logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Giften Links Sponsors union jack   English
terug
eerder

Dagboek van week 49


Zaterdag, 30 november 2013

Langzaam maar zeker...

De laatste novemberdag was een heel mooie: witte wolken tegen een blauwe lucht en een aangename temperatuur.
In een dun jasje sectie 6 ontmanteld, dat was goed te doen. Tijdens die werkzaamheden veel mezen- en vinkenspul om me heen.
Opsteker van de dag waren twee mooie putters die we vingen vlakbij het Ebelbruggetje. De rallen lieten het afweten helaas. Slechts één in kooi 5 die eerder door Henri Bouwmeester was geringd.
Ik hoorde vanmorgen baardmannen roepend over het glop vliegen dacht ik, ik ben immers geen geluidenman ik ben meer visueel ingesteld;-).
Op en nabij 15:00 uur kwamen 2 kinderen van fam. Visser van de overkand met een dode baardvrouw aangelopen. Sjoerd, de jongste van de twee, vertelde dat de vogel tegen hun trekker was aangevlogen. De vogel werdt afgestaan voor het museum voor onderzoek.
Vannacht weer rallengeluid en hopen op nog een paar productieve vangdagen. We hopen op een Swinhoes Boszanger.


Groeten, Joop van Ardenne en DirkZondag, 1 december 2013

Inpakken...

De gehele dag redelijk mooi weer op Schier. We hebben de netten die al dagen niets vingen bijna droog binnengehaald. Resultaat van vier dagen vangen sectie 7 en 8 elk één vogel.
Een handvol vogels hebben we vandaag uit de netten gehaald. Geen grote aantallen maar wel leuk.
Morgen moet de eerste Rallenkooi er aan geloven, voor mij allemaal nieuw, we zullen zien.
Frustrerend is het wel we lopen nu al dagen langs sectie 7 en 8 en tijdens de controles nooit een vogel zien oversteken. Maar tijdens en na het afbreken steken de vogels wel over. Grrrr.
Vinkachtigen komen nog steeds overal drinken tussen de bomen; water genoeg overal in het glop.


Groeten, Joop van Ardenne en Marijke VanekerMaandag, 2 december 2013

Nog meer inpakken...

inpakken

Een heerlijke dag op Schier vandaag, licht bewolkt, af en toe zon en een aangename temperatuur. We hebben hiervan gebruik gemaakt om de boel op te ruimen. Alleen sectie 1 en 2 zijn blijven staan en we vingen daarin vandaag toch weer leuk en gevarieerd.
Morgen wachten we een droog moment af om de laatste twee nettensecties in te pakken. Pas daarna kunnen we de reeds ontmantelde rallenkooien naar de opslag vervoeren.
Meer en meer zien en horen we vogels om ons heen maar vangen daar slechts een fraktie van. Vanmorgen vloog er een buizerd weg vanachter de nieuwe keet, hij/zij had daar waarschijnlijk geslapen. Waterrallen horen we de gehele dag rondom het gebouw en veel minder waar de kooien stonden.
Het vangseizoen loopt nu zo langzamerhand ten einde en dat is toch een vreemd gevoel. Ik weet nu precies hoe je rallenkooien moet installeren, nadat we deze zorgvuldig hebben gedemonteerd, wat een klus.
Het begint op werken te lijken en ik dacht dat ik daar vanaf was.


Groeten, Joop van Ardenne en Marijke VanekerDinsdag, 3 december 2013

...en wegwezen! Tot volgend jaar.

Het is vandaag droog gebleven op Schiermonnikoog, maar de dag is erg kort om deze tijd. Ze begon met een bevroren graslaag die gelukkig snel weer weg was.
We hebben de netten zo lang als mogelijk open gehouden maar zonder resultaat. Slechts een handvol vogels was de oogst van vandaag. De groep sijzen en andere vinkachtigen wordt zichtbaar kleiner. Op de achtergrond zijn het de duizenden ganzen die af en toe met luid kabaal het luchtruim kiezen.
Dit was het dan, de staart van het ringseizoen 2013 op het Groene Glop op Schiermonnikoog. Het was ons een eer en genoegen dit ook eens mee te maken. De netten en kooien zijn opgeborgen en het gebied kan weer vrij worden gebruikt door vogels zonder dat ze in een net vliegen of in een kooi lopen.
De jaarbalans is opgemaakt en hier te vinden.


terug
eerder

Groeten, Joop van Ardenne en Marijke Vaneker
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox