logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 39


Zaterdag 20 september 2014

Wisseldag

Hele dag droog.
Prachtige dag.
78 vogels,

André tot 12:00
Wim, Oscar

Zo kort had het verslag kunnen zijn.
De dag begon ook mistig en er was weinig wind. Het zonnetje begon snel door te komen maar het bleef de gehele dag klam aanvoelen bij een temperatuur die de 20 graden net niet haalde. Bij de ringtafel was het dus goed toeven.
De vogels kwamen in golfjes binnen. Opmerkelijk dat juist halverwege de middag en aan het begin van de avond ronden van 20+ werden gescored. In de middag kwamen de vogels af op de Glopsloot om de drinken en te badderen. Geen opmerkelijke vangsten te melden.

Groeten uit het Groene Glop.

Wim, Oscar, Joost en MitchelZondag 21 september 2014

Sijsen

Het heeft vanacht licht geregend en bij de start van deze vangdag voelt het al warm aan. Door de harde wind van afgelopen nacht zijn we in de eerste ronde druk geweest met bladruimen. Daar konden we ook tijd aan besteden omdat er maar twee vogels het net hadden weten te vinden.
Daarna begon het met de Sijsen te lopen, onze talrijkste soort van vandaag. In groepjes kwamen deze op de sloot af. Voor het overige weinig bijzonderheden.

Groet,

WimMaandag 22 september 2014

Storm, rallenkooien en geluidskabel

Naast het uithalen van vogels hebben we vandaag ook kunnen oefenen met het uithalen van elzenproppen. In de ochtend stond er een stormachtige wind waardoor er veel blad en dergelijke in de bossecties waaide. Het aantal vogels was beduidend lager dan voorgaande dagen. Symen heeft twee rallenkooien gezet in samenwerking met Wim en Henry. De twee laatsten hebben het rallengeluid geinstalleerd zodat ook dit onderdeel van het vangprogramma een aanvang kan krijgen. Morgen gaan we kooi 3 en 4 bijplaatsen.

Groet,

WimDinsdag 23 september 2014

Sijsen

We hadden vandaag het dagverslag kort kunnen houden door te zeggen "geen bijzonderheden" maar dan doen we toch wel tekort aan deze prachtige dag.
Met 116 vogels de beste dag tot nu toe deze ringweek. Elke ronde een aardig aantal vogels waarbij de bossectie het erg goed deed. Vink, Sijs en Koolmees voerden de boventoon en vandaag was ook een Keep te noteren.
We zijn een poos bezig geweest met een vage fitjaf. Het vleugelkenmerk was erg onduidelijk, alles goed genoteerd en losgelaten als Tjiftjaf.
Doordat er niet zo veel tijd was voor andere activiteiten alleen de rallenkooi bij sectie 8 bijgeplaatst.
Aan het doorzicht in de polder wordt vanaf vandaag ook gewerkt, de maïs wordt nu al gehakseld. Dat is ook goed te horen vanwege het rustige weer.

Groeten vanaf Het Groene Glop,

Wim en OscarWoensdag 24 september 2014

Een dag met regen

Na een groot aantal droge dagen gingen vandaag de hemelsluizen open. Bij het naar buiten stappen viel het op dat er veel leven rond het Glop aanwezig was. Tot half 10 liep het lekker door met Sijs en Vink maar toen de regen begon was het gedaan met de vogelpret. Alleen in de rallenkooi bij 8 konden we nog een paar jonge waterrallen ophalen.
Na de regen (10 mm) bleven de vogels weg van de baan waardoor het dagtotaal bleef hangen op 49.

Groeten uit het Glop,

Wim c.s.Donderdag 25 september 2014

Feest!!!!

Vandaag vierde onze Oscar zijn verjaardag. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we de slingers uit de kast gehaald en de ringplek versierd.
Oscar vergastte ons op een overheerlijke lamscurry aangevuld met rode wijn. Oscar is met de avondboot naar huis gegaan om daar de festiviteiten voort te zetten.
Voor de rest was het geen feest vandaag. Vanacht is er eerst nog 12 millimeter water bijgevallen en aan het eind van de middag begon het weer gestaag te regenen. Overal kunnen de vogels weer drinken en badderen waardoor de aantrekkingskracht van de glopsloot significant is afgenomen.
De vogels lieten zich dus niet zien en we bleven steken op een schamele 35 stuks.
Op dit moment (21.35 uur) waait het stevig. We hopen dat de vangsten morgen weer aantrekken.

Groet uit een nat Glop,

Wim, Symen en AndréVrijdag 26 september 2014

Tussendag

Na de regen van de afgelopen dagen een wat sombere start van de dag. Bedekte hemel en behoorlijk wat wind. Later op de dag nog een beetje motregen. Dat had niet veel om het lijf want in de regenmeter was niets af te lezen.
De vangdag zelf had ook niet veel om het lijf. Verhoudingsgewijs veel terugvangsten. Van de versgeringde vogels sprong Zwartkop eruit en we hadden vandaag ook twee Kepen.
In de avond is de wind geheel weggevallen en hopen we voor morgen op meer vogels, ook handig voor de certificeringsdag van morgen.

Groet,

eerder
terug
later

Wim Fokker
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox