logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 41


Zaterdag, 5 oktober 2013

Wisseldag.

De ploeg van Joop en Marijke wordt door de opvolgers André en Jos c.s. om 12.30 uitgeleide gedaan. Er staan dan al een stuk of 30 vogels op de teller. Een aardig rondje met drinkers volgt, daarna rustig, maar wel een Bladkoning.
We vangen ook een Pimpelmees terug die vorig jaar eind augustus een gebroken poot had, die gespalkt werd door Dr. Joop, een maand later ontspalkt en genezen werd verklaard door Dr. Bert en nu dus in goede gezondheid verkeerde (fide Dr. André).
Politieman en collega-ringer Oebele Dijk kwam met zijn collega ook nog even langs.

Groet, André, Jos, Ingrid de Nobel en Kees VerhoefZondag, 6 oktober 2013

Rustig aan.

Vandaag stond om 11.00 een excursie op het programma van de mensen van de Zwanenwerkgroep Groningen o.l.v. Jan Beekman, die enkele weken geleden dit met ons had afgesproken. Als dank voor de getoonde vogels en werkzaamheden ontvingen we een afgeschreven RVS-zwanenring. Daar kunnen de meeste vogels die wij vangen gewoon doorheen! De ring hangt nu naast onze 5.5mm-ringen en kan mooi als demonstratiemiddel dienen.
Voor de reguliere middagexcursie van het Bezoekerscentrum werd niet gebeld en er kwam dan ook niemand opdagen.
Een leuke illustratie van de rol van het Glop als opvetcentrum betrof een Roodborst die op 25 sep was geringd met vetgraad 0, gewicht 15,5 gram, en vandaag werd teruggevangen met vetgraad 4 en 19,8 gram. Dat is bijna 25% gewichtstoename in 11 dagen.
Barbara bracht zowel vandaag als gisteren nestkastjes mee die we van de winter in het Glop kunnen bijplaatsen.
De vangsten bleven weer wat achter bij gister. Waterrallen vingen we vandaag ook niet en we hoorden ze ook niet; pas aan het eind van de middag hoorde ik een Waterral kort roepen tijdens eeen rondje.
Bouke Henstra, lokale verslaggever in ruste, vereerde ons met een bezoekje. Ook hij staat op de lijst van belangstellenden bij leuke vangsten en krijgt dan dus graag een belletje. Daar gaan we de komende week nog maar eens aan werken!

Waarnemingen: één sperwer, kepen (rond het veldlab, onder andere etend van vlierbessen)


Groet, André, Jos, Ingrid de Nobel en Kees VerhoefMaandag, 7 oktober 2013

Zomerherfst houdt aan.

Het blijft nog steeds zeer rustig en vrijwel onbewolkt herfstweer, warm zelfs. De vangsten zijn navenant, nog minder dan gisteren. Wel een nieuwe Waterral, in de kooi bij sectie 5, die we afgelopen zaterdag wat beter hebben gezet, d.w.z. enkele potentiële ontsnappingsroutes zijn dichtgemaakt. Leo Oudejans, met vakantie op het eiland, kwam nog even buurten. Hij vertelde dat het tijdens zijn tocht over het eiland vandaag heeeeel stil was met vogels.
Een aardige terugvangst was een Winterkoning uit 2009 (toen eerste kalenderjaar) en die ieder jaar erna wel een paar keer werd teruggevangen. Toch enkele behoorlijke winters overleefd. Misschien wel dankzij de mooie takkenrillen in het terrein?


Groet, André, Jos, Ingrid de Nobel en Kees VerhoefDinsdag, 8 oktober 2013

Krentjes in een dunne pap.

Nog steeds is het te mooi weer. In de loop van de middag is er wel een omslagje met aantrekkende wind uit ZW, waarbij het ook even tijdelijk vrijwel onbewolkt is.
De vangsten blijven grotendeels beperkt tot wat drinkers in sectie 2. Leo was ook weer even langs en had vandaag hetzelfde beeld elders op het eiland gezien: zeer weinig vogels.

Zwarte Roodstaart

Wel vangen we de derde Buizerd van het jaar en vlak voor donker ook nog een nieuwe soort voor de jaarlijst: een Zwarte Roodstaart.


Groet, André, Jos, Ingrid de Nobel en Kees VerhoefWoensdag, 9 oktober 2013

Is het soms begin augustus?

9 oktober en een eerste rondje van drie vogels (waarvan één al geringd)... Een tweede rondje van één...
Om 11.00 toch ineens een 'schrikrondje' van 17 vogels. Daarna was het wel weer zo'n beetje klaar.
De (verder niet telefonisch aangekondigde) excursie was met 15 personen goed bezocht.
Aan het eind van de middag nam de wind sterk toe; we hebben sectie 6 voor vannacht gesloten. In de avond enkele stevige regenbuien.


Groet, André, Jos, Ingrid de Nobelen Kees VerhoefDonderdag, 10 oktober 2013

Aankomst

De depressiekern trekt precies over ons heen en dus begint de dag vrijwel windstil. Er vallen wat buien maar er is ook sprake van lichte vogelactiviteit: enkele Zanglijsters, Koperwieken en naar later blijkt vooral een golfje Roodborsten, die uiteindelijk meer dan de helft van de vangst van vandaag gaan uitmaken. In de middag was het droog en zonnig, pas vanaf 18.00 werd het weer buiig.
We vangen weer een Bladkoning. Een Houtduif in sectie 2 zorgde even voor een adrenalinespurtje vanaf het Ebelbruggetje...
Een belletje van Joop van Ardenne attendeerde ons 's middags op de melding via Waarneming.nl door Martijn Bunskoek van een Siberische Boompieper bij Vredenhof. André, Kees en Gerard Glerum (die net op bezoek was) zijn er heengelopen en zagen de vogel uiteindelijk heel mooi. Stiekeme kruipert! Even later bracht Gerard Jos naar de plek en ook die poging was succesvol; zij zagen de vogel zelfs mooi vrij zittend op een tak. Bedankt Joop!


Groet, André, Jos, Ingrid de Nobel en Kees VerhoefVrijdag, 11 oktober 2013

Storm uit het noordoosten

Het regengebied dat bij het licht worden nog net Schier raakt is om 10.00 wel zo'n beetje weg. De rest van de dag is het droog, maar er staat een harde noordooster, overdag tot 7 Bft maar nu, 's avonds, lijkt het me wel 8 en hij is verder geruimd naar oost. Met de NO-stroming van vannacht zijn wel de nodige lijsters aangekomen. We vangen wat Zanglijsters in de eerst ronde en later horen en zien we Kramsvogels en Grote Lijsters. Ook zijn er Heggenmussen gearriveerd. Helaas is de wind echter zo sterk dat dit de vangsten sterk vermindert. Zelfs de lijsters kruipen door het Glop: we vangen in een rondje zowel in kooi 2/3 als kooi 3/4 een Zanglijster; later in laatstgenoemde kooi nogmaals één.
Qua regen hield het noorden van het land het dus verder droog. Morgen zal het waarschijnlijk andersom zijn: hier veel regen die vannacht al gaat beginnen. Het zwiept verder allemaal dusdanig heen en weer dat we besluiten om niet alleen de bossecties en sectie 10 te sluiten (in verband met takken en proppen) maar alles. Om 18.30 was alles dicht.
Morgen worden we afgelost door de ploeg van Henk, die we veel succes wensen.


terug
later
eerder

Groet, André, Jos, Ingrid de Nobelen Kees Verhoef
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox