logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 18 oktober 2014

Rallen

Wisseldag vandaag, in de eerste ronde al 19 rallen. Het bleef aardig doordruppelen. Om 12 uur stond de totaalteller op 51 stuks.
Wim nam de boot van 10.30 en Koos en Helma kwamen daarmee aan. Symen was gister al gearriveerd. Kees vertrok om 13.00 uur. Het bleef de hele dag aardig doordruppelen met als hoofdsoort meestal weer enkelen rallen per ronde. In de loop van de middag viel de wind weg en ook de vangsten vielen bijna stil.
De waterral vormde de hoofdmoot vandaag met 38 stuks.
Leuk was wel de terugvangst van een waterral die vorig jaar op 2 okt. is geringd door Joop. Verder veel aanloop van geïnteresseerden vogelaars en ringers, typisch voor een zaterdag in de herfstvakantie, onder andere Barbara, Henk Lichtenbelt, Ruud en Corrie (familie van Wim), Frank Oosterhof en een stel Engelse vogelaars.
Het werd uiteindelijk een mooie plushonderddag: 101 totaal, 77 vers en 24 terug, in 13 soorten.
Opvallend was een zwartkop met een mooie blinkende Denmarkring.

Met vriendelijke groet,

Symen, Dirk, Koos en HelmaZondag 19 oktober 2014

Druppel, druppel, druppel...

Standaarduitrusting

...is het geluid waaardoor we wakker worden. De ritselindex is laag. Gevulde netten, maar dan wel met blaadjes en mestkevers. Ook de rallen zijn grotendeels verdwenen. Om elf uur begint het gestaag te regenen en vangen we ook geen vogels meer. De regenmeter geeft vier millimeter aan.
Tijdens de excursie wordt het gelukkig droog. Er waren 11 adulte deelnemers die we op de valreep toch nog een zwartkop konden laten zien.
De wind bleef stevig doorwaaien, sectie 6 hebben we gesloten en het meeste losse blad is van de bomen. Een paar Tjiffen zorgden voor nog wat DNA monsterwerk. Met de vangsten bleef het behelpen. Het dagtotaal kwam uit op 44 vogels, 37 nieuw en 7 terug in 10 soorten. De Waterral vormde met 16 stuks de hoofdmoot. De laatste ral werd met een gericht lichtschot uit de boom gegrabbeld.

Met vriendelijke groet,

Symen, Dirk, Helma en Koos.Maandag 20 oktober 2014

Blad, blaadjes, blaadje, loof, Leaf, Folie...

De eerste rond kostte ons een uur, niet vanwege de vogels, wel vanwege de vrachten composteerbaar afval die we uit de netten moesten verwijderen. En dan hebben we sectie 6 nog steeds gesloten. De regenmeter gaf anderhalve millimeter aan. Ook de tweede ronde kostte ons weer bijna een uur...
Het blijft stevig doorwaaien en we hebben dus tijd genoeg voor de appeltaart. Met de vangsten blijft het tobben, totdat een sperwer zorgde voor een rondje van 10 vogels. Een Keep was de verrassing voor vandaag. De avondpiek bestond uit drie lijsters in drie soorten.
Het totaal kwam uit op 39 vogels, 31 vers en 8 terug, in 13 soorten.

Met vriendelijke groet,

Symen, Dirk, Koos en HelmaDinsdag 21 oktober 2014

Fall... maar dan wel van bladeren!

Vuurgoudhaan

In dit tempo worden de bomen behoorlijk snel kaal en zijn we druk bezig met het schudden van de netten. De vangsten blijven beperkt en bestaan vooral uit rallen, die waaien niet uit de netten.
Om 14.00 uur valt er een behoorlijke hoosbui met veel wind. De paden veranderen in korte tijd in riviertjes met stromend water. Vier millimeter zat er in de regenmeter deze morgen en in de loop van de dag komt er nog tien bij. Door de toenemende wind tot stormachtig, besluiten we om 18.00 uur om de baan te sluiten.
Het dagtotaal blijft steken op 33, 29 nieuw en 4 terug in 10 soorten. De waterral is met 18 stuks koploper. Leuk was verder een Vuurgoudhaan en 2 kepen.
We bereiden ons voor op een stormnacht met extra hoog water.

Met vriendelijke groet,

Symen, Dirk, Helma en Koos.Woensdag 22 oktober 2014

(Zee)Honden aan de Lijn

De dag begon met gesloten netten en een rondje over het inmiddels gehalveerde eiland. De hele kwelder is verdwenen onder het zeewater. De foto's spreken voor zich. Ook het strand was onzichtbaar en de boten bleven tot 13.00 uur in de haven. De rallenkooien stonden wel op scherp, maar ook de rallen waren met de wind weggewaaid. Slechts één gisteren geringde ral kwam in de kooi.
Om 13.00 uur verliet Dirk het eiland.

Kwelder onder water

De middagexcursie bestond uit 9 personen(6 adult en 3 Juveniel). We konden ze geen vogels tonen, maar wel verhalen vertellen. Met 6 gesponserde ringstrengen toonden ze hun tevredenheid.
Vanaf 16.00 uur was de wind zover afgenomen dat we de opstelling weer hebben geopend en dit leverde 17 vogels op. Het totaal kwam op 18. 9 nieuw en 9 terug in totaal 8 soorten.

Met vriendelijke groet,

Symen Deuzeman, Koos en Helma van Ee.Donderdag 23 oktober 2014

Rust na de storm

De netten hangen rustig naar beneden deze morgen en in de eerste ronden hebben we zo'n 30 vogels. Leuk voor de jongenlui van de JNM. Zij waren deze morgen op excursie bij ons. We konden ze laten genieten van Rallen, Sijsjes, Winterkoning enz. Verder haden we behoorlijk wat aanloop van een paar andere geinteresseerden.
Vanaf 12.00 uur kregen we echte rust in het Glop. Bezoek weg en vogels gevlogen. Een Sperwer zorgde voor een onderbreking van de nul-ronden. Niet door de netten vol met vogels te jagen maar door er zelf in te gaan hangen. Dit was gelijk de krent van de dag.

Sperwer

De rest van de middag werd besteed, door om beurten een andere activiteit uit te voeren: een wandeling naar de derde slenk om te kijken of het zware Calidrismateriaal de overstroming heeft overleeft(Wat gelukkig zo is), en: het bekijken van de ganzen- en Steenloper-popolatie op het eiland op de aanwezigheid van zenders en vlaggen.(die niet zijn waargenomen.)
De avondinval van lijsters bestond uit één koperwiek en één zanglijster
. Het totaal van deze dag is 49, 34 vers en 15 terug, in 15 soorten.

Met vriendelijke groet,

Symen Deuzeman, Koos en Helma van Ee.Vrijdag 24 oktober 2014

Recept voor Houtsnip

Men neme twee grofmazige netten. Zetten deze neer op strategische plaatsen in een berken- eikenbosje. Dan loopt men met veel kabaal, met de wind mee door het bos. Soms geeft men een beetje extra gas. Enz.. En dan niet één, maar twee!!
Daarna mmm... Ringen, meten, wegen en los.
Dit was dan ook direct de top van de dag. Om 10.30 uur begint het te druppelen, afgewisseld met mot- en miezerregen. De rondjes en tussenrondjes zonder vogels volgen elkaar op. Om drie uur het sperwerrondje met ineens tien Staart-, Kool- en Pimpelmezen. Ook nog een Tjif, die een ring kreeg en wat veren af moest staan voor de DNA-bepaling.

patroon

Om vijf uur kwam er nog een Duiven aanwaaien, die ons trakteerde op appeltaart.
De avondpiek van lijsters bestond uit één merel.
Al met al: een verregende dag en een eiland met weinig vogels. De regenmeter geeft 4 mm aan. Het totaal kwam vandaag uit op 29, 13 vers en 16 terug, in 12 soorten.
Terugkijkend op een heerlijke ontspannende herfstige week, met wel wat weinig vogels, wensen we onze opvolgers veel leuke krenten toe.

Met vriendelijke groet,

eerder
terug
later

Symen Deuzeman, Helma en Koos van Ee
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox