logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later

Dagboek van week 30


Woensdag 27 juli 2016

De herfst is begonnen!

De eerste volledige dag van licht tot donker en met de volledige netopstelling inclusief de grofmazige netten. Er is weer stevig gesnoeid, gemaaid en geharkt in de afgelopen dagen, maar de opstelling staat met de volledige 600 meter. We zijn klaar voor het 26-ste seizoen. Net als op de laatste CES-dag wederom een heel erg rustige en stille ochtend, maar de struiken en het gras dropen wel van de dauw.
De eerste ronde begon aanvankelijk erg rustig maar, zoals je dan kunt hebben, hingen er op de terugweg waar je bij sectie 3 weer terugkomt inmiddels alweer nieuwe vogels. Voor het gebouw worden we al een paar dagen vermaakt met de aanwezigheid van een IJsvogel die al ongeveer een uur na plaatsen van de in de oever van de nieuwe sloot gestoken stok wist te vinden en waarderen... Naast deze IJsvogel hebben we ook al een juveniele Blauwe Reiger in de sloot zien paraderen. Er zit al wel wat klein leven in de sloot en we hebben vandaag ook een forse kikker van de kant zien springen. Het is wachen op Stekelbaarsjes, maar daar kon de sloot wel eens te vaak voor droogvallen.
Achteraan in de opstelling hing in de eerste ronde wederom een Boerenzwaluw en bij de els die daar vol met nieuwe proppen zit doen de Groenlingen het best wel goed. Op diezelfde plek, net door de bocht, sprong uit het kantje van het pad een Houtsnip op, maar die vloog zo tactisch weg dat 'ie zich zelfs niet in de verderop staande netten liet invallen. Het geeft wel aan hoe droog dit terreindeel nu staat.
Om even voor 7 uur in de ochtend passeert de dagelijkse trein van Spreeuwen die als een breed front dat strekt van bunker De Wasserman tot voorbij de Heereweg het eiland passeert, iedere keer weer een prachtig schouwspel. Het moet om enkele duizenden vogels gaan, al is het nog maar een schijntje van wat het in de beginjaren van het VRS (1992) nog was. We zullen er dit jaar maar heel weinig van vangen want het gras in de schapenweide staat inmiddels veel te hoog wegens het lage aantal schapen dat er dit jaar nog gegraasd heeft. Het is de bedoeling dat de schapen helemaal gaan verdwijnen en er weer pony's in ons deel van de weide komen.
We hebben een deel van sectie 6 nog gesloten gehouden want daar zit pal naast de netten nog een houtduif op heel kleine jongen. In de middag hangt er een Sperwervrouwtje in het lange grofmazige net, maar op mij nog steeds niet helemaal duidelijke wijze wist de vogel toch het net te verlaten voordat ik haar goed en wel te pakken had. Waarschijnlijk toch bij één van de gaten in het net uitgekomen...
Vanaf 14 uur hebben we een paar uurtjes lichte regen gehad. Dat frontje verraste ons enigszins want de weersites gaven een prognose voor passage gedurende de nacht. Dat pakte dus even anders uit, 4 millimeter waren ons deel, verspreid over meerdere buien.
Bij de oudere terugvangsten vandaag een kleine Karekiet uit 2012 en een Spotvogel uit 2013. De laatstgenoemde is dit jaar nu pas voor het eerst teruggevangen en in de tussenliggende jaren altijd één of twee maal in het vroege deel van het najaars-seizoen.
Nadat het tegen 19 uur weer echt definitief droog was geworden liepen we nog een paar leuke avondrondes waarbij de boven het terrein rondfladderende zwaluwtjes gezelschap kregen van uit de polder vluchtende ganzen die aan de beheersalvo's poogden te ontkomen.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskampdagvangst 27 juli


donderdag 28 juli 2016

Een houtsnip op de kop ge...

wederom een heerlijk rustige ochtend... Te rustig kunnen we wel stellen. Amper enige ritselindex in de struiken en derhalve in de eerste ronde ook slechts zeven vogels in de netten. Wel weer zware dauw op de netten, vooral in het achterste deel van de opstelling. Het enige kleine zuchtje wind dat er af en toe even stond kwam pal uit het oosten maar dat zou de hele dag nihil blijven. De drukte die enkele Witte kwikstaarten de afgelopen dagen rond de netten van sectie 5 maakten werd vandaag meteen in de eerste ronde verklaard. Er hing een erg jong exemplaar van deze soort in de vrijstaande netten. De eerste ronde werd overigens ondanks het gebrek aan aantallen vogels toch nog een enerverende... ik maakte iets mee wat ik nog nooit eerder met vogels heb beleefd... U kent het fenomeen wel dat mannen voor het doen van een kleine boodschap in het veld altijd een boom opzoeken? Nou deze man had daar in dit geval geen tijd meer voor en besloot om halverwege de opstelling maar even de struiken op te zoeken. Na een zucht van verlichting te hebben geslaakt spatte ineens met wild gefladder een houtsnip op, precies vanaf de plek waar ik... Juist ja, een houtsnip op z'n kop ge...
De hele dag druppelde (!) door met rondjes van gemiddeld een stuk of zes vogels. Op volkomen onverklaarbare wijze was het op deze tweede volledige vangdag al helemaal over met de aantallen vogels. Het was en bleef erg leeg in het Glop.
Collega-ringer Kees Oosterbeek is op bezoek geweest en heeft het veldlab en omgeving ontdaan van vele vangspullen van de Calidris-steltloperringgroep. De nachten worden weer donkerder en dus nadert hun eerste zomerse vangperiode met rasse schreden. Verder vanmiddag nog even bezoek gehad van mensen die enkele jaren geleden hier gegevens verzameld hadden voor een artikel over vogeltrek in het Reformatorisch dagblad. Ze hebben zich wederom vermaakt en vele foto's van enkele gevangen vogels kunnen nemen.
Ondertussen werd er op de rustige momenten van de dag verder gewerkt aan het fine-tunen van de opstelling, vooral in de vorm van het snoeien van overhangende takken en overdadig groeiend gras in de kanten van de paden. Aan het eind van de middag naderen er weer enkele buien vanuit het westen. Dat wordt dus weer enige tijd extra rondes lopen. Tijdens die regenperiode hangt de lucht ineens weer helemaal tjokkievol met mierende meeuwen, werkelijk een paar duizend doen zich tegoed aan de vele insecten die kennelijk voor de naderende regen zijn uitgestuwd. 's Avonds passeert er een veel groter neerslaggebied, maar dat raakt Schiermonnikoog amper, rond Borkum komen ze er echter beduidend minder genadig vanaf...
een kleine opleving van slapers met wederom een jonge Witte Kwikstaart. De uilenronde voor 12 uur levert niks op.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskampdagvangst 28 juli


Vrijdag 29 juli 2016

Na mij de zondvloed...

De eerste ronde werd gelopen onder dreiging van een zware wolkenlucht en het vooruitzicht van een radarbeeld met een naderend regengebied zo groot als de provincie Utrecht. De ronde leverde slechts één terugvangst op, maar wel een leuke. In het grofmazige net tussen sectie 5 en 6 hing een Houtsnip met een ring die ik tot op de dag en rondetijd nauwkeurig twee jaar geleden had aangelegd... Da's sterk! De volgende ronde werd nog net gelopen voor aanvang van de lichte regen en leverde twee nieuwe Winterkoningen, een Boerenwaluw en een terugvangst van een Grasmus op. Het natte pak dat het tevens opleverde benoem ik maar niet... De lichte regen ging na de derde ronde over in zwaardere gestage regen en dat zorgde voor toch zomaar ineens 5,5 millimeter regen in de meter. Daarna bleef het uiterst rustig met de vangsten, rondjes van steeds één vogel waren meermalen ons deel. In de ponyweide zien we een Bonte vliegenvanger en aan het eind van sectie 8 vliegt een Geelgors roepend uit de bosrand het Groenglop op. Hanneke ziet bij sectie 6 een kiekendief (blauw of bruin...) tussen de netten door laveren. Voor het gebouw houdt de IJsvogel zich weer regelmatig op bij de nieuwe sloot.

Taigaboomkruiper

Ardie kwam nog even buurten voordat hij met vakantie vertrekt. We lopen samen een rondje langs de netten en Ardie concludeert dat het niet echt nat is in het terrein. Dat zou dra veranderen...Hij is nog niet een uur weg of er komt een bui het eiland op die zich erboven tot een veel zwaardere begint te ontwikkelen dan was verwacht. Een drie kwartier later zitten we met 35,5 mm in de regenmeter, gutst het water van het dak af en spoedt het naast het gebouw de nieuwe sloot in, die we in korte tijd zien stijgen. Aan de overkant van de weg begint men drukker met trekkers te rijden dan we gewend zijn. Een snel wandelingetje naar de Kooiweg laat het bekende tafereel zien dat we maar al te goed van TV kennen, door diepe plassen fietsende kindertjes. Het hele erf van de Duinhoeve staat blank en op de camping worden tenten en kleding uitgewrongen. Het peil in de Glopsloot is enkele uren later met zo'n 25 cm gestegen en de netten van sectie 6 staan bijna allemaal in het water. Ik trek voor de derde maal vandaag droge kleren aan en begin aan de volgende vogelloze ronde.
In de avonduren hebben we pas weer een opleving met een slaaprondje van ongeveer net zoveel vogels als we tot dan toe voor vandaag op de lijst hadden staan. Het is alsof de vogels het weer vanmorgen al zagen aankomen en zich maar mooi gedeisd hielden. De Rugstreeppadden echter... die waren in de late avonduren maar wat blij met de enorme hoeveelheid water in het Glop. Voor het eerst deze week lieten ze zich luidkeels horen.

terug
later

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskampdagvangst 29 juli 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox