logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 32


Zaterdag 6 augustus 2016

Wisseldag, en een kleurrijk begin.

IJsvogel

Vanmorgen de eerste ronde twee vogels waaronder een Houtsnipterugvangst, de tweede ronde leverde ons meer vogels op en wel zeven stuks Waaronder een Braamsluiper. Met de latere rondes vingen we één of twee vogels.
Jan is met de boot van 10.30 uur vertrokken, wij zijn in afwachtig van Koos die rond de klok van twaalf ons af komt lossen.

Na het zoveelste ritje van de herdershut naar het Glop deze afgelopen week, hoef ik nu niet terug en start mijn vangweek. Na een intensieve vangweek op het wad en een kort slaapje omdat er de afgelopen nacht toch ook nog gevangen moest worden, is het rondes lopen in het Glop een mooie gelegenheid om de spieren weer wat rust te gunnen.
Na enkele rondjes met een enkele vogel, tijd genoeg om mijn hangmat op te hangen en te genieten van een middagdutje. Plots schrik ik wakker van wat ik voor een IJsvogelgil hield, maar nee; een Witgat stijgt op uit de sloot. Bij het lopen van mijn ronde erna, blijkt het toch een ijsvogelgil geweest te zijn, zij hangt namelijk in de onderste baan van net 1. Deze juveniel zorgt zo voor een kleurrijke start van mijn vangweek.
De avondpiek was goed voor één geringde Fitis. De schemercontrole leverde nog een Houtsnip op. Het totaal komt daarmee op 28, waarvan de helft terugvangsten.

Met vriendelijke groet,

Piet, Marian, Helma en Koosdagvangst 6 augustus


Zondag 7 augustus 2016

Winderig, bolle netten, blaadjes, zon, wolken, miezer, vliegen, dazen, enz...

Vandaag hadden we van alles wat en herfst en zomer wisselden elkaar af. De ochtend begon met een paar kleurige vogels (Blauwborst, Kleine Barmsijs,Boerenzwaluw en Gekraagde Roodstaart) en verliep verder erg rustig met de nodige nul-ronden.
De tijd tussendoor kon ik goed besteden met het verwerken van de meet- en ringgegevens van de vorige week bij Calidris, op het wad gevangen vogels.
Om twee uur hadden we weer de excursie, welke werd bezocht door vier volwassenen en twee kinderen. Ze konden gelukkig enkele vogels bekijken en het werd een gezellig gesprek. Vijf ringstrengen werden van een sponsor voorzien.
Om half vijf arriveerde mijn assistentie voor deze week; Piet en Marian.Verder kwam er nog een Barmsijs met een kweekring in ons net, deze heeft kennelijk de vrijheid weer op kunnen zoeken en heeft die van ons ook weer gekregen.
De slotronde leverde nog twee Barmsijsjes en een Zanglijster op. Die laatste werd verlost van enkele teken, dit ten behoeve van de wetenschap.
Het totaal komt vandaag op 26 vogels. 18 vers en 8 terug.

Piet, Marian, Helma en Koosdagvangst 7 augustus


Maandag 8 augustus 2016

lange snavels

Triplet Houtsnippen

Na een week op het wad leek de eerste ronde ook wel een wadrondje. Drie lange snavels staken door het net. Drie Houtsnippen kregen een achtbaanervaring in onze door de wind stevig wiebelende netten.
Op een enkel spatje na bleef het gelukkig wel droog vandaag. Helaas overtrof het aantal nulronden de ronden met een vogel ruimschoots. We konden ons vermaken met het verwijderen van blad en elzenproppen. Ook de temperatuur bleef steken bij 16 graden. Na de mooie dagen was dit een dag voor computerwerk en dat was geen probleem. De calidrisgegevens zijn weer bijna verwerkt!!
De slotronde bestond uit één Rietgors met ring, in 2014 geringd en nooit eerder teruggevangen. Het meest opmerkelijke van vandaag was toch het ringen van drie Houtsnippen, nog niet eerder werden er op ons ringstation op één dag drie Houtsnippen geringd.
Verder is het vermelden waard dat de Firma Vlasma de kapotte wasmachine heeft opgehaald en verklaard dat hij overleden is. Een nieuwe is besteld en het nadeel van het koele weer heeft nu ook een voordeel: we gaan niet zo snel stinken want, zweten van de hoge temperatuur, of veel vogels, doen we niet.
De vangst bleef steken op twaalf vogels, acht vers en vier terug.

Met vriendelijke groet,

Piet, Marian, Helma en Koosdagvangst 8 augustus


Dinsdag 9 augustus 2016

buienalarm bedankt

Vannacht is er een enkel buitje gevallen, totaal 1,5 mm in de meter. Mijn eerste blik op buienalarm zegt jas aan en lopen. Bij terugkomst in het bos hoor ik de regen aankomen en daarna barst het los, in 10 minuten tijd 8 mm erbij. Twee Fitisen hangen lekker droog in het zakje. Daarna wordt het in de loop van de dag alleen maar beter, de zon schijnt, temperatuur loopt wat op en de wind blijft een beetje waaien.
Tot vijf uur hebben we elke ronde minimaal één Fitis en soms nog een ander vogeltje erbij. Dan volgen drie nulronden en om 20.00 uur gaat het weer regenen.
Marian is met de avondboot vertrokken en wij zijn met z'n drieën overgebleven.
Verder vandaag de rest van de calidrisvangsten in de tabellen gezet en een begin gemaakt met het maaien van de baan.
De avondronden leveren ook nog weer een paar Fitisen op waardoor het dagtotaal op 32 komt, 23 nieuw en 9 terug, Waaronder twaalf keer Fitis.

Met vriendelijke groet,

Piet, Helma en Koosdagvangst 9 augustus


Woensdag 10 augustus 2016

Frisjes,

Gloednieuw!

dat is het als we buiten komen, slecht 9 graden, 4 mm water in de regenmeter en een kouwe noordwester blaast over het eiland. Dat het begin augustus is weten we alleen doordat we op de kalender kijken!!
De eerste ronde levert vijf vogels op. Daarna bijna elke ronde wel weer een paar vogels. Rond het middaguur klaart het op en lijkt het weer zomer.
De Fa. Vlasma kwam de nieuwe Wasmachine brengen en we lopen er inmiddels weer fris gewassen bij.
De Excursiegasten (14 stuks: 9 adult, 5 Juveniel) komen ons om twee uur bezighouden, we konden ze enkele vogels laten zien. Een paar Fitisen, die ook vandaag nog rondvlogen en een Groenling. Twee ringstrengen werden van een sponsor voorzien. Ook kwam er nog een gift van 5 Euro in de bus.
Daarna viel het stil en volgden nulronden, in de avondronden nog een vijftal vogels.
Totaal 30, 16 nieuw en 14 retour.

Met vriendelijke groet,

Koosdagvangst 10 augustus


Donderdag 11 augustus 2016

Wasdag, Meer millimeters dan vogels, Zakkenwasser.

Deze dag stond in het teken van water!
De nieuwe wasmachine de inmiddels opgebouwde stapel was laten verwerken, de vogelzakjes wassen en veel rondjes langs de netten in verband met de veelvuldige buitjes die ons passeerden. Aan het eind van de middag viel er zelfs een serieuze bui van zo'n 15 millimeter, bij elkaar telt de regenmeter ruim 25 millimeter water voor vandaag.
De vogels hielden zich stil onder de blaadjes van de bomen. De meeste ronden waren: nul.
Het leuke van vandaag was een juveniele Sperwervrouw die om 16.00 uur tussen de buien door in het grofmazige net hing.
Tussen 18.00 en 20.00 uur werd het even droog en hadden we nog een paar vogels. In de slotronde hing er nog een Boerenzwaluw in sectie 5.
Zo kwam het totaal op 12 vogels, 7 nieuw en 5 terug.

Met vriendelijke groet,

Helma, Piet en Koos

dagvangst 11 augustus


Vrijdag 12 augustus 2016

Serene rust,

Appeltaart

dat is wat ik ervaar als ik met mijn laarzen over de soppende paden van het Glop wandel, Slechts een enkel vogelpiepje komt er uit het moeras. De lucht van rottend blad en maaisel komt langs mijn neusvleugels en op de achtergrond hoor ik het ruisen van de branding. Het is bijna windstil. Alleen als ik aan het einde van sectie 5 de bocht omga waait er een lichte bries door mijn weinige haren. De regen heeft de mestlucht van het eiland verdreven.
Meer mestkevers dan vogels kom ik in de netten tegen: één Tjiftjaf mag met nieuw metaal vertrekken. Al snel moeten we de pet weer opzetten en zal het waterpeil in de sloot weer gaan stijgen; Het begint weer te sputteren: dus lopen!
Verder blijft het vandaag meestal droog en angstig stil, de meeste ronden zijn nulronden en de temperatuur is stijgend. Dit zorgt ervoor dat ik mij niet kan inhouden en de rest van de baan aan een maaibeurt onderwerp. Het kabaal laat helaas geen extra vogels in de netten vliegen, dus tijd genoeg voor het bakken van appeltaart (de Sperwer van gister was voor Helma een nieuwe handsoort) en als de zon tevoorschijn komt; De BBQ.
Het grootste vogelgewicht kom vandaag dan ook van de kipkluifjes. Ook al vangen we niet veel, we vermaken ons prima.
De avondpiek is goed voor één geringde Fitis. Het totaal eindigt net in de dubbele cijfers; tien stuks, vier nieuw en zes terug. Onze hoop is op morgen gevestigd.
Piet hoopt op een veelvoud aan nachtvlinders deze nacht, de lampen voor de opstelling branden inmiddels.

Met vriendelijke groet,

eerder
terug
later

Helma, Piet en Koosdagvangst 12 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox