logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 43


Zaterdag, 19 oktober 2013

Koperwieken en zo.

Om 11.30u loste Ardie de ploeg van Henk Luten af. Het liep de hele dag een beetje door met vogels. Om 13.30u arriveerde de familie Fokker. Even later kwam Joh. Kooistra (89) op bezoek met zijn zoon Freek. De oude onderhoudsschilder van het veldlab was getuige van diverse vogels en er was ruimte voor enkele anecdotes uit de oude doos.
Gerard Glerum kwam nog langs met een kleinzoon en we konden constateren dat de appel hier niet ver van de boom viel, want de kleinzoon bleek al een enthousiaste vogelaar, die de soorten al aardig kent. In de loop van de middag begon het een beetje te regenen en de vangsten vielen nagenoeg stil.
De laatste ronde leverde nog 5 vogels op. Opvallend was het relatief grote aandeel adulten bij koperwiek en merel.


Ardie Noorman, Wim, Ellen, Maartje en Tijmen Fokker en JochemZondag, 20 oktober 2013

Zacht herfstweer.

Zaterdagavond heeft het flink geregend. Er kon 10 mm uit de regenmeter worden afgetapt. Om 22.30 uur was het weer droog en heeft Wim de bladeren die met de regen mee naar beneden kwamen uit de netten gehaald. Het was een heldere lichte nacht. In de ochtend was de hemel weer verduisterd door een gesloten wolkendek.
De eerste ronde leverde een mooi resultaat op van 22 verse vogels. Hierna namen de rondetotalen flink af. Om 4 uur kwam er nog een klein buitje over en een jagende roofpiet zorgde voor een kleine opleving in de aantallen. Aan het eind van de middag ging de zon uitbundig schijnen, het werd zowaar BBQ-weer.
's Ochtends kwam Gea op bezoek met een buurvrouw. De excursie bestond uit 5 adulten en 3 juvenielen, waaronder een oud-eilander met zijn vrouw; Dick Benedictus, neef van Symen Deuzeman. Dick ging vroeger ook al mee op excursie met de Insp. Boelensschool naar de ringerij in de eendenkooi, ten tijde van wijlen Harm Vonk.
De reacties waren zeer positief, mede door een leuk palet aan vogels wat we konden laten zien. De vriend van Thijmen werd door zijn ouders en zusje opgehaald, dus morgen zal het stil zijn in het Glop. De laatste ronde leverde nog 7 vogels op. Verder waren er geen bijzonderheden.


NoormanFokker@Groene GlopMaandag, 21 oktober 2013

Stug doorgaan.

Na een heldere nacht kwamen juist voor het licht worden een aantal buien over het eiland. In totaal viel er tussen half acht en negen uur 5 mm. Dat was dus stug doorlopen. Na de regen rest een grote oogst aan blad waar we met tussenpozen de hele ochtend druk mee zijn geweest. De vangst was de gehele dag zeer matig.
Aan het eind van de ochtend kwamen nog diverse lieden aanwaaien, Freek Kooistra, Enno Ebels, Christiaan Bot met juveniel en Henk Lichtenbeld met twee juvenielen. Vanwege het totaal ontbreken van vogels werden er diverse oude koeien uit de sloot gehaald.
In de polder geen geluid van grote groepen brandganzen maar van boeren die de mais aan het binnen halen zijn. Het is ook elders op het eiland rustig met zangvogels. Tijdens de laatste ronde vlogen bij het voormalige Meteoveldje twee Houtsnippen over.
Het dagtotaal bleef uiteindelijk op precies 50 steken. Zolang de wind uit ZZW blijft komen zullen de aantallen aan de lage kant blijven.


Groet uit een weer wat natter Groene Glop. Wim en ArdieDinsdag, 22 oktober 2013

We gaan verder waar we gebleven waren.

De dag begon met een heldere zonsopgang en met het geluid van maishakselende buren op de achtergrond. De brandganzen waren ternauwernood nog hoorbaar boven dit geluid uit.
De vogels lieten zich niet echt zien. Overdag waren er meer bezoekers dan vogels leek het wel. In totaal hebben we 17 soorten door onze handen laten gaan. We hebben precies de 50 volgemaakt.
Er waren geen ornithologische waarnemingen van enig belang te melden dus we houden het vanavond kort met het dagverslag.
In de avondwarmte zitten we het dagverslag te typen. Het valt op dat er nu meer muggen zijn dan in de zomer.


Groet, Wim, Ardie en Koos.Woensdag, 23 oktober 2013

't Is herfst, 't is herfst; de blaadjes vallen...

De eerste ronde werden we overvallen door wolken.....blad en de nodige waterrallen. In net 8 hing een zwartkop met een misvormde snavel, wel met vet 4!! (zie foto) Om 09.00 uur arriveerde een eerste groep leden van de JNM, bestaande uit zeer enthousiaste jongelieden. We konden een mooi palet vogels laten zien; echter voornamelijk waterrallen. Eindelijk lukte de truc met koolmees en de rozengeur weer eens volledig.

De jeugdbond op bezoek

Daarna arriveerde een tweede, iets kleinere groep jeugdbonders; niet minder enthousiast. Onze voorzitter liet het excursiedeel over aan Koos en Ardie, terwijl hij zich opofferde om blad en een enkele vogel te verwijderen. Sectie 6 werd gesloten in de loop van de dag.
Om 14,00 uur was er de reguliere excursie, bestaande uit 14 adulten en 9 juvenielen. Ook deze konden getuige zijn van een leuk assortiment aan vogels. Er werden nog 5 ringstrengen gesponsord.
De wind begint aardig door te zetten aan het eind van de middag en neigt naar een halve storm uit het Zuiden. De laatste ronde levert nog twee vogelen op.
Groet uit een winderig Groen Glop. (en dat komt niet door de bruine bonen :-))


Groet, Wim, Ardie en Koos.Donderdag, 24 oktober 2013

Van minder dan niks naar iets meer.

In de ochtend moesten we het hebben van de Waterral qua aantallen. De rest van de dag keutelde het een beetje door. We hebben de netten in de paardenwei na de harde wind van gisteren ontdaan van de in grote getale achtergebleven eikenbladeren.
We hebben opmerkelijk veel adulten gevangen vandaag. De Fitis die we vandaag vingen was behoorlijk bleek. Deze hebben we dan ook bemonsterd voor een DNA-sample.
De avondronde leverde nog wat Koperwieken en Merels op. We wachten in spanning af of er morgen aankomst is.
Het is op dit moment een heldere koude avond met op de achtergrond het geluid van het binnenhalen van de mais.


Wim, Ardie en Koos.Vrijdag, 25 oktober 2013

Niet het vele is goed.., maar het goede is veel!!

Vol verwachting begonnen we als witte pieten aan onze ronden. Van grote aankomst was geen sprake. Met rondjes van 3-5 vogels vulden we de dag, totdat om half twee een krent voor Koos zijn neus het net in vloog. Drie kopstreepjes en een citroengele stuit!! Voor Koos een nieuwe handsoort. De Pallas' Boszanger. Deze kreeg de complete behandeling, Ringen fotograferen en DNA bemonsteren.

pallasboszanger

Twee rondjes later moest Koos een sprintje trekken om een Sperwer uit het net te halen. Verder bleef het erg rustig en was er tussendoor nog even tijd om ONAD2 alvast een stukje van schutkleur te voorzien.
In de slotronde nog een paar vinken en dat werd de hoofdsoort voor vandaag.


terug
later
eerder

Wim en Koos.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox