logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 4 oktober 2014

Dierendag = vogeldag

Na een nacht geluid met rallen direct al goede vangsten. Rond het middaguur al 28 stuks. Joop neemt het over van Bert.

Nadat we Bert hadden uitgezwaaid begon voor ons een leuke vangmiddag, vooral de mooie aantallen rallen waren een plezier. Het weer werkte nog prima mee, een lekkere temperatuur, met een zonnetje, en wind varierend tussen kracht 2 en 4. Overal in het Glop hoor je de waterrallen plonzen, en het aantal dat zich in de kooien liet vangen is blijven steken op 39.
Tijdens de laatste rondes in het donker zaten er diverse op de spandraden, wie weet laten die zich morgen verschalken. Super was natuurlijk de bladkoning, (de vierde van dit seizoen) die eenzaam in sectie 8 hing, ter hoogte van kooi 8, waar een waterral hem gezelschap hield.

Keep

Ook de keep was voor ons bijzonder, evenals de putter en de sijzen. Die vang je aan de IJssel niet dagelijks. Vanmiddag vloog er een havik over, die voor wat onrust zorgde, en die er voor zorgde dat we in sectie 2 zes vogels op 2 vierkante meter vingen.
De hele middag wemelde het in het bos van de staartmezen, waarvan zich er helaas maar eentje liet vangen, want wat zijn dat een leuke beestjes.

Groet,

Bert en Arjen, Joop en MarijkeZondag 5 oktober 2014

Mazzel met het weer

Hoewel de voorspelde regen vannacht is uitgebleven, was het eerste rondje van vanochtend een karige, met maar vier vogels. De weersomslag, vooral meer wind, heeft over de hele dag gezien niet geleid tot veel minder vogels. Wel tot veel meer blad, de hele dag door hebben we moeten plukken, de wind was weer wisselend van sterkte, wel hebben we het de hele dag droog gehouden.
Het moeten missen van het rallengeluid heeft duidelijk wel effect: geen enkele ral vandaag, en we hebben er slechts eenmaal eentje gehoord in het Glop. De dag begon ook heel stil. Om 10 uur begon er pas wat leven in de brouwerij te komen, met eerst de mezen, en later de vinken.
Om tien uur verwelkomden we een groep van 14 enthousiaste excursiegangers, onder leiding van Raymond Claassen, die we konden verblijden met een mooi scala aan vogels, met een bladkoning als welkome topper! Ook vanmiddag zijn we leuk bezig gehouden door een groepje van vijf excursiegangers die via het bezoekerscentrum het Glop wisten te vinden. De bezoekers bleken dolenthousiast, ik citeer: "wat was dit een feest!". En dat was wederzijds, altijd leuk als je mensen warm kunt maken voor het schone vak der vogelringerij.
Heel bijzonder was het stel bladkoningen, dat vanmiddag op 30 centimeter van elkaar in sectie 9 hing. Ook om 18.00 vingen we nog een exemplaar, maar die bleken we vanmorgen ook al in handen gehad te hebben: het gewicht was tussen 9.45 uur en 18.00 uur gestegen van 5.7 gram naar 6.2 gram, genoeg te eten dus hier.
Een goudhaan met vet 4 bleek toch maar 6.2 gram te wegen, hetgeen helaas niet van de ringers gezegd kan worden... Verder hadden we nog een koolmees Niet Van Ons.
De slotronde rond 20,00 uur leverde nog zes vogels op die een plaatsje voor de nacht zochten.

Joop en MarijkeMaandag 6 oktober 2014

Nog steeds mazzel met het weer

De dag begon met een ronde van 14 vogels.
Verder waren de aantallen per keer niet spectaculair, maar over de hele dag sprokkelden we toch nog een leuk aantal bij ekaar. Je zou zo aan het vangen van bladkoningen kunnen wennen, vandaag hadden we al weer twee verse exemplaren, en eentje liet zich voor de tweede keer door het net verrassen.
Over de dag genomen zagen we veel vinken in het Glop, waarvan zich er een heel aantal lieten vangen. Opvallend was het feit dat we vooral vrouwtjes in hun eerste jaar vingen.
De zanglijsters en merels echter waren weliswaar ook ruimschoots aanwezig, maar we hadden er slechts in de laatste ronde een paar in het net. Ook leuk was de enige waterral van vandaag, een terugvangst in kooi 8.
De wind lijkt nu toch wel toe te nemen, dus aan blad ruimen viel niet te ontkomen. Gelukkig bleef het de hele dag droog. Uit net- en zelfbehoud hebben we vanmorgen om 9.00 uur sectie 0 gesloten, het aantal elzenproppen was al heel behoorlijk. De voorspellingen voor morgen zijn niet best, dus we moeten even goed overdenken welke actie we daarop moeten ondernemen. Vanmiddag vloog er een sperwer laag over, en even later hing er een leuk aantal vogels in sectie 1, waaronder weer een verse bladkoning.
Vanavond hebben we versterking gekregen van Jan van Dijk, en we hopen dat hij heel veel werk te doen krijgt.

Joop en MarijkeDinsdag 7 oktober 2014

Onverwachte traktatie

Vandaag was een winderig dagje. Dat begon al afgelopen nacht, waarin tot 8.30 uur ook 4 millimeter regen in de regenmeter was gevallen. Om 10.30 uur hebben we een gedeelte van sectie zes gesloten, waarna we hebben besloten om rond 15.00 uur ook de secties 1 en 2, en de rest van sectie 6 te sluiten, hetgeen geen overbodige luxe was, want het pad ligt al vol met elzenproppen.
E.e.a. had natuurlijk ook effect op de aantallen gevangen vogels, de teller is blijven staan op 54, waaraan de veertien sijzen die tijdens een ronde op 2 vierkante meter in sectie 2 hingen een flinke bijdrage hebben geleverd.
Tijdens de eerste ronde hingen er 13 vogels in het net, waarna de rest er mondjesmaat bij kwam.
Vanmiddag kwam een tevreden excursiegangster samen met haar man een lekker suikerbrood brengen, als dank voor "de geweldige middag" die ze zondag had gehad. Niet nodig, maar wel erg leuk.
Het waterrallengeluid is dankzij Henri Bouwmeester weer in ere hersteld, waarvoor dank, en we hopen natuurlijk dat grote aantallen waterrallen morgenochtend de kooien zullen bevolken.
Pluvius liet zich niet onbetuigd, gedurende een paar fikse buien is er nog weer 5 millimeter regen gevallen. Op moment van schrijven waait het nog flink, maar we hopen morgen voordat het licht wordt de netten weer open te kunnen schuiven.

Joop en MarijkeWoensdag 8 oktober 2014

Onverwacht bezoek

Even na 06.00 uur hebben we de eerder gesloten netten weer vangklaar gemaakt. Het was wel winderig maar droog. Daarna werd de eerste rondgang langs de netten gelopen en dat leverde 13 vogels op, waaronder enkele waterrallen. Dat was te danken aan het geluid dat we de gehele nacht hebben laten horen. Het geluid werkt dus prima!
Het grootste deel van de gevangen vogels van vandaag bestond dan ook uit waterrallen en zanglijsters. Daartussen zaten ook nog een koperwiek, een vuurgoudhaan en 2 tuinfluiters. Het totaal is blijven steken op 45 gevangen vogels. Een door Bert Dijkstra gevangen bladkoning liet zich vandaag voor de derde keer hervangen.
Vanmiddag vloog op de hoek van sectie negen met sectie nul een houtsnip op, we kunnen altijd hopen... Ook de wilde eenden in het water naast sectie 2 lieten zich helaas niet vangen.
Judith (collega ringer van Henk Luten) cum suis brachten een bezoek aan het Glop, We konden hen wat rallen en een net gevangen bladkoning tonen.
Tijdens het schrijven dezes landde een waterral op ons afdakje, sprong op de grond en verdween in de vegetatie. Helaas kunnen we deze niet meetellen vooor ons totaal...
Vanmiddag stond opeens onaangekondigd een flinke groep, vooral duitstalige, excursiegangers op de stoep. Ook deze groep was erg geinteresseerd, wat ons geen gesponsorde ringstrengen maar wel een leuke fooi opleverde.

Joop en MarijkeDonderdag 9 oktober 2014

Onverwacht bezoek

De wind liet vanmorgen de netten flink bollen en met slechts 6 vogels begon de dag erg kalm. Tot de middag vingen we af en toe een waterral. In de loop van de middag werd het zonniger.
Het rondje van 14.30 uur leverde opeens 25 vogels op, dat verdubbelde het aantal dat tot dan toe gevangen was. Tijdens de laatste ronde in het licht wisten we na een sprintje de dertiende wintertaling voor het VRS te vangen, die gelijk een nieuwe weeksoort was.
Lastig te determineren zo'n beestje, maar met vereende krachten hebben we het tot een goed einde weten te brengen, leuk! Weer eens wat anders dan bladkoningen, die vandaag helaas verstek lieten gaan.
Het rallengeluid is weer tot in de verre omtrek te horen, en we hoorden tijdens de voorlaatste ronde al weer diverse waterrallen plonzen en roepen, dus wie weet.
De wind is gaan liggen, we hebben goede hoop voor de dag van morgen, hoewel we weten dat dat geen garantie biedt.

Joop en MarijkeVrijdag 10 oktober 2014

Onverwacht bezoek

Vanochtend hadden we bij de eerste ronde 13 vogels. De wind leek geluwd, en de zon deed al zijn best. Het rallenfestival waar we op gehoopt hadden is helaas uitgebleven, twee exemplaren hadden zich verwaardigd zich in de kooien te vervoegen.
Gaandeweg de dag werd het warmer en waaide het minder. De vangsten liepen daardoor dan ook op. Halverwege de dag was het een familie kleine barmsijs die onze netten bezocht. Ook onze dames liepen regelmatig een ronde en tot twee keer aan toe kwamen zij met een sperwer terug naar de ringtafel.

Rich pickings

Een super zware vink belandde in onze weegbuis. Met een vleugel van 93 millimeter en een gewicht van maar liefst 29,3 gram de zwaarste ooit door mij (Joop) gevangen en gewogen. In onze database zijn er tot nu toe 6590 vinken geringd en gewogen. 25 exemplaren zaten in de range van 29 gram, drie van 30, twee van 31, en drie van 32 gram. Dus onze vink was ook een toppertje.
Een leuk palet van verschillende soorten vogels passeerde vandaag onze handen alvorens ze weer werden vrijgelaten. Op dit moment is het nagenoeg windstil de netten hangen slap tussen de stokken en niet als zeilen in de wind net als de afgelopen dagen.
We hopen mogenochtend voor de wissel nog een paar leuke soorten te scoren, wie weet.

eerder
terug
later

Joop en Marijke
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox