logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 45


Zaterdag 1 november 2014

Wisseldag

Bij de boot konden we Wil c.s. nog even groeten, in het Glop nam Ardie even de honneurs waar. Het was weer een aardige eerste ronde geweest met veel rallen. De bulk bleven vandaag de rallen met 74 stuks, alle ongeringd. Er zijn na de overname nauwelijks zangvogels bijgekomen.
Een terugevangen Pimpelmees bleek weer de oude bekende AV02323, met de oude herstelde pootbreuk die destijds gespalkt werd. Alsof 'ie wist dat Jos weer zou komen, want na de terugvangst afgelopen 2 september (en behandeld door Jos) was 'ie niet eerder weer teruggevangen.
Het is na het laatste ralletje zojuist rustig en vochtig. Wordt wel wat morgen denk ik.

Groet,

André, Jos en Ingrid.Zondag 2 november 2014

Winderig

Ook vandaag domineren de Waterrallen. De eerste ronde bestond uit ruim veertig vogels waarvan ruime de helft rallen. Toch zijn het er uiteindelijk minder dan gisteren. De Goudhaan behaalt als enige ook de dubbele cijfers.
De reguliere excursies via het Bezoekerscentrum zijn nu beŽindigd, afgelopen woensdag was de laatste dit jaar. Maar in de middag ontvangen we een leuke en enthousiaste groep van circa twintig personen die meededen aan het vogeltrekweekend in het kader van November Wandelmaand van de lokale VVV. Zij hadden zich al enige tijd geleden aangemeld. Er werden door hen acht ringstrengen gesponsord.
Aan het eind van de middag beginnen we met het ontbladeren van sectie 6. Na ruim een uur zijn we ermee klaar... en schuiven we deze sectie dicht. Later vanavond en vannacht zal er regen vallen en dus gaan ook de 'klepjes open'. We zullen zien morgenochtend vroeg.

Groet,

André, Jos en Ingrid.Maandag 3 november 2014

Nog steeds veel wind

Na de regen vannacht (2 millimeter) was het vanochtend droog en dat bleef het wonder boven wonder de gehele dag, op een paar verdwaalde spetters na. Wel nog een stevige wind, Zuid 5-6 Bft. Het losse grofmazige net van sectie 6 hadden we nog open gelaten en dat leverde in de eerste ronde een Houtsnip op. Maar ook dit net begint nu veel blad te verzamelen en sluiten we in de loop van de middag.
Het aantal Waterrallen is sterk teruggelopen en de enige die nog de dubbele cijfers haalt is de Goudhaan.
Aan het eind van de middag hebben we nog een heel leuke terugvangst: een Rietgors mannetje, geringd als na het tweede kalenderjaar op 2 mei 2009; later in 2009 nog twee keer gevangen, nog één keer in 2010 en daarna niet meer, tot vandaag dus. Deze is dus in 2007 of eerder geboren en dus ten minste zeven jaar oud. Ik neem niet aan dat het een record is, maar vermeldenswaard is het zeker.

Groet,

André, Jos en Ingrid.Dinsdag 4 november 2014

Houtsnip

Goudhanen

De wind is grotendeels gaan liggen, sectie 6 is ook weer open. Goudhanen stelen vandaag de show in twee piekrondes: de tweede ronde (hoek secties 8 en 9; 21 stuks) en om half vier (sectie 3 en 8; 24 stuks).
Een enkele Waterral laat zich nog wel horen, maar verder dan één terugvangst komt het niet vandaag. Verder is een Tjiftjaf uit 2010 (toen eerste kalenderjaar) het noemen waard (ook steeds één keer teruggevangen in 2011 en 2013).

Groet,

André c.s.Woensdag 5 november 2014

Er zijn er weer een paar

Na een fraaie rustige nacht begint de dag nevelig en dat blijft de hele dag zo, soms wat meer en soms wat minder. Het is vrijwel bladstil. Er zijn weer wat verse Waterrallen gearriveerd, en we noteren ook een terugvangst van een exemplaar dat op 20 oktober werd geringd. Een lokalo of een pleisteraar, wie zal het zeggen.

Sijs man

De Goudhanen zijn blijkbaar een stukje verderop gaan kijken, al vangen we er een paar van gister terug. En een adult mannetje Sijs blijft mooi.

Groet uit een verstild Glop

André c.s.Donderdag 6 november 2014

Kleine wereld

Het is wederom bladstil en nog mistiger dan gister. Pas om 12.00 uur trekt de mist op en komt er wat wind (Zuid 1 Bft). Om 16.00 uur trekt de wind wat aan (Zuid 3 Bft) en het wordt bewolkt; sectie 6 verzamelt weer veel blad en we sluiten daar weer de netten (met uitzondering van de eerste twee grofmazige).
Qua vangsten valt er weinig te vertellen, of het moet onze 'gespalkte Pimpelmees-vriend' zijn die we twee keer terugvangen, halverwege de dag in sectie 5, en in het halfdonker in sectie 0. Hij heeft het naar zijn zin hier, zo veel is wel duidelijk. Verder vingen we een Waterral uit 2013 terug. De rallenteller voor dit jaar tot en met vandaag staat overigens nu op 666.

Groet,

André c.s.Vrijdag 7 november 2014

Merels...?

Geen mist deze morgen, maar een straffe zuidooster (5 Bft). De verwachte regen halverwege de middag stelt niets voor, een paar spatjes.
Er zijn wel wat meer Merels aanwezig en daar vangen we wel wat van maar het einde van het seizoen nadert... Ook het middelste grofmazige net van sectie 6 wordt in verband met overmatige eikenbladval gesloten, alleen het eerste net van deze sectie kan open blijven omdat de wind nu zuidoost is.
Een Vuurgoudhaan en een Keep zijn vandaag wat krentjes. En we vangen een Merel van 2013 terug: weer zo eentje die blijkbaar alleen in november het Glop bezoekt...

Groet,

eerder
terug
later

André, Jos en Ingrid
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox