logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 16 augustus 2014

Een koffie met (koe)koek-dag

De dag start met een nulronde!! Daarna volgen rondjes met nul, een of twee vogels, echt een augustusdag!! Met zon, wind en af en toe een bui en veel tijd voor veel koffie en koek en 's middags thee met...
De meeste vogels bleven in de struiken zodat we alle tijd hadden voor discusiëren en fotograferen.
Ook kregen we de tijd om uitgebreid te eten want ook toen een nulronde.
De avondpiek bestond uit 3 vogels. 21 totaal in 13 soorten 13 nieuw en 8 retour. We zijn benieuwd of de netten morgen niet alleen bol van de wind zullen staan.

Met vriendelijke groet,

Koos, Helma en NadiaZondag 17 augustus 2014

(Zon)Herfstdag

Onze morgen begon met een frisse start van een winterkoninkje die gister als laatste door ons geringd was. Het weer kreeg al snel een herfsterig karakter en de netten stonden bol van de wind. De vogels bleven dan ook, op een enkele na, weg.
Tijdens de middagexcursie viel een zware bui. De zeven gasten waren blij dat ze dicht bij de ringtafel een drietal vogels konden bewonderen. Deze mochten na de bui vertrekken.
Vermeldenswaard is verder: Ook vandaag een Bonte Vliegenvanger. Verder sloeg door de regen de aardlekschakelaar een aantal malen uit waardoor de computer van slag was en en ging onze postduif aan de wandel over het toetsenbord zodat het schrijven van dit verslag een hele toer werd.
In totaal ronden we de dag af met 25 vogels, 12 nieuw, 13 retour in 12 soorten!
Al bij al een rustig dagje, genoeg tijd dus om een heerlijke appeltaart te bakken en hier onder goed gezelschap van te genieten,

fijne avond en tot morgen,

groetjes Nadia, Koos en Helma van Ee.Maandag 18 augustus 2014

Huilen, hemelse tranen...

...dat is wat deze dag kenmerkt. Elf millimeter is de oogst in de regenmeter als we opstaan, de buien komen in een regelmatig tempo over het eiland, geen vogels in de eerste ronden.
Vanaf 8.30 uur even een droge periode en beginnen er enkele vogels te vliegen. Daarna weer hoosbuien met veel wind dus tussen 9.00 en 12.00 uur de secties 0, 1 en 2 gesloten vanwege wind, regen en elzenproppen. Weer zeven millimeter in de meter erbij.
De intensiteit van de buien nam in de loop van de dag gelukkig wat af, maar de vogels bleven in de struiken zitten. Slechts af en toe één in de netten.

lekker bezig

Een avondpiekje van zes vogels met een boerenzwaluw erbij, maakt de dag nog iets minder droevig. Verder zorgden twee groenlingen voor nog wat extra kleur.
Het dagtotaal komt op 20 vogels in 10 soorten, 12 nieuw en 8 terug.
Verder is de opknapbeurt van de buitenkant van het Glop gestart, waarvan bijgaand een impressie.

Met vriendelijke groet,

Nadia, Koos en Helma van Ee.Dinsdag 19 augustus 2014

Aladin-wolken aan de lucht en rust in het glop

Vier roodborsten en een winterkoning in de eerste ronde. Ook in de volgende ronde enkele vogels en daarna wordt het weer ernstig stil.
De tijd maar besteed aan wat hovenierswerk: snoeien en het maaien van de baan. Een paar vogels konden het kabaal niet aanhoren en vlogen in het net, waaronder een Waterral! De eerste van dit seizoen.
Aan het begin van de middag kwam er wat meer geluid in het terrein en volgden een paar ronden met vijf of zes vogels. Daarna barste de buientrein weer los en was het gedaan met de vangsten.
De slotronde leverde nog zes vogels op. Dit brengt ons dagtotaal op 40 in 15 soorten, 23 vers en 17 terug. We hebben mindere dagen gehad.

Met vriendelijke groet,

Nadia, Koos en Helma van Ee.woensdag 20 augustus 2014

Koelkast,

zo voelt het aan als we buiten komen, alles drupt nog van het vocht en de regenmeter geeft 6 millimeter van de afgelopen nacht.
In de eerste ronden: twee Grauwe vliegenvangers en een Gekraagde roodstaart. De vogels vliegen in een trage regelmaat in de netten.

Gekraagde roodstaart

Verder een door twaalf personen bezochte excursie. Zij mochten getuige zijn van het ringen van een drietal mezensoorten en sponsorden zij vijf ringstrengen.
Nadia heeft vanmiddag het eiland verlaten en ook met de vogels werd het rustig. Gelukkig is de Calidrisploeg gearriveerd op het eiland zodat eventuele hulp gewaarborgd is.
De verbouw van het Glop vordert in een gestaag tempo. Door de bouwactiviteiten is er wel wat meer reuring rond het Glop en dit zal nog wel enkele weken doorgaan.
Een bui regen zorgde voor een minimale avondspits van drie vogels. In de slotronde weer twee zwaluwen, die hun hoogteradar uit hadden staan en daardoor in de bovenste baan van een net bleven steken.
Totaal 45 vogels, 29 nieuw en 16 retour, in 14 soorten.

Met vriendelijke groet,

Koos en Helma van EeDonderdag 21 augustus 2014

Van alles wat

Druppels en vrolijke gepiep is hetgeen ik hoor als ik buiten kom. Een aantal buien met een totaal van 8 millimeter. Zorgt ervoor dat de paden, ondanks de zandlaag toch een beetje drassig aanvoelen. De eerste ronden kunnen niet op de sloffen gelopen worden en leveren een tiental vogels op. Om 8.30 uur komt Symen Deuzeman de taak waarnemen zodat ik mijn energie op het wad kwijt kan.
Veel vliegactiviteit is er niet. De nulronden worden afgewisseld door ronden met één of enkele vogels. Symen besteedt zijn tijd aan het vervangen van het net aan het einde van de schapenwei en het controleren van de Calidrisnetten. Om 17.00 uur neem ik de taak weer over en tref in het vervangen net een sperwer aan. Verder nog een aantal ronden van een paar vogels. We besluiten de dag met een BBQ met de calidrisploeg. De avondpiek bestaat uit vier vogels met in de controleronde een houtsnip. Het totaal komt op 33 vogels, 24 vers en 9 retour in 15 soorten.

Met vriendelijke groet,

Symen en KoosVrijdag 22 augustus 2014

Huilen met de pet op

Dit waren de eerste woorden van een van de bouwvakkers die aan het werk zijn aan het Groene Glop. Door al de regen en het bouwverkeer is ons toegangspad veranderd in een rij/glijbaan, die op een militair oefenterrein niet zou misstaan.
Al tijdens de eerste ronde begint het weer te regenen. In deze ronde twee vogels en daarna heeft de dag een constant verloop: buien gevolgd door een paar uur droog en dan weer een bui. Totaal 3 millimeter aan het einde van de dag. Het aantal nulronden is groter dan de ronden met &ecute;én of twee vogels.
Ook deze dag komt Symen mij vanaf 13.00 uur aflossen zodat ik mij krachten op het wad kan inzetten in de voorbereiding van een Calidrisvangactie en 's avonds met Helma kan gaan eten in het dorp.
Ook hij maakt de nodige kilometers zonder vogels.
Totaal 14 vogel in 7 soorten, 9 vers 5 retour. Het was een goede dag voor de eetlust en loopspierontwikkeling.

Met vriendelijke groet,

eerder
terug
later

Symen, Helma en Koos.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox