logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Giften Links Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 48


Zaterdag, 23 november 2013

Onze laatste dag

De eerste ronde is er weer één onder prachtig rustig najaarslicht. Wederom helemaal windstil en wederom een scherpe bewolkingsband, maar nu in pal zuidelijke richting boven de vaste wal. Kortom, eigenlijk veel te mooi en rustig weer als het om trek gaat. We horen dan ook niet zoveel buiten de dagelijkse verplaatsingen, kennelijk vanaf de slaapplaatsen, van vinken, sijzen en barmsijzen.

In kooi 4 hebben we weer een goede ronde met ditmaal zes waterrallen, in de andere kooien respectievelijk één en twee en nul rallen. Bij de vangsten een terugvangst van een vogel uit 2012. Dit exemplaar heeft nog steeds sporen van de kenmerken van eerste kalenderjaars vogels. In de oorstreek zit nog steeds een waas van bruine veerrandjes en dat is ook zo bij de laagste keelveren, de poten zijn al wel voor een redelijk deel verkleurd, maar nog niet overtuigend strokleurig. Je kunt bij dit soort exemplaren dus maar zo de fout maken om ze de leeftijd eerste kalenderjaar te geven.
We vangen de rest van de ochtend nog een aantal vinken, een enkele sijs en een paar merels. Daarnaast tevens nog weer een zwartkop en in onze allerlaatste ronde zowaar nog een man vuurgoudhaan. Leuk om een seizoen mee af te sluiten, dat is mij in alle voorgaande jaren zeker nog niet eerder gebeurd in November.

Vuurgoudhaan

We sluiten iets na 12 uur de netten. Voor ons zit het er op. Het seizoen 2013 was een verre van gedenkwaardig jaar in de zin van goede vangsten en/of goed weer, maar we hebben ons op Schier als vanouds weer goed vermaakt. Alle mederingers, vrienden, bezoekers bedankt!


Groeten Hanneke Huiskamp en Henri BouwmeesterZondag, 24 november 2013

Changing of the guards

Tot acht uur regen. Daarna een deel van de mistnetopstelling open gezet.
Ondanks het nachtelijke draaien van rallengeknor weinig rallen in de buurt. Wel een eerste terugvangst van een vorig jaar geringde.
De sijsen komen nog steeds moeizaam naar beneden.


Groeten Holmer VonkMaandag 25 en dinsdag 26 november 2013

Niet gevangen

Woensdag, 27 november 2013

Changing of the guards again...

De dag begon met een miezerregen. De netten waren doornat maar droogden weldra op.
Later op de dag nog enkele kleine buien. De oogst was kalm met af en toe een waterral.
Wel veel geluiden boven in de toppen van de bomen, maar dat was niet van positieve invloed op de vangst.
We hopen op nog een paar mooie dagen en blijven positief denken.

Groeten, Joop van Ardenne en DirkDonderdag, 28 november 2013

Spraakverwarring.

Het was een grijze dag qua weer maar hoe kan het anders: het is eind november.
Verrassend was het dat in de eerste ronde in het grofmazige net een ransuil was beland. Door eigen schuld waarschijnlijk met haar kromme tenen ingewikkeld in het net verstrikt geraakt. "Wouw", zei Dirk en ik zei: "nee, een ransuil." Het was volgens de database de elfde voor het Glop. We determineerde haar als een eerste kalenderjaar vrouw.

Ransuil

Verder over de dag vingen we een gevarieerd aantal soorten. Bovenin de toppen van de bomen foerageerden een groep van meer dan honderd sijzen, waarvan we er slechts één vingen.
Het waterpeil in het Glop zakt en de paden worden minder modderig.


Groeten, Joop van Ardenne en DirkVrijdag, 29 november 2013

Langzaam maar zeker...

Dit was een kalme winderige en regenachtige dag. Zelfs de zon en blauwe lucht waren af en toe te zien in de namiddag.
Verder is het erg stil met de vogels, ook op de rest van het eiland. De sijzen waren weer overduidelijk aanwezig in het terrein. Hiervan liet zich er maar éé exemlaar vangen, die door André van Loon in oktober nog van een ring was voorzien.
Ook was er een sperwer op bezoek maar liet zich niet vangen de slimmerd. Verder was het erg stil ook met de rallen. Die lopen bij secties 1 en 2 steeds over het pad en laten zich af en toe goed horen.
De vooruitzichten voor de dag van morgen ziet er goed uit en we hopen nog op een leuk aantal najaarsvogels.
Vanaf aanstaande zondag gaan we de boel afbouwen al naar gelang de weersomstandigheden.
Henry heeft een strak protocol geschreven waarmee we gaan werken. Zal helemaal goed komen.


terug
later
eerder

Groeten, Joop van Ardenne en Dirk
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox