logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 35


Zaterdag, 24 augustus 2013

Wuivende berken

is hetgeen we zien als we het raam uitkijken, kort na het opstaan. Een stevige zuidooster waait over het glop en zorgt voor goed gevulde netten, maar dan wel met blad, takken en de eerste elzenproppen.
We lopen onze laatste rondjes en kijken even terug naar de vangsten van afgelopen week: zo'n 120 nieuwe en 50 terugmeldingen, echt zomerse aantallen. Dat was het dan ook; een prachtige zomerweek waar we naast het vangwerk ook hebben kunnen genieten van het schitterende eiland met het mooiste strand van Nederland.
Leuk waren de Kauwtjes en het Paapje. We dragen het stokje over aan Joop en Marijke en wensen hun ook een mooie vangweek toe.

We nemen een schone baan over en we startten met een rondje van 5 en vervolgens 10 allemaal bij het enige plaatsje waar nog water in de sloot staat bij net 2. Later er niets meer bijgevangen.


Met vriendelijke groet, Koos en Helma van Ee, Joop van ArdenneZondag, 25 augustus 2013

Hoog zomer

Met een zwoele wind door de boomtoppen uit oostelijke richting begon de dag qua temperatuur zeer aangenaam. Wat sluierbewolking aan de hemel maakte dat het een uitzonderlijke en prima ochtend was. We hoopten op een goed resultaat bij de eerste rondes.
De rest van de dag was weer eens een mooie zomerdag.
In de namiddag was er de gebruikelijke excursie. Deze werd bezocht door 9 volwassene en 8 kinderen. Ze waren allemaal erg geïntresseert in ons werk met de vogelringerij.
De bijna klapper van de middag was op drie stappen na net geen Havik (Marijke) maar als gevolg daarvan 6 extra vogels om te laten zien aan onze bezoekers.
Ook bij de afsluitende rondes vingen we geen vogels meer.
We zijn overigens de 2000-ste voor dit jaar gepasseerd.


Met vriendelijke groet, Joop van Ardenne, Marijke Vaneker, Herman en Sil Westra.Maandag, 26 augustus 2013

Het blijft zomers.

Met een bijna wolkenloze hemel en een licht briesje in de boomkruinen, begon deze maandag van onze vangweek. Herman liep een rondje om het terrein en merkte een steppekiekendief op in de Banckspolder (de mazzelaar). Hij heeft er ook foto's van gemaakt.
Vanmorgen kwamen er drie personen die naar de sloot wilden komen kijken om te beslissen of deze wordt doorgetrokken tot en met Theun Talsma? De sloot is nu nu nagenoeg opgedroogd, erg jammer. Het bleef kalm met de vogels.
In de namiddag hoorden we bij sectie 9 een groep vogels met allerlei mezen en ander klein spul. Dat geeft hoop voor de komende dagen. Aan het eind van de dag wisselde Sil en Pieter van plaats. Sil moest weer aan het werk en Pieter kwam van zijn werk op het Vogeltrekstation. Bijgaand plaatje de leukste vogel van de dag: een Grauwe vliegenvanger.


Met vriendelijke groet, Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Pieter Coehoorn.Dinsdag, 27 augustus 2013

Fitissendag.

Foto: Traktatie!

We waren vanochtend helemaal beduusd van het aantal vogels van de eerste ronde: het waren er maar liefst 30! Het leek bijna op werken. De fitis was het het meest vertegenwoordigd. Het weer bleef erg zomers, we kunnen in korte broek en sandalen langs de netten.
Net na de middag kwamen vier jongedames ( rond de 10 jaar) die afgelopen zondag op de excursie geweest zijn met hun ouders. Dat vonden ze zo interessant dat ze besloten hadden om ons te verrassen met een "ring" (tulband van cake) die door henzelf gebakken was. Dat was een echte verrassing die gepaard ging met een paar mooie tekeningen.

Een tijdje daarna, rond 17:00 uur, vingen we de 15,000-ste fitis in het glop. Dat heuglijke feit vierden we toepasselijk met een stukje van de heerlijke "ring". In april 1991 werd de eerste fitis gevangen, en de volgende zes staan alweer op de teller!
Het lijkt of de aantallen wat oplopen en we hebben goed hoop op morgen.


Met vriendelijke groet, Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Pieter Coehoorn.Woensdag, 28 augustus 2013

Fitissendag.

Foto: Havikman

Ook vandaag was er weer een bijna wolkenloze hemel boven het glop. Na de nummerieke opleving van gisteren waren de verwachtingen voor vandaag hoog gespannen. Het blijft echter sprokkelen met de aantallen, maar wel leuk en gevarieerd.
Om 10:30 kwamen Jan en Marjan van Dijk uit Zwolle ons versterken. Voor de excursie waren negen personen gemeld zeven adulten en 2 juvenielen.
Jan en Pieter liepen een ronde om vogels op te halen voor de excursie. Jan kwam met een zéér brede grijns 2 minuten voor aanvang aanlopen met een Havik man onder zijn arm. ijn sprint was wel toereikend om deze te verschalken. De mensen op bezoek keken hun ogen uit.
Nu onder een sterrenhemel lopen we een laatste ronde en de teller blijft staan op 58.


Met vriendelijke groet, Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Pieter Coehoorn.donderdag, 29 augustus 2013

Ochtendmist.

Deze morgen was gehuld in de mist en er was geen wind. Het duurde tot bijna 10:00 uur voor die mist verdwenen was.
Het glop is uitgedroogd op een plasje na, maar dat wordt allengs kleiner. Ook de sloot naar de duiker is droog. Dat geeft weinig hoop op het vangen van Waterrallen over een paar weken.
Het weer is na 10:00 uur super te noemen: waarschijnlijk te mooi voor vogels aan de grond en in de struiken, die vliegen wel door.
Een opleving in de laatste drie rondjes bracht het toch nog op een redelijk totaal.


Met vriendelijke groet, Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Pieter Coehoorn.vrijdag, 30 augustus 2013

Stil dagje.

Erg vochtig en nat in het veld vanmorgen maar wel veel piepjes om en nabij de netten. Met op de achtergrond een zachtjes zingende Fitis beginnen we met de eerste rondjes.
We krijgen het niet erg druk ook en in de loop van de dag komt daar geen verandering in.
We storten ons helemaal in de opleiding van Pieter om hem de kneepjes van de ringtang bij te brengen. Hij leert snel en wij zijn blij om mee te werken voor weer een nieuwe ringer in de toekomst.
Onze week zit er bijna weer op want morgen komt Cees met een lading nieuwe energie en we hopen voor hem en zijn helpers op iets meer vogels.


terug
later
eerder

Met vriendelijke groet, Joop van Ardenne, Marijke Vaneker en Pieter Coehoorn.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox