logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 35


Zaterdag 23 augustus 2014

Druppelen en nog eens druppelen op de wisseldag

Weer zit er 7 millimeter regen in de meter van afgelopen nacht. En ook voor de eerste ronde valt er weer een bui. Vandaag is de officiële wisseldag, die gepaard gaat met mooie zonnige periodes en dan opeens weer korte hevige buien. Er lijkt wel sprake van enige aankomst, in de ochtenduren werden ruim dertig vogels gevangen, met hele aardige soorten zoals Braamsluiper, Groenling en een terugvangst van een Grauwe Vliegenvanger.
De overdracht vond plaats rond 12:00 uur, Kees en Symen nemen het over van Koos en Helma, de laatste is met de boot weer naar de vaste wal vertrokken. Een drukke middag volgt qua activiteiten. De Calidris-ploeg is druk doende op het wad met het opbouwen van de tent en netsecties. Dit alles met de meest prachtige luchten, waar af en toe een bliksemschicht in de horizon verschijnt en soms een fel buitje. Op het Glop blijft het heel rustig, het hoogtepunt bestaat uit de vangst van een Buizerd in de ronde van 19:00 uur.
De oogst van vandaag is 14 millimeter in de regenmeter, en 27 verse vogels en 21 terugmeldingen.
Al met al een leuke vangdag.

Symen, Helma en Koos.Zondag 24 augustus 2014

Wisselvallig

De vangsten waren net zo wisselvallig als het weer. Rondjes met veel vogels wisselden af met nul-rondjes zoals zonnige periodes werden afgewisseld met stevige buien.
In de ochtend aardig wat vogels, maar na elf uur viel het stil. Iets voor tweeën gelukkig toch weer twee vogels, zodat we de tien excursiegangers wat konden laten zien.
In de namiddag volgenden nog een paar goede rondjes wat het dagtotaal op 60 vogels bracht.
Geen bijzonderheden, maar de toenemende vangsten, waarvan bijna driekwart ongeringd is en enkele fitissen met trekvet lijken er op te duiden dat er wat in beweging is.

Kees, Symen en CalidrisMaandag 25 augustus 2014

De wind waait uit de goede hoek

De wind is gedraaid naar het oosten en dat schept natuurlijk verwachtingen. Hier komt echter niets van uit, want de vangst lijkt wat betreft samensteling en omvang een kopie van die van gister, zij het met een hoger aandeel terugvangsten.
Fitissen en tjiftjaffen zijn weer de hoofdmoot. Bij de fitissen weer een aantal klaar voor vertrek, zonder rui en met vet, terwijl bij de tjiffen nog een opvallend groot aandeel nauwelijks volgroeide jongen zit. De 'Niet Van Ons' is een adulte tjiftjaf met vleugelrui, met een voor ons onbekende Nederlandse ring.
De Calidrianen maken zich 's avonds op voor hun eerste vangnacht, deels op hun vaste plek bij de derde slenk en deels met een experimentele 'kwartelopstelling' voor steenlopers op het Rif. De weersomstandigheden lijken ideaal, dus we zijn erg benieuwd.

Kees, Symen en CalidrisDinsdag 26 augustus 2014

Herfst met blaadjes, een winderige start met de wind uit het oosten

Het werd een vangdag met afwisselend ronden met enkele vogels en een aantal nulronden. Er was weer veel activiteit in en rond het Glop: de bouwers bouwden verder. Wij liepen onze rondjes. De Calidrisploeg druppelde in de loop van de middag weer binnen om allerlei dingen voor te bereiden voor de komende nachtvangst, weer op twee fronten. Verder werden er netten uitgezocht, kleurringen gemaakt en tussendoor natuurlijk de rondjes gelopen.
Vandaag een leuk sortiment aan vogels; Gekraagde Roodstaart, Bonte Vliegenvanger en nog steeds Spotvogels.
Verder zijn de kisten naast de ringtafel verwijderd en zullen we waarschijnlijk morgen ook de ringtafel tijdelijk verplaatsen. Dit om de bouwers de ruimte te geven ook deze kant te vernieuwen.
De dag kwam uit op totaal 42 vogels in 18 soorten. 31 vers en 11 retour.

Met vriendelijke groet,

Kees Oosterbeek, Symen Deuzeman en Koos van EeWoensdag 27 augustus 2014

Summer returns!

De ochtendperiode werd waargenomen door Ardie. De Calidris-ploeg had een mooie vangnacht op het wad achter de rug en Kees was de hele dag voor andere werkzaamheden op de kwelder bezig.
In de ochtend werd er leuk gevangen. Elke ronde wel een paar vogels, waaronder een Bonte Vliegenvanger en een drietal Spotvogels. Om 12 uur stond de teller al op 26 en namen Symen en Koos het over van Ardie.
De excursie bestond uit vier volwassenen, Duitsers in dit geval, zodat die half in het Engels en Duits werd gehouden. Het waren zeer geïnteresseerde mensen, die ons werk sponsorden met één ringstreng. Tijdens de excursie was het zeer rustig met de vangsten, toch konden we enkele vogels laten zien.
Het was verder een prachtige zonnige dag. In de avond werden de netten weer op scherp gezet op het wad voor een nieuwe vangnacht.
In totaal werden 38 verse vogels gevangen en 9 terugmeldingen verdeeld over 14 soorten,

Groeten vanuit het Glop!

Ardie Noorman, Symen Deuzeman, Kees Oosterbeek en Koos van EeDonderdag 28 augustus 2014

Verse aanvoer!

's Ochtends een mooie ochtendpiek, waaronder twee Bonte en een Grauwe Vliegenvanger en een gekraagde roodstaart. Vanaf het middaguur nemen de vangsten gestaag af.
's Avonds nog een leuk avondpiekje, met twee Grauwe Vliegenvangers en een Spotvogel. Speciaal voor de timmerlieden hadden we een terugvangst van een Grote Bonte Specht, die zich duidelijk liet horen.
Aan het einde van de middag zijn de spullen weer van het wad afgehaald door de Calidris-ploeg en opgeborgen voor een volgende periode eind september. André hield de wacht op het Glop.
Het werd een erg leuke vangdag, met duidelijk verse aankomst, vogels met trekvet (vooral Fitis) en een mooi eindtotaal van 87 vogels.

Groeten vanuit het Glop!

Kees, Symen en AndréVrijdag 29 augustus 2014

The Day After

de rust is weder gekeerd in het glop. De vangst is gereduceerd met 50% ten opzichte van de dag ervoor. Het was een prachtige zonnige dag met per ronde enkele vogels. De variatie aan verschillende soorten was wel erg leuk, met enkele Bonte Vliegenvangers, Grauwe Vliegenvanger en alweer de 120-ste Spotvogel (81 vers en 39 terug) voor dit seizoen!
Aan het einde van de middag nam André waar op het Glop, toen Kees en Symen nog werkzaamheden hadden op de kwelder. Ardie kwam nog langs op de koffie.
De werklieden van Dijkstra gaan gestaag door met de restauratie van het Glop. Inmiddels is begonnen met de sloop van de achterzijde van het gebouw, dat gerenoveerd moet worden.
De eindstand bleef steken op 31 verse vogels en 12 terugmeldingen, waarvan twee vreemde vogels.

Groeten vanuit het Glop!

eerder
terug
later

Kees, Symen en André
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox