logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 42


Zaterdag, 12 oktober 2013

Wisseldag.

Vanmorgen heeft de morgen ploeg om 9.00 uur de netten open gezet tijdens lichte motregen, maar vanaf half elf begon het zodanig te regenen dat de netten weer gesloten zijn.
Met de middagboot zijn Ingrid, Jos, André en Kees weer vertrokken. Vanmorgen hebben ze in die paar uur toch nog 55 vogels gevangen.
Na 15.00 uur hebben wij de netten weer open gedaan en hebben we nog 77 vogels gevangen. Zodat de totaaltelling vandaag kwam op 132 stuks, veel roodborsten en heggenmussen die gisteren met de harde wind naar Schier geblazen zijn.

Vriendelijke groet uit het Groene Glop, Henk, Teo en JudithZondag, 13 oktober 2013

De vangsten trekken aan.

Daiva en Reinier verbleven op het eiland en zijn ons vanmorgen om ruim half acht al komen versterken. De eerste ronde begon al goed en de gehele dag liep het mooi door met vogels ondanks de harde wind. Ondertussen is Reinier even een paar keer weg geweest om de Oosterse Tortel te spotten. Deze verbleef gisteren bij Visser tegenover het Glop. Vandaag waren er veel vogelspotters gekomen om een glimp van deze vogel op te vangen maar vanmorgen liet de vogel zich niet zien. Vanmiddag was alles weer in rep en roer want toen werd hij gespot bij kampeerboerderij De Branding. Ook Daiva en Reinier hebben hem daar gezien en gefotografeerd.
Wij hadden vanmiddag een excursie met 11 personen waarvan zeven volwassenen en vier kinderen. Wij hadden een ruim aanbod van vogels om te laten zien het was dan ook een geslaagde excursie. Drie personen hebben een ringstreng gesponserd. Het totaal resultaat voor vandaag is geëindigt bij 158 vogels waar wij zeer tevreden mee waren.
Daiva en Reinier zijn inmiddels al weer vertrokken.


Met vriendelijke groet uit het Glop, Henk, Thea, Klaas, Teo en Judith.Maandag, 14 oktober 2013

Het vangt lekker door.

Vandaag weer een goede vangdag met totaal 148 vogels. Veel sijzen en enkele kepen en vinken maar het merendeel was toch weer roodborsten. Leuke vangst was een vuurgoudhaan.
Er waren veel zanglijsters en koperwieken boven Het Glop maar er zijn maar enkele in het net beland. Wij wachten nog op de grote inval.
De Oosterse Tortel liet zich bij boer Visser nog even zien en ook zijn er veel goudplevieren aangekomen op Schier.
Reinier en Daiva kwamen nog even afscheid nemen en die vertelden dat er enkele strandleeuwerikken langs de dijk scharrelden.
Klaas en Thea zijn ons vanaf 10.30 uur komen versterken en blijven deze week. We hebben geen regen gehad de laatste 2 dagen en de wind is vandaag ook afgenomen.


Met vriendelijke groet uit het Glop, Henk, Thea, Klaas, Teo en Judith.Dinsdag, 15 oktober 2013

Ietsje minder.

Vannacht heeft het hier 8 mm geregend, maar toen we opstonden was het al weer droog en de gehele dag hadden wij droog weer en weinig wind, windkracht 2 bft. Ook was het vandaag rustiger met de vogels. Wij zitten te wachten op nieuwe aanvoer maar de windrichting is zuid en zit voor nieuwe aanvoer in de verkeerde hoek. De kers op de taart was vandaag een eerste kalenderjaar Sperwervrouw. Ook de terugvangsten van een waterral, onze eerste deze week, en een houtsnip zijn op zich leuke vangsten. Het totaal bleef steken op 77 stuks.


Met vriendelijke groet uit het Glop, Henk, Thea, Klaas, Teo en Judith.Woensdag, 16 oktober 2013

Ietsje meer.

Afgelopen nacht is er 3 mm regen gevallen maar 's morgens was het weer droog, het was mooi zonnig weer en het was bladstil. Met de vogels was het ook wat rustiger als de dagen ervoor maar we hadden geen enkele nul ronde en de teller eindigde op 115.
De roodborsten en sijzen voeren de boventoon. 's Middags een succesvolle excursie van 19 personen waarvan 14 volwassenen en 5 kinderen. We hebben de deelnemers een ruim assortiment aan vogels kunnen laten zien en de sponsoring was 6 ringstrengen.
Het avondrondje leverde nog enkele koperwieken op.
's Avonds hebben Oscar en Ben nog een tijdje de lamp voor de nachtvlinder aan gehad en dat leverde ook leuke vlindersoorten op.


Met vriendelijke groet uit het Glop, Henk, Thea, Klaas, Teo en Judith.Donderdag, 17 oktober 2013

Storm!

Na een regenbuitje afgelopen nacht was het vanmorgen bij de start van een nieuwe vangdag droog maar de wind ging flink tekeer en aan bladeren in de netten hadden wij vandaag dan ook geen gebrek; wat dat betreft was er werk aan de winkel. Wij hadden de gehele dag ongeveer windkracht 6 en bij vlagen 7 tot 8. Vanwege de harde wind en de regenbuien die er aankwamen hebben wij besloten om secties 6, 2 en 0 om negen uur te gaan sluiten deze hebben wij verder de gehele dag dicht gehouden.
De vogels kwamen vandaag ook maar mondjesmaat uit hun schuilplaats, maar we hebben ook het idee dat eerst de wind uit een andere hoek moet gaan waaien om weer een nieuwe voorraad naar het eiland te krijgen het wordt nu erg rustig in de omgeving van het Glop.
Wij hopen op betere tijden voor ons of onze opvolgers volgende week.
Wel hadden wij in de ronde van 19.00 uur nog een krentje in de pap, te weten een boompieper.


Met vriendelijke groet uit het Glop, Henk, Thea, Klaas, Teo en Judith.Vrijdag, 18 oktober 2013

De rust is weergekeerd.

De vangdag begon met een kleine eerste ronde, maar het liep de gehele dag mooi door met vogels, zodat de totaal teller op 110 stuks eindigde.
Met de boot van half tien kwam Karin, een dochter van Thea en Klaas, ons met een bezoek vereren. Ze is met de laatste boot weer vertrokken.
Het weer was vandaag in tegenstelling tot gisteren bijzonder rustig: met nauweliiks en zuchtje wind in het Glop en zelfs in de middag nog een zonnetje.
Dit was voor ons onze laatste ringdag voor deze week en ook voor dit jaar. Wij hadden een heel mooie week met een leuk vangresultaat al bleef een koperwiekinval uit. maar deze wensen wij onze opvolgers toe.


terug
later
eerder

Met vriendelijke groet uit het Glop, Henk, Thea, Klaas, Teo en Judith.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox