logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Dagboek van week 34


Zaterdag, 17 augustus 2013

Wisseldag.

De ochtend begint na de regen van gisteravond en vannacht enigszins nevelig, maar om 9.30 breekt de zon door. Het beeld van de vangsten blijft onveranderd... We geven de ringtang om 11.00 over aan Koos en Helma.

We starten met rondjes van één vogel per ronde. Al snel volgen de beruchte nulronden en een avondpiekje van één vogel zorgt nog niet voor stressituaties.
Een rustig begin van de vangweek


Koos van Ee.Zondag, 18 augustus 2013

Van Herfst naar zomer.

Van het mooie zomerweer is bij het opstaan weinig meer te merken, de eerste ronde bestond uit een kruiwagen blad en een paar mestkevers, te verwijderen in de motregen en wind. Het lijkt wel herfst.
Tot het middaguur maar enkele vogels en de meeste ronden waren nul. Oscar en Monique Verhoeven komen de ploeg versterken en brengen de zon mee, maar nog geen vogels.
Met de excursie, die bestond uit 16 adult en 6 juvenielen Konden we gelukkig een paar vogels tonen. Verder vandaag meer mensen dan vogels. De nulronden hadden de overhand en de teller bleef steken op 12.
De dag sloot af met een prachtige heldere windstille avond, morgen hopelijk verse aanvoer.


Met vriendelijke groet, Koos van Ee cs.Maandag, 19 augustus 2013

Rust en stilte,

dat is de eerste indruk deze ochtend, geen wind, geen blad en geen vogels. Een klein beetje dauw en het vogelgeluid dat te horen is komt van het wad en van een enkele meeuw.
We starten ook nu weer met een nulronde. Verder enkele ronden met één of twee vogels. De wolkenlucht is dreigend, maar het blijft droog en de wind gaat naar noord. Tussendoor nog wat snoeiwerk verricht langs de netten want het groeit dit jaar ook weer stevig door.
Om 18.30 uur de krent in de pap; een juveniele Koekoek in het grove net in de paardenwei. Verder bevat de avondpiek één vink.
We sluiten af met een sterrenhemel en een lichte noorderbries. Wat zal de morgen brengen??


Met vriendelijke groet, Koos van Ee cs.Dinsdag, 20 augustus 2013

Fris en koel,

Kauwtje

de dag start met twee vogels, terugmeldingen, dus nog geen verse aanvoer.
Om 9 uur betrok de lucht en was er wat reuring in het terrein, direct een rondje van 18 vogels, waar onder een bonte vliegenvanger, daarna volgde nog een ronde van negen vogels. Allemaal zonder ring: verse aanvoer.
Het werd steeds meer zomers en ook de vangsten kwamen weer op een zomers peil met diverse nulrondes. De dag verder goed besteedt met hovenierswerk.
Leuk was de Kauw die Oscar om 18.00 uur meebracht.
De avondpiek bestond uit vier Fitissen en een terugmelding pimpelmees. Totaal 44 vogels, 37 vers en 7 retour.
We hopen dat deze stijgende lijn morgen doorzet.


Met vriendelijke groet, Koos van Ee cs.Woensdag, 21 augustus 2013

Druppels,

daarmee hangen de netten vol. Het buiten komen voelt aan alsof je een koelkast inloopt. Blauwe lucht, windstil en een enkel piepje. De voorboden van een mooie zomerse dag.
In de eerste ronde; de 800-ste spotvogel die in het glop geringd wordt.
Daarna zomerse aantallen met nulrondjes of een enkele vogel. Om Half twee kwam Nadia ons team versterken. Voor de excursie, die bezocht werd door 18 mensen (13 adulten en 5 juvenielen) hadden we twee vogels. Vier ringstrengen werden van een sponsor voorzien.
Het bleef zuinig met de vogels. De teller stond aan het eind van de dag op 21 vogels, 12 nieuw en 9 terug. Het blijft steken bij een zomers aantal, Van trek kunnen we nog niet echt spreken. Tijd genoeg voor een duik in zee en de bbq.


Met vriendelijke groet, Koos van Ee cs.donderdag, 22 augustus 2013

Windstil, rust en vogelgeluiden

is de eerste indruk van deze dag. De perfecte omgeving voor een mediatief moment. Daarna in de eerste ronde een houtsnip die vorig jaar als jong hier van een ring voorzien is. Daarna elke ronde enkele vogels.
Leuk was een Goudhaan rond het middaguur en de twee Kauwen waar Nadia de klauwen van mocht ervaren. Zij verliet ons dan ook daarna. Verder verliep de middag weer zeer zomers met nulronden.
De avondpiek bestond uit drie vogels en bracht het dagtotaal op 35, 24 nieuw en 11 retour.


Met vriendelijke groet, Koos en Helma van Ee.vrijdag, 23 augustus 2013

Roodborst en winterkoning

dienen als wekker deze morgen. De eerste ronde leverde direct al acht vogels op. Daarna tot 12 uur elke ronde enkele vogels, waaronder een Bonte vliegenvanger, Spotvogel en Gekraagde roodstaart.
Het werd weer hoogzomer met een straffe zuid-oostenwind en dus viel de vangst weer stil. Tot 5 uur geen enkele vogel meer.
Oscar heeft inmiddels het eiland verlaten en André D. neemt de avondronden waar, zodat wij deze mooie zomerweek af kunnen sluiten bij van der Werff.
Bij terugkomst was Andre net bezig de krent van de dag, van een ring te voorzien: een Paapje. In de controleronde nog een Kleine Barmsijs, de eerste voor mij deze week.
De dag sloot zo af met 34 vogels: 22 nieuw en 12 terugmeldingen.


terug
later
eerder

Met vriendelijke groet, Koos van Ee cs.
 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox