logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 9 augustus 2014

Wisseling van de wacht.

Vanmorgen om half zes hoorden we het vanuit bed hard regenen. We hebben snel een rondje gelopen om te zien of er geen vogels in de netten zaten maar dit was niet het geval.
Na het raadplegen van de buienradar, die aangaf dat het zeker tot tien uur zou blijven regenen hebben we besloten om alle netten te sluiten. Hierbij vingen we nog een heggemus.
Dit is de afsluiting van een prachtige ringweek op Schier. Wij geven de ringtang nu over aan Holmer die inmiddels is gearriveerd.

Na de laatste bui en het vertrek van Henk met zijn vangploeg heb ik de netten om 13.30 deels weer open gezet. Ook Matty en de andere onderzoekers van de VU zijn naar huis.
De wind waait flink (6 Bft, uitschieters 7). Ondanks de afnemende wind in de avond blijven de nul-rondes zich aaneenrijgen, verstoord door de vangst van één enkele winterkoning.

Holmer VonkZondag 10 augustus 2014

We zetten ons schrap voor dikke Bertha.

In de eerste ronde hing een Houtsnip in sectie 6. Er vloog er ook nog één op. Het is een rustige dag met weinig vogels.
Vanaf 11.00 was het zaak de buien in de gaten te houden die voor de uitdovende cycloon Bertha uitgedreven komen. Om 15.30 hebben de netten dicht gedaan omdat de wind snel aantrok en de buien heviger werden.
Uiteindelijk bleef Schier gespaard van noodweer.
Behalve de vogels bleven ook de excursiegangers weg.

Groeten uit Het Groene Glop,

Holmer en familieMaandag 11 augustus 2014

Flessenpost

Het waait stevig. Zodanig hard dat er takjes naar beneden vallen en riet/elzen/wilgen over het pad slaan bij de windstoten. Er is geen vogel te bekennen.
Daarom besloten de netten eerst dicht te laten. De netten raken beschadigd door alles wat er tegenaan waait en als er al vogels in de netten vliegen, dan zwabberen ze heen en weer.
Om 12.15 wel besloten de secties 2 en 3 (tot het kruispunt) en 9 en 0 open te doen omdat het er op lijkt dat de wind iets af gaat nemen.
Vanochtend met hoog water even bij de jachthaven wezen kijken. Het water stond te hoog om het einde er van te bereiken. In een hoekje lag een net aangespoelde beugelfles met brief.

Holmer en familieDinsdag 12 augustus 2014

Onstuimig weer.

Tot 8.30 was er dreiging van stevige buien. Daarna niet meer en vervolgens vrijwel alle netten open gezet. Sectie 6 dicht gelaten door de wind.
Wat zal ik er van zeggen? Het was meer bladeren en vooral elzenproppen. Ondanks het feit dat het heerlijk was om in het Glop te zijn, bekruipt mij het gevoel dat het aantal meters net niet in verhouding staat tot het aantal gevangen vogels. Het geeft mij het idee dat we ergens iets niet goed doen.
De afgelopen nacht was er sprake van enig meteorologisch geweld in de vorm van hevige buien en onweer dat met het tij heen en weer bleef gaan boven ons mooie Lytje Pole. Ondergetekende was zelf om ongeveer 11:00 uur getuige van een forse bui met behoorlijk wat onweer die het eiland ten zuiden schampte op weg naar het oosten. De passage ging gepaard met hevige wind.

Om 16:00 overgenomen van Holmer c.s. en daarna nog enkele korte en niet al te hevige buien overgehad. Het aantal vogels is laag, echter de geboden kwaliteit is hoog. Zo hadden we in de avond een Fitis met een oude broedvlek, waaromheen in een mooie krans de nieuwe veren deze al weer gingen bedekken. De vogel vertoonde rui P: 5555555555 S: 554433555 T: 555555 en was verder aan de grote kant. Borst was mooi groengeel gevlekt, zoals je wel vaker ziet in de trekperiode. Mij deed het denken aan een influx van een paar honderd fitissen met dit kleed en vooral grootte een paar jaar geleden, toen een depressie de vogels dwong neer te strijken op Schiermonnikoog. In een paar dagen vingen we meer dan 300 fitissen, waar je normaal blij bent dat je er 30 op een hele vangdag hebt in deze tijd. Het betreft hier mijns inziens de wat meer uit de kluiten gewassen scandinavische ondersoort van de Fitis. Deze doet ons eiland blijkbaar alleen aan wanneer het weer ernaar is, zoals ook nu
. Onze dag eindigde met een jonge boerenzwaluw in het controlerondje in het donker, die we na een nachtje in een leefnet in de morgen weer zullen loslaten. Het dagtotaal bleef steken op 25, meer teruggies dan nieuwe (namelijk één).
Morgen belooft het weer iets op te knappen.

Holmer en familie, Kees en AndréWoensdag 13 augustus 2014

Bussiness as usual.

Vlak voor het licht wordt valt er al een kort maar fel buitje en levert de eerste ronde om 06:00 zoals verwacht niet veel op. De ochtend blijft afwisselend buiïg en droog, maar vanaf een uur of 11 mogen we spreken van een mooie zonnige dag, met redelijk wat wind.
In de ochtend kregen we bezoek van drie waternymphen en de middagse woensdagexcursie behelsde 6 personen, waarvan twee minderjarig. Zij waren bijzonder in hun sas met de drie vogels die we konden tonen. Eén van de gasten was zelfs een ver familielid van de vermaarde Mees Toxopeus en liet zijn waardering voor ons werk blijken door een forse vrijwillige bijdrage, waarvoor tiige dank.
De waternymphen brachten overigens kort na hun vertrek een postduif aan, die op apegapen langs de weg had gezeten. Deze recupereert nu, in vrijheid rond het Glop verblijvend.

Kees en AndréDonderdag 14 augustus 2014

Beter vangweer

Na dagen onstuimig weer nu eindelijk wat rustiger: een stuk minder wind en alleen aan het begin van de avond een buitje. Deze verbetering heeft direct invloed op de vangsten. Het vangt de hele dag aardig door en we eindigen op een respectabel aantal van 74 vogels.
Noemenswaardig waren de houtsnip die we vanuit sectie 8 het dwarsnet van 3 injoegen, een duo roodstaarten en acht spotvogels, waarvan de helft nieuw geringd.

Kees en AndréVrijdag 15 augustus 2014

Een verdraaid leuk dagje

Deze dag start de familie Oosterbeek met een leuk aantal vogels. Als ik om 10.30 uur aankom hebben de heren en dame zo'n 20 zakjes bij zich. De teller staat dan op plm. 45 stuks, een heel leuke start.
Na een rondje van twee vogels valt het helemaal stil met een aantal nul-ronden. Dan zitten er om half vijf gelukkig weer een paar vogels in het net, met daarbij een mooie Draaihals!!

ransuil

Daarna weer rustig, elke ronde één of twee vogels. Dit maakt het dagtotaal tot 63 vogels in 21 soorten, 49 nieuw 13 terug.
Bij de donkercontroleronde haalden we zowaar een mooie Ransuil uit het net.

Leuk om op deze manier het eiland weer te mogen begroeten!!

eerder
terug
later

Koos, Helma en Nadia
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox