logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 31


Zaterdag 30 juli 2016

Wisseldag.

Sperwer man

Geen dauw, wel wind, geen vogels, wel mestkevers... Veel mestkevers! In de eerste ronde twintig uit de netten gepeuterd en in de ronde daarna opnieuw een vijftal. Goede trek van Witgatjes deze ochtend grootste groep die ik recht uit Noord zag overkomen was 13 stuks, meest 2 tot 3 echter.

Om 11.30 het stokje van Henri overgenomen en meteen om 12.30 uur een nul-ronde. De rest van de dag twee tot vier vogels per ronde. Tijdens een middagronde vingen we een tweede kalenderjaar Sperwer-man.
Het enige geluid wat we vandaag in het Glop hoorden waren de Rugstreeppadden, vogelgeluiden bleven uit. In de avond is de wind helemaal gaan liggen, we wachten af op wat ons de dag van morgen gaat brengen.

Groeten uit het stille Glop,

Teo, Jan en Judithdagvangst 30 juli


Zondag 31 juli 2016

Mooi palet.

De eerste ronde leverde ons zeven vogels op, het was muisstil met nagenoeg geen wind. Later hingen er dreigende wolken boven het gebouw en met zo nu en dan een slag onweer leek het slecht weer te worden, maar op een klein buitje na bleef het de hele dag droog. Wel stak in de middag de wind op. De netten stonden bol en de zon scheen er op, dus de vangsten waren zeer matig of nul.
Ondanks de matige vangsten hadden we wel een gevariëerd palet aan vogels.
Leuke terugvangst van een Kleine Karekiet die op 25 juli 2012 door Henri geringd is als een ouder dan eerste kalenderjaar vrouw.
Koos kwam zo nu langs om te horen hoe de vangsten waren en spullen te halen. Hij is bezig met een aantal andere ringers om de Calidris-netten op het wad op te zetten. Zoals het nu lijkt willen ze komende nacht een poging wagen om steltlopers te vangen.
De IJsvogel is ook weer een aantal keer gezien in de sloot langs het pad, en hij ving er zowaar een klein visje. Verder scharrelen er een paar groepjes mezen rond het gebouw maar die wisten - op deze jonge Zwarte Mees na - de netten nog niet te vinden.
Teo heeft vandaag het laatste gedeelte van sectie 5 drooggelegd met elf kruiwagens duinzand. Alle netten zijn nu zonder laarzen te bereiken.
Om 22.15 uur toch nog even een korte hevige bui.
Het was een leuke gevareerde ringdag.

Met vriendelijke groet uit het Groene Glop,

Jan, Teo en Judithdagvangst 31 juli


Maandag 1 augustus 2016

Muggen!

Koekoek

Het was vandaag een zeer rustige dag. Het weer was erg wisselend, mooie zonnige perioden wisselenden af met kleine buien. De wind was wel de hele dag volop aanwezig, dat maakte dus de netten bol en de zon scheen er mooi op.
Wel een leuk aantal soorten, maar de aantallen blijven uit.
Kees en Koos kwamen even op bezoek laat in de morgen, en toen kwamen Jan en Teo terug van de ronde met een Sperwer vrouw, nog een juveniele vogel van dit jaar.
Twee rondes later hing er een juveniele Koekoek in een van de roofvogelnetten van sectie 6. Een gedeelte van sectie 6 is nog steeds gesloten in verband met de Houtduif die daar het grootste gedeelte van de dag op nog een heel klein jong zit.
Meerdere keren de IJsvogel waargenomen boven de sloot langs het toegangspad en een jonge Buizerd zweeft regelmatig boven het vangterrein.
De hele middag en begin van de avond werden er haast geen vogelgeluiden meer waaargenomen in het vangterrein en dat was te merken aan de vele nul- en éénrondes. De ronde van 21.45 uur leverde echter weer vijf vogels op, waaronder een juveniele Groenling.
Vanavond ook voor het eerst heel veel muggen!!!

Met vriendelijke groet vanuit het Groene Glop,

Jan, Teo en Judithdagvangst 1 augustus


Dinsdag 2 augustus 2016

Bezoek van verre.

Buizerd

Vanmorgen was het geheel bewolkt en bleef het ook een aantal uren. De wind nam steeds verder af en elke ronde werden er vogels gevangen, de soortenaantallen waren niet groot, veelal Fitis en Tjiftjaf.
Koos en Jan van de Calidris groep kwamen nog even buurten, op dat moment hadden we onder andere twee kleine barmsijzen.

Om 16.00 uur vingen we een Houtduif, dat zou de dikste worden van vandaag, maar een ronde later kwam Jan Westra met een prachtige jonge Buizerd terug die in sectie 1 gevlogen was.
Deze vogel was NVO en had een kleuring. Na enig heen en weer gemail blijkt ze afkomstig uit de zuidoosthoek van Friesland en is ze geringd door Christiaan de Vries: zie zijn project op de site van European Colour-ring Birding.
Vanavond was het heel rustig, stilte voor de verwachte regen van komende nacht.

Groeten uit het Groene Glop,

Teo, Jan en Judithdagvangst 2 augustus


Woensdag 3 augustus 2016

Meer mensen dan vogels vandaag.

De eerste ronde was direct al een nulronde, dat was geen best teken voor de rest van de dag. Om 6.30 begon de motregen en dat bleef doorgaan tot ongeveer 13.00 uur. Onderwijl nog een enkele vogel in het net waaronder een Graspieper.
De wind steekt in de loop van de dag op en loopt op tot 5 Bft. De netten bol en in de middag de zon er op leverde Vier vogels op.
Twee vogels konden worden getoond aan de 13 adult en 5 juveniel excursiegangers. Koos vertelde mooie verhalen over het ringen en de mensen waren zeer belangstellend, er werden zes ringstrengen gesponserd.
De Caliderisringers waren er vanavond nog even om wat netten voor het wadvangen te controleren.
Vanmorgen zagen we bij de sloot langs het pad nog een Witgat vliegen, vanavond onder de koffie kwam er een torenvalk in een kale berk bij het gebouw zitten.
Om 22.00 uur z1t er een Houtsnip in sectie 2 en de sluitingsronde bracht ons nog een Fitis.
Vanwege de harde wind, kracht 5Bft, en die wordt morgen weer verwacht, de gehele sectie 6 gesloten.

Groeten van uit het Groene Glop,

Jan, Roel, Gé, Teo en Judithdagvangst 3 augustus


Donderdag 4 augustus 2016

Een rustig dagje.

Wind, buien en zon, zo begon de morgen, en weinig of geen vogels. Om 12.00 uur hadden we nog maar zes vogels. Er was een korte maar hevige bui die ons 3 mm water bracht. Verder kleine druilbuitjes.
Tijdens de 12.00 uur vloog er een Watersnip over sectie 5.
Verder nog wat klusjes aan de netten verricht en wat snoeiwerkzaamheden heden gedaan.
Met de ronde van 18.30 uur hing er een juveniele Koekoek in het roofvogelnet van sectie 6. De tweede van deze week. Later op de avond opnieuw een juveniele Groenling achter in het lange net van sectie 5. De derde van deze week. Morgen zal er minder wind zijn en daarom hebben we sectie 6 weer open gezet.
We wachten af op de dag van morgen, onze laatste volle vangdag,

Met vriendelijke groet,

Jan, Roel, Gé, Teo en Judithdagvangst 4 augustus


Vrijdag 5 augustus 2016

Een rustig dagje.

De dag begon veelbelovend met de eerste ronde negen vogels. De tweede ronde was daarna helaas al een nulronde. Nul en twee of drie vogels per ronde wisselden elkaar af.
Er werden vandaag vooral jonge vogels gevangen. Wel weer twee nieuwe weeksoorten voor ons namelijk de Grauwe Vliegenvanger en de Grote Bonte Specht, beide jonge vogels.
Koos bracht om 15.00 uur al wat van zijn spullen want hij zal ons morgen opgaan volgen, nadat hij vannacht nog een wadvangst gaat doen.
Het weer was vandaag een stuk beter dan gisteren, minder wind en droog.
Dit was alweer de laatste volle vangdag, morgen vertrekken we weer naar het thuisfront.

Groeten uit het Groene Glop,

eerder
terug
later

Jan, Roel, Gé, Teo en Judithdagvangst 5 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox