logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 42


Zaterdag 11 oktober 2014

Wisseldag

De eerste ronde was verrassend te noemen, 19 van de 25 vogels waren Zwartkoppen. Dat was ook het beeld van de dag. De teller bleef steken op 43 Zwartkoppen op een totaal van 68 vogels. In de loop van de middag werd de regenmeter met 1 mm gevuld. Buiten het overtrekken van het buienfront geen bijzonderheden.

Groet, Ardie, Kees, WimZondag 12 oktober 2014

De zoete inval

Een hoop leven in het Glop, al lag dat meer aan de menselijke bezoekers dan aan de vogels vandaag. Naast de reguliere excursie kregen we 's ochtends bezoek van een vogelwerkgroep uit het oosten van het land en 's middags van een van onze lokale sponsoren.
Wat vogels betrof viel het wat tegen. Hardnekkige mist lieten de eerste paar rondjes in het water vallen en ondanks het mooie najaarsweer daarna kwamen ook later de vangsten maar moeizaam op gang. De rallenvangst begint weer een beetje aan te trekken. Zes rallen in de kooien en twee in het mistnet, eentje overdag en eentje 's nachts.

Groet, Ardie, Kees, WimMaandag 13 oktober 2014

Lijsters

Vroeg in de ochtend kwam de regen nog met bakken naar beneden maar juist voor het licht worden werd het droog. Vanwege de nattigheid op tijd gelopen en terwijl we de eerste vogels uit de netten bevrijden vlogen de lijsters links en rechts ons om de oren. Na de tweede ronde stond de teller al op 74.
In de middag nog een late Kleine Karekiet en in de grofmazige netten bij zes een aantal dikke Duiven. Onze eigen Duif kwam ook nog even langs. De rest van de dag keutelde het nog een beetje door waardoor we op 118 individuen uitkwamen.
Het was een leuke dag zonder bijzondere soorten.

Groet,

Ardie, Kees en WimDinsdag 14 oktober 2014

Goudhanen

Siberische Tjiftjaf

Een helder en mooi begin van de dag met een begin ronde van bijna 40 vogels. De lijstergolf van gister lijkt grotendeels doorgetrokken, maar we krijgen vandaag een achterhoede van goudhaantjes in de netten.
In de loop van de dag begon het te betrekken en vanaf drie uur trok er een regenfront over. Na de 4 mm van gisteren kwam er nu 6 mm bij waardoor het nu toch wel behoorlijk nat begint te worden in het terrein.
Vanochtend een Siberische Tjif. We hebben naast wat veertjes een roepje opgenomen. Volgens toevallig aanwezige JNM-ers heel overtuigend, maar het is ons nog niet gelukt om de opname van telefoon naar computer te transporteren. De NVO koolmees betrof een in full technicolor uitgerust exemplaar (waarschijnlijk) uit het Lauwersmeer.
Verder geen bijzonderheden.

Groet,

Ardie, Kees en WimWoensdag 15 oktober 2014

Rust

Er is vanacht weer drie millimeter bijgekomen in de regenmeter. We hadden een mooie eerste ronde waarna er elke ronde weer wat bijkwam. Vandaag weer een Siberische Tjif bevederd. Verder veel Roodborsten. In de avondschemering een kleine piek in de vangst.
Veel overvliegende Koperwieken en een hoop getik in het bos waarvan we er enkele konden bevrijden uit het net.
De middagexcursie werd met 11 adulten en 8 juvenielen goed bezocht. Naast educatie heeft Ardie de ONAD verder gemodificeerd, de windveren zijn aangebracht en het ziet er zeer profi uit.
Het is nu zeer rustig qua wind. Het rallegeluid doet ons hopen op rijk gevulde inloopkooien in de eerst ronde morgenochtend. We gaan het beleven!

Groet,

Wim, Kees en Ardie.Donderdag 16 oktober 2014

Een golfje Goudhanen

In de ochtend trokken er wat kleine buitjes over maar dat gaf minder dan 1 mm in de regenmeter. Ook de vangst was gewoon mager te noemen. We hadden dus tijd om een aantal brakke netten te vervangen. In de middag zat er in net 5.1 een golfje Goudhanen en het rondje van 18.00 uur leverde de eerste Bladkoning van deze week op.
Het laatste rondje voor donker wist een Boompieper het net van 5.8 te vinden. Er was geen Siberische van te maken. We hebben een aantal Tjiffen wetenschappelijk bevederd. Daar zat ook weer een Siberische Tjif tussen.
Traditiegetrouw is deze herfstvakantie ook de JNM op bezoek geweest.
Het is een zeer rustige avond, buiten zonder jas een donkercontroleronde gelopen, de netten hangen strak naar beneden, de sterren stralen overal, laat de vogels maar weer komen.

Groet uit een door rallengeluid toch niet zo rustig groene Glop.

Ardie, Kees en WimVrijdag 17 oktober 2014

Laatste dag

Zeer rustige afsluiting van een prachtige vangweek. Eerste twee uur van de dag mist, daarna stralend weer, maar de vogels druppelden maar langzaam binnen. Meerdere roepende bladkoninkjes op en rond de baan, maar geeneen in de netten.
's Middags bezoek van de familie Verhoef. Nu het rallengeluid op volle sterkte om morgen de kooien te vullen voor onze opvolgers.

Groet,

eerder
terug
later

Ardie
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox