.
De eerste voorbereidende werkzaamheden voor het te fabriceren bruggetje op de hoek van 4 en 5 voor de laatste rallenkooi aldaar zijn uitgevoerd. De nummeraanduidingen voor de netsecties staan er ook weer. De nieuwe grofmazige netten zullen deze week de oude netten gaan vervangen. Met andere woorden, de ringbaan nadert het moment dat de najaarstrek echt op gang mag gaan komen.
Bij het tikken van het dagverslag weerkaatst de maan uitbundig het zonlicht. De netten zijn goed te zien, de eerste riethalmen buigen, zwaar geworden door de invallende dauw alweer door over het pad. Kortom, het was een prachtige dag.

Groet,

Wimdagvangst 17 augustus


Donderdag 18 augustus 2016

Ook de vogels houden vakantie.

De wind is wat gedraaid en toegenomen waardoor het niet zo zwaar gedauwd heeft. Het is erg stil in het vangterrein en dat vertaalt zich terug in een totaal van 8 verse en 4 retouren rond de lunch. Het is wel drukkend warm en bij alles wat ik doe breekt het zweet me gelijk uit. Daarom vanmiddag maar even geen klusjes uitvoeren langs de baan maar louter rondes lopen.
Het waterpeil in de glopsloot neemt nu met de dag zienderogen af zodat ik op mijn sloffen de controles kan doen.
In de vooravond is de temperatuur weer naar normale hoogten gedaald, dus is het bruggetje in de bocht van 4 naar 5 afgemaakt. Daar was ook alle tijd voor want er vliegt bijna geen vogel rond in het terrein, behalve de IJsvogel die zich weer liet zien.
Het dagtotaal blijft uiteindelijk steken op 29 waarvan 9 retour.
Morgen kondigt zich een weersverandering aan. We zullen wel beleven wat dat voor consequenties heeft voor de vangsten.

Groet,

Wimdagvangst 18 augustus


Vrijdag 19 augustus 2016

Weer een zonnige dag.

Het is echt vakantieweer. De vogels denken daar ook zo over. Bij het krieken van de dag zijn er wel meer geluidjes in het terrein te horen maar dat vertaalt zich nog niet in oplopende vangsten. Met de Fitjaffen loopt het vandaag beter door dan de afgelopen week. Om drie uur beginnen vanuit het zuidwesten de eerste schapenwolkjes te verschijnen. Om vijf uur is het geheel bewolkt maar nog steeds drukkend warm. De Fitissen beginnen nu ook vaker het net op te zoeken.
Om 20:00 uur begint het licht te spatten maar daar heb je ook alles mee gezegd. De dag wordt met een Grauwe Vliegenvanger afgesloten en die brengt het totaal op 80 vogels waarvan 69 vers geringd.
Het was vooral een dag met Fitissen en Tjiffen.
We hebben de afgelopen dagen prachtig weer gehad en leuk gevangen. Morgen komt de aflossing en gaan we weer op huis aan.

Groet,

eerder
terug
later

Wimdagvangst 19 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox