logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 37


Zaterdag, 7 september 2013

Wisseldag.

Een kwartiertje voor de eerste ronde begon het licht te regenen. Of dit invloed had op de vangsten vermoed ik, want de eerste ronde bestond uit slechts één Zwartkop en één Houtsnip. Deze Houtsnip was eerder gevangen in 2011 en teruggevangen in 2012, en maakte een stevige arm- en slagpenrui door. De hoop was gevestigd op de tweede ronde. Die bestond zowaar uit één hele Fitis (wel vers).
Dit beeld houdt de rest van de dag aan: gemiddeld één vogel per ronde. Rond 2 uur begint het een beetje te miezeren en dat blijft het tot in de schemering, waarna er een paar steviger buien langskomen. Omdat dit een voorbode van veel meer ellende is, besluiten we in de loop van de avond de netten te sluiten.

Met vriendelijke groet, Kees, Symen en de Calidris ploeg.Zondag, 8 september 2013

Waterdag.

Tot half twee uur continu regen, daarna zo snel mogelijk alle netten weer open gezet. De eerste vogel van de dag werd echter pas om half vijf gevangen. Eindresultaat was navenant, hopelijk vanacht op het wad meer succes.

Met vriendelijke groet, Kees, Symen en de Calidris ploeg.Maandag, 9 september 2013

Het blijft stil.

De ochtendpiekronde leverde twee vogels op, daarna was het de rest van de ochtend sprokkelen geblazen met nul of één vogel per ronde.
Regelmatig vlogen er kleine groepjes Kruisbekken over het Glop, maar deze streken niet neer in de nabijheid van de netsecties.
In de middag en avond regelmatig kleine regenbuitjes, afgewisseld met zonnige perioden. Het beeld van de vangsten veranderde weinig.
Aan het einde van de middag een excursie verzorgd aan een groep studenten, de Top Masterscursus, onder leiding van Christiaan Both, Theunis Piersma en Han Olff van de Rijksuniversiteit Groningen.
De eindstand bleef steken op vijftien vogels, waarvan 9 verse vogels en 6 terugmeldingen.

Kees, Symen en de Calidris ploeg.Dinsdag, 10 september 2013

Historische dag!

De eerste ronde was gelijk goed voor de totale dagscore van drie vogels! Daarna werd er geen enkele vogel meer gevangen!
We hebben vast in de rijke historie van de VRS minder vogels gehad, maar dat kunnen wij ons niet herinneren! Leuk was wel een mannetje Sperwer in één van de grofmazige netten bij sectie 6.
Morgen nieuwe kansen, groeten vanuit het Glop!

Kees en Symen.Woensdag, 11 september 2013

Sijzen-bal

Het dagtotaal van gisteren werd gelijk in de eerste ronde verpulferd met vier vogels.
Daarna sprokkelde het langzaam wat door en we waren aanvankelijk blij met de twee vogels die we konden tonen aan de 17 excursiegangers. Kees en Jim liepen een ronde tijdens de excursie. Met enige verbazing kwam Jim vrij snel weer terug met een aardige hoeveelheid vogels, allemaal Sijzen! Een heus Sijzen-bal dus, allemaal in sectie 3 net na het Ebel-bruggetje! Ze kwamen daar kennelijk drinken. In minder dan een uur tijd konden we 23 Sijzen van een ring voorzien, daarna was het ook zomaar weer over.
De excursiegangers waren dik tevreden en drie ringstrengen werden gesponsord, waarvoor dank!
De rest van de middag en avond was het rustig, al waren de twee verse Heggemussen nog noemenswaardig.
Na twee niet vangbare nachten, vanwege het onstuimige weer, gaat de Calidris vangploeg het vannacht weer proberen op het wad.
We zijn benieuwd,

groeten vanuit het Glop!

Kees en Symen.Donderdag, 12 september 2013

Vroeg Bladkoninkje,

Bladkoninkje

In één van de eerste rondjes een Bladkoninkje. Voor zover we in de database konden vinden is dit het vroegste Bladkoninkje ooit, maar het scheelt maar een dag met het vorige record. Deze stond op 13 september (2010) en werd toen geringd door Henk Luten.
De herfst is echt aangebroken vanochtend ook een aantal groepjes kepen overtrekkend. Groepjes sijzen zijn nog wel aanwezig, maar niet zo uitbundig meer als gister.

Gerard Boere en vrouw is aanwezig op het eiland vanwege een 50-jarige reunie van VU-studenten. Hij bezocht ons in de ochtenduren en wist allerlei mooie verhalen te vertellen over de VU-ringerij in de jaren zestig van de vorige eeuw.
De dag werd afgesloten met de vangst van een sperwer en een kleine vliegenvanger.

Kees en SymenVrijdag, 13 september 2013

Rust is wedergekeerd

Na de hectiek van gisteren, was het vandaag erg rustig met de vangsten. Wel een heerlijke rustige najaarsdag.
Hoewel de eerste ronde acht vogels opleverde, was het daarna weer sprokkelen geblazen.
's Avonds nam de wind structureel toe tot krachtig, tevens waren er vele kleine buitjes, een voorbode voor het enorme regenfront dat er komende nacht aankomt. We hebben de netten daarom alvast gesloten.

groeten vanuit het Glop!

terug
later
eerder

Kees en Symen.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox