logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 25 oktober 2014

Windstil en hoge ritselindex

Wakker van piepende vogels en krijsende merels, zo wil je blijven. Maar het is wisseldag! De eerste ronde bevatte opvallend genoeg slechts vijf vogels en de tweede ronde bleef steken op vier. Het is wel prachtig najaarsweer, windstil en een mooie zonsopkomst! Van de gehoopte verse aankomst is voorlopig dus niet te merken.
Anton en Wil arriveerden met de boot van half tien en troffen een uitgeruste ploeg aan in een spic en span Glop. Dat het met de vogels maar magertjes was wisten we al en dat hebben we 's middags ook niet kunnen veranderen. De eerste nul-rondjes vielen ons ten deel maar met een kleine opleving in de laatste ronde. Waarnemingen van belang waren er ook niet te melden. Andre D bracht ons nog een bezoekje, maar verder was het rustig vandaag.
Uiteraard blijven we hoopvol voor de rest van de week. De weersvooruitzichten zijn tenminste goed, maar we weten dat dat ook geen garantie voor veel vogels is. We gaan het meemaken.

Met vriendelijke groet,

Anton en WilZondag 26 oktober 2014

Rustige start

De dag begon met veel meer wind dan gisteren en dus ook veel meer blaadjes. Geen aanvoer van zangertjes, wel van rallen. In de eerste ronde leverde dat twintig exemplaren op, allen vers. Verder was het druppelen wat de vogels betrof. Gelukking hadden we met de excursie een leuk palet van acht vogels. Er waren elf adulte deelnemers die drie strengen sponsorden.
Ook nu kunnen weer geen belangwekkende waarnemingen melden. Barbara was weer even op de koffie en meldde later dat er op de kwelders en duinen vrijwel geen vogels zaten. We weten dus wat we de komende dagen mogelijk (niet) te doen hebben. De wind trok in de middag nog aan en gelet op de vangsten in sectie 6 (nul) en het vele blad deze sectie rond 16.00 uur gesloten.
Bij de rallenkooi bij sectie 8 hebben we een cameraval geplaatst. We zijn benieuwd hoe de rallen zich gedragen rondom en in de kooi. Vandaag een paar keer gezien dat ze met gemak uit de opvangkooitjes kunnen komen en mogelijk lukt dat ook bij de ingangen van de kooi. Een opening van ongeveer 2 cm is eigenlijk al voldoende om ze door te laten. We hopen op de beelden meer te zien. Lopen ze keurig langs de leidwand of gaan ze er over heen? Kortom een heleboel vragen en morgen of later in de week hopen we met antwoorden te kunnen komen.
Vandaag wat uitgebreider in de Franse gids wezen neuzen. Als we dat in het Nederlands kunnen krijgen zeg!! Ook vele niet zangvogels staan daar in vermeld. In de laatste ronde van 23.00 uur nog een Wateral in een kooi.

Met vriendelijke groet,

De Sallandboys.Maandag 27 oktober 2014

Het blijft stil

De wind was flink gaan liggen en naar zuid gekrompen. De aantallen vogels ook. In de kooien in de eerste ronde slechts twee Waterrallen en in de rest van de dag kwam er nog maar één bij en in de laatste ronde nog twee uit het net geplukt. Ze zijn er nog wel, maar zo te horen nog maar weinig.
In rest van de dag wisselde de nulrondjes zich af met slechts enkele, merendeels geringde vogels. Op zich gunstige omstandigheden voor Wessel om meer ervaring op te doen met het hanteren en ringen van vogels (hij is bij mij in opleiding). Sectie 6 is rond 10.00 uur weer geopend.
De cameraval werd gisteravond laat gecontroleerd en bleek verkeerd afgesteld. Deze om 23.00 uur weer ge´nstalleerd. Er was gedurende de rest van de nacht slechts één Waterral op te zien die op en van de leidwand van de kooi bij sectie 8 sprong. De camera is nu ingesteld op foto's en korte filmbeelden. Spannend wat dat nu weer oplevert.
Het dagtotaal kwam met pijn en moeite op 22 vogels uit, met als uitsmijter(tje) een Kleine Bramsijs. Enkele mannen waren het eiland op geweest en kwamen met weinig hoopvolle berichten terug. In het Glop was ook weinig te melden: een heel lichte Buizerd, een hoog jagende Sperwer en af en toe wat Sijzen, Putters en een paar Rietgorzen.
Van de Tjiftjaf werd DNA bemonsterd.

Met vriendelijke groet,

De Sallandboys.Dinsdag 28 oktober 2014

Over de honderd

Het was een mooie heldere nacht en dus goed weer voor mooie camerabeelden, maar helaas blijkt er ergens een probleem te zitten en kan hij niet lang actief zijn ondanks vervangen batterijen. Maar belangrijker was dat de rallen het ook een mooie nacht vonden, want de eerste ronde leverde zomaar 37 rallen op. Na de laatste dagronde stond de teller op 54 Waterrallen en precies honderd vogels. Zanglijster en Vinken waren ook goed vertegenwoordigd.
De slechtste ronde bestond uit één vogel, maar dat was volgens ons dan ook een zuivere Siberische Tfiftaf. Uiteraard is die goed gedocumenteerd, zijn er veertjes verzameld en veel foto's genomen. Hopelijk geeft het DNA onderzoek uitsluitsel.
Het was hier de hele dag stralend weer met uiteraard een frisse wind. Gerrit bracht hoop met de melding dat er voor de nacht van woensdag op donderdag zware trek werd verwacht. We wachten maar af en rekenen er natuurlijk wel op. Henk is met de avondboot vertrokken. Je bent vergadertijger of niet. We blijven hoopvol de cameraval uitproberen.
In de controleronde van deze dag nog een Spreeuw en een Waterral en dat maakt 102. De wind is inmiddels zo sterk aangetrokken dat sectie 6 weer is gesloten.

Met vriendelijke groet,

De Sallandboys.Woensdag 29 oktober 2014

Nog ietsje meer dan gisteren

Wegens de verwachte lichte regen een vroege ronde gelopen in hele lichte motregen. Slechts één Waterral in de kooien en in de rietsectie bleek een kleine Spreeuwenslaapplaats te zitten en daarvan één gevangen. Met de vroege ronde vrijwel geen rallenactiviteit waargenomen. Dat gold ook voor de late avondronde van gisteren. Met de eerste ronde hadden we echter weer volle kooien met in totaal 28 rallen. De hele week nog geen enkele geringde ral terug gevangen (en ook vrijwel geen zangertjes). Er is dus duidelijk sprake van doortrek en het lijkt er op dat de meeste rallen in de nanacht aankomen.
De rallen bleven de hele dag doordruppelen en we konden André v Loon desgevraagd doorgeven dat de teller dit jaar al op 430 stond. We gaan dus voor de 500, maar het mag ook meer zijn natuurlijk
De fotoval is een mooi medium maar moet het wel goed doen. Ook vannacht weer problemen, maar nu wel een slechte batterij kunnen opsporen dus wie weet morgen meer nieuws.
Vandaag onze eerste Bladkoning. Altijd leuk. Gedurende de hele dag wel lichte doortrek van lijsters, met daarbij ook af en toe een paar Kramsvogels. Ook de Veldleeuwerikken trokken in kleine aantallen door. In het bos nog een Vuurgoudhaan gehoord en meer Barmsijzen dan afgelopen dagen.
Hadden we gisteren na de laatste ronde voor het donker werd precies 100 vogels, ook nu lukte dat toevallig ook weer dankzij 18 Vinken die bij sectie 5 in de netten hingen. Wellicht levert die slaaplaats morgen nog meer Vinken op.
's Middags bezoek gehad van een echtpaar uit NH die veel in de Wieringenmeer telden. Ze hadden van het BezoekersCentrum te horen gekregen dat de excursie niet doorging omdat de vogels niet van regen hielden. We hebben ze toch nog twee vogels kunnen laten zien.
Twee avondrondjes leverden nog vijf rallen op. Het is een heldere nacht, windstil en al om het vriespunt.
Benieuwd.!!

Met vriendelijke groet,

De Sallandboys.Donderdag 30 oktober 2014

Nu 70% meer

Tijdens de extra vroege ronde al veel trek van lijsters. In de struiken ritselde het van de rallen maar nog maar één in de kooien. De volgende ronde leverde "slechts" 18 rallen op. Het hadden er meer kunnen zijn als het klepje van een van de vangkooitjes van 8 dicht zou zijn geweest. Het regende rallen uit die kooi. Uiteindelijk bleven we op 39 rallen steken en dat hadden er dus veel meer kunnen zijn. Een aantal kuststations vingen ook behoorlijk wat rallen (lang zoveel niet als bij ons natuurlijk).
Er was een flinke aankomst van Roodborsten en Goudhaantjes en we vingen eindelijk ook een Vuurgoudhaan. Bij de baan ook nog een Bladkoning gehoord. Net voor de middag kwamen we weer op honderd uit en dat gaf hoop, maar die is wel vaker ijdel. De vangsten kakten behoorlijk in, maar we bleven leuk bezig.
Ardie kwam nog even koffiedrinken terwijl wij aan ons ontbijt zaten (10.30 uur). Ja, het is soms echt afzien hier.
De camera stond de hele dag bij de kooi in sectie 4 opgesteld maar leverde conform de vangsten daar geen beelden van vogels of ander gespuis op. Het is opvallend rustig met de grote vogels, de hele week vrijwel geen Houtduiven, slechts af en toe een Houtsnip en sporadisch een Sperwer of Havik. Vanavond flinke trek van Koperwieken. Morgen weer vroeg op dus.

Met vriendelijke groet,

De Sallandboys.Vrijdag 31 oktober 2014

Alweer 100+

Om 6.45 uur was het mistig en windstil. Zo ook de vogels. Weinig trek in de lucht en vrijwel geen rallen in de struiken en slechts twee in kooi 8. De verwachtingen waren dus laag, maar dat viel nog wel mee. De eerste ronde leverde in totaal 54 vogels op, waar onder 30 Waterrallen. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat meer dan 90 % van de rallen na het ochtengloren in de kooien lopen. Als de kooien vanwege slecht weer 's nachts gesloten worden, kan er toch gevangen worden als de kooien minimaal een half uur voor zonsopkomst vangklaar worden gemaakt.
Bezoek gehad van Christiaan Both en een vriend. Ze hebben een rondje mee gelopen. Nadien kwam Barbera nog even buurten. Voor de traditionele gang naar het dorp stond de teller op 111 vogels, waarvan 99 verse en daarbij toch nog wel 46 Waterrallen. De collegae op Vlieland hadden gisteravond een ral van ons uit 28-10-14 gevangen. Voor een soort waar je maar bar weinig van terug krijgt, toch wel een leuke melding.

Met vriendelijke groet,

eerder
terug
later

De Sallandboys.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox