logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Zaterdag 27 september 2014

Certificeringsdag

Vandaag een drukte van belang vanwege de certificeringsdag. Een tiental ringers kwamen met Henk van der Jeugd van de wal. Wij (Bert en Arjen) komen aan met de boot van 09.30 uit Lauwersoog. Op de boot ontmoeten we nog Barbara en hebben het terloops nog over sperwergrasmussen (je voelt het al aankomen...).

Jong geleerd

Eenmaal op het Glop worden we hartelijk ontvangen door de ringers, soep en de certificanten. We horen uiteraard direct dat die ochtend een sperwergrasmus gevangen is. Om 13.00 uur is het Glop weer leeggelopen en begint de door ons zo gezochte rust weder te keren. We settelen ons en de vogels blijven druppelend binnenkomen.

Opmerkelijkheden zijn een waterral en een kleine barmsijs. Bij de ronde van 16.00 uur hangt er wel een hele grote tuinfluiter in net 1, de sperwergrasmus is wedergekeerd en laat ook ons genieten van zijn aanwezigheid op het eiland.
Het weer is fantastisch, strak blauwe lucht en een aangename temperatuur. Bijgevoegd foto's van de certificering en twee generaties nieuwe ringers.

Groeten,

Bert, Arjen, Hielke en VeraZondag 28 september 2014

De spanning loopt op

De eerste volle dag, we beginnen met een aardig palet aan soorten, waaronder een waterral.
Om 11.00 uur de eerste excursie van vandaag van een groep Vogelreizen. In totaal 14 enthousiaste mensen (allemaal na het eerste kalenderjaar). We kunnen ze veel soorten laten zien. Tevens wordt er nog gesponsord. Om 14.00 uur alweer de volgende ecursie met in totaal 9 mensen (idem). Ook nu weer sponsoringen.

Met het vertrek van de excursies verdwijnen ook de vogels. Hoewel geen nul-rondjes blijft het aantal uiteindelijk steken op 60. Maar hiermee evenaren we wel al het weektotaal van vorig jaar, dus niet getreurd. Op het einde nog wel een vuurgoudhaan, dus laat ook de neefjes maar komen!.

We weten nu nog niet wat de volgende ochtend zou gaan brengen...

Groeten Bert, Arjen, Hielke en VeraMaandag 29 september 2014

De spanning loopt op

Ondanks het rustige weer toch behoorlijk wat aankomst. De eerste twee rondes volle bak met zwartkoppen. Binnen twee rondes al direct de helft van de hele dag te pakken. Een goed begin van de dag. In de middag een groepje van vier kleine barmsijzen die water komen drinken in sectie 2. Opvallend is dat een hiervan in 2012 eerder geringd is en daarna niet weer tot nu toe. De hele dag door waterral gevangen met uiteindelijk in totaal zeven. Het lijkt er dus op dat het geluid weer zijn effect heeft gehad. Er scharrelen er nog meer voor morgen.

's Middags komen Oscar en Matty aan voor het kwelderonderzoek en aanvullend wat nachtvlinderonderzoek (bij de lamp nog een donsvlinder!).
De laatste ronde, wanneer de teller op 97 vogels staat, de eerste hoe-wiet van het jaar. Het geluidje blijkt uit het net te komen. Houzee, de eerste van het jaar! De honderd(envier) wordt vol gemaakt door een groepje staartmezen.
De trend in de tijd loopt door: tjiftjaf - goudhaan - vuurgoudhaan - bladkoning - ....

We hebben dus zin in morgen!

Groet,

Bert, Arjen, Hylke, VeraDinsdag 30 september 2014

(De)crescendo

In de vroege ochtenduren, zo rond 6.30 uur, een beste bui gehad. Na twee nachten rallengeluid gedraaid te hebben (van 's avonds 7 tot 's ochtends 8) zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het eerste rondje gaf ons gelijk. Verspreid over de vier kooien gelijk zes rallen.
De rest van de dag erg rustig met vogels. Laat op de middag wel een clubje Kleine barmsijzen en een drietal Kepen.

Jong geleerd

Op het Glop zelf werd het ook steeds rustiger. Hylke en Vera zijn weer naar de vaste wal gegaan en Oscar en Matty hebben hun monsters op de kwelder en het Groene Strand getrokken en zijn zelf ook weer vertrokken.
Al met al met de vogels een rustige dag. Opmerkelijke dingen: barmsijs met slagpenrui, drinkplaats halverwege baan 2 blijft in trek, drie rallenkooien staan nog te droog, kooi bij 3 vangt verreweg het best.
Er valt verder helaas weinig te melden, het aantal blijft wat achter.

Groeten,

Bert en ArjenWoensdag 1 oktober 2014

Concerto Nr. 3 in F majeur, Op. 8, RV 293

De zomer is echt vertrokken, er hangt een dikke laag mist in de polder en de Kepen, Zanglijsters en Goudhanen beginnen de netten te vullen. De eerste twee rondes leveren eveneens volle rallenkooien op, in kooi 3 zitten er respectievelijk zeven en zes. Het draaien van het rallengeluid 's nachts doet weer goed werk. Het wordt een topdag voor waterrallen, met een dagtotaal van 22. Opvallend is dat we geen terugvangsten van Waterrallen hebben, dus veel doortrek. Op het eind van de dag de eerste Koperwiek voor dit jaar.
Een leuke en goed bezochte excursie (13 deelnemers) vanuit het bezoekerscentrum gehad. Weer verschillende ringstrengen kunnen laten sponsoren.
Zwartkoppen lichte doortrek
vleugels kooi 4/5 verlengen

Bert en ArjenDonderdag 2 oktober 2014

Brussels lof met ijs toe

Wederom de hele nacht geluid van Waterral gedraaid, deze keer met minder direct effect. De eerste ronde slechts een enkele ral. De tweede ronde was beter met vijf exemplaren. Wel zien we ze nog overal nog over de baan lopen, dus dat biedt perspectief voor de rest van de dag. Het aantal blijft echter wat achter de ochtend, op een Zwarkop na met een Bruxelles-ring (is die van jou Erik?).

Terug van weggeweest

Daarna echter een nul-rondje. Arjen besluit de Reddingsweg af te lopen richting strand om te kijken of er nog wat vogels op het eiland zijn. Dat valt wat tegen en past in het beeld op het Glop.
Wel spurt een ijsvogel over het bruggetje, wat leidt tot een vangst. De eerste weer sinds 2009! Op dat moment is ook Willem Bil met zoon op bezoek (Menork) en ze vallen met de neus in de boter: Ijsvogel, Bladkoninkje en Waterrallen. Nog een tijdje discussie gevoerd over kenmerken juveniele en adulte waterrallen (mate van bruin op de wangen en kop).

In de loop van de dag de vleugels van de achterste kooi verlengd, waardoor de vangsten nog hoger moeten kunnen worden. De dag sluiten we uiteindelijk af met nog enkele merels, kepen en koperwieken.

Groet,

Bert en ArjenVrijdag 3 oktober 2014

Hvidbrynet lÝvsanger en Vandrikse

We staan vroeg op om het bezoek, Rinus en Nynke, van de eerste boot te kunnen ontvangen. Met de eerste boot nemen ze een grote hoeveelheid vogels mee. De eerste ronde is hard werken en zet de teller direct op 60, vooral roodborst en zwartkop, maar ook waterral is al aanwezig. Ze schieten letterlijk overal weg over de baan en het riet, maar nog niet in de kooien.
De tweede ronde is wederom dik met 40 vogels inclusief 13 waterrallen, een bladkoninkje en een Deense roodborst. De aanwezige ondersteuning van Rinus, Nynke, Hanneke, Anne en Marja is dus meer dan welkom! Daarna zakt het aantal wel weg, maar dat is bekend van de middag.
Op het eiland is al wel meer activiteit merkbaar met kepen en lijsterachtigen. Rond het Glop nog twee bladkoninkjes gehoord.
Het is tevens bijzonder fraai weer, wat ons in het lommerijke Glop langzaam doet indutten. De rondes aan het einde van de dag schudden ons wakker omdat het aantal nog weer even op loopt. We hebben een mooi eindaantal.
We verdienen zeker een etentje en borreltje(s) bij Van der Werff!

Groet,

eerder
terug
later

Bert en Arjen
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox